Cultura

Cinema

Impacte, el Festival de Cinema i Drets Humans de Catalunya, posarà el focus en l'auge de la dreta radical i els drets humans

El festival oferirà 45 pel·lícules amb sessions a Barcelona, Cambrils, Figueres i Vilafranca del Penedès

Per ACN

Cartell d'Impacte Festival de Cinema i Drets Humans de Catalunya
Cartell d'Impacte Festival de Cinema i Drets Humans de Catalunya | Cedida

La cinquena edició d'Impacte Festival de Cinema i Drets Humans de Catalunya se celebrarà del 24 de març al 13 d'abril amb 45 pel·lícules en diferents seus de Barcelona, i també sessions a Cambrils, Figueres i Vilafranca del Penedès, així com una selecció en línia a Filmin i a la web del festival. Enguany obrirà amb 'Separats', d'Errol Morris, i comptarà amb la projecció de l'últim film d'Amos Gitai, el debut en la direcció de Eduard Fernández i la preestrena del documental de 3Cat 'Pirineus. El mur invisible'. El tema central de la programació gira al voltant del perill que presenta l'auge de la dreta radical a tot el món, així com la necessitat de preservar i defensar els drets humans.

A més, es podran veure títols relacions amb l'Iran, les migracions, els feminimes, els drets LGTBIQ+, el compromís de l'artista, la salut mental, la pena de mort o el canvi climàtic. Un dels moments clau serà la presentació de la International Coalition for Filmmakers at Risk (ICFR), en col·laboració amb l'Acadèmia de Cinema Català, Catalunya Film Festivals i Acció>Cinema.

La iniciativa denuncia la persecució de cineastes, especialment en el cas del director iranià Navid Mihandoust, actualment empresonat. La seva pel·lícula 'Cafeteria' es projectarà a la Secció Oficial del festival i serà presentada pel coordinador de la ICFR, Jordi Wijnalda.

Entre les presències confirmades destaquen cineastes de gran trajectòria i figures clau en la lluita pels drets humans com Hassan Solhjou, Adi Voicu, Vania Turner, Elsa Putelat  i Nicolas Dupuis. Pel que fa a protagonistes i expertes internacionals es comptarà amb noms com Sasha Skochilenko i Meir Margalit.

Comenta aquest article