Tema del mes

La urbanització de la Fontcoberta, a Vinyols, podria començar a principis del 2006

Per Lluís Rovira i Barenys

Josep M. Vidal –alcalde de Vinyols– mostra al plànol la zona a desenvolupar corresponent a la Fontcoberta
El municipi veí de Vinyols i els Arcs es troba just a l’inici d’una important expansió urbanística. Per una banda, la zona de la Fontcoberta, situada al darrere de l’Ajuntament de Cambrils, ultima els darrers tràmits per a la seva urbanització. Per una altra banda, el nucli de Vinyols es troba, actualment, immers en tot un procés d’obres d’urbanització i de construcció d’edificis. A més, en un futur immediat, el sòl urbà de Vinyols podria veure’s incrementat amb altres zones com és el polígon on fa pocs anys la Cooperativa Agrícola de Cambrils volia fer-hi les seves instal·lacions. Tot plegat, no és d’estranyar que amb el desenvolupament urbanístic en marxa Vinyols passi dels 1.600 i escaig habitants a tenir-ne més de 5.000, segons ha manifestat l’alcalde de Vinyols, Josep M. Vidal.

400 habitatges a la Fontcoberta

A principis de l’any 2006 està previst que s’iniciïn les obres d’urbanització de la zona de la Fontcoberta. En aquesta zona, emmarcada entre el límit amb el terme municipal cambrilenc, la via fèrria, el camí de Vilafortuny i el camí de Sant Joan, hi caben uns 400 habitatges de tipus unifamiliar. També es contempla la possibilitat d’agrupar les edificacions previstes en una illa de cases en edificacions de baixos més tres pisos d’alçada, però en cap cas es permetrà fer construccions de més alçada. L’alcalde reconeix que hi va haver un moment en què des de la iniciativa privada es va intentar convertir aquesta zona en un eixample amb edificis de més alçada, “però jo tenia clar que no s’havia de fer així i no es va fer”, va manifestar l’alcalde. La urbanització d’aquesta zona, de 193.622 metres quadrats, es farà per cooperació, és a dir, estarà impulsada per l’Ajuntament, i tindrà un cost de 10.000 euros. En aquests moments s’ha aprovat la licitació del projecte. Segons explica Josep M. Vidal, “hem posat el plec de clàusules perquè la gent hi pugui participar. A finals d’any pot estar aprovat el projecte i llavors farem la licitació de les obres”.

A part dels habitatges, la Fontcoberta disposarà d’una sèrie d’equipaments. En una zona central hi haurà una oficina municipal, la seu de la llar de jubilats i el centre mèdic. Als terrenys on hi havia d’anar la pista d’atletisme, a tocar del Palau d’Esports cambrilenc, s’hi construirà una escola, que, com diu l’alcalde de Vinyols, “servirà per als dos municipis, Cambrils i Vinyols, ja que ara hi ha gent de la zona dels Arcs que va a les escoles de Cambrils”. A banda de l’escola, quedarà espai per a un altre equipament que a hores d’ara no està definit. La Fontcoberta també tindrà una zona destinada a l’activitat comercial. A principis d’aquest passat mes de juny l’Ajuntament de Vinyols va enviar uns avisos als propietaris dels terrenys de la Fontcoberta perquè els netegessin. Segons Josep M. Vidal, “aquest tema em tenia molt preocupat per por que hi hagués un incendi”. En aquesta operació de neteja es va enderrocar l’edifici abandonat al costat de les antigues pistes de tennis del Regueral.

Camí de Sant Joan

El camí de Sant Joan es convertirà en un dels eixos viaris més importants d’aquesta zona. Aquest camí, en el seu tram situat més al sud, separa el terme municipal de Vinyols i el de Cambrils i servirà de nexe d’unió entre la Fontcoberta i el futur eixample que es farà al terme municipal cambrilenc, ja que, segons va manifestar Josep M. Vidal, “el nostre pla parcial lliga amb l’eixample que es farà al terme municipal de Cambrils”. A la cruïlla del camí de Sant Joan amb el camí de Vilafortuny hi anirà una rotonda. La històrica font de la Fontcoberta es preservarà dins d’una zona verda. Des d’aquesta rotonda, el camí de Sant Joan tirarà recte amunt fins enllaçar amb la part de camí on hi ha la partida de les Canals. A la cruïlla del camí de Sant Joan amb l’actual N-340 es preveu fer-hi una gran rotonda quan la variant de l’N-340 estigui ja en funcionament. Els terrenys al costat de l’N-340 són urbanitzables i el seu desenvolupament dependrà del fet que els propietaris n’impulsin la urbanització a través dels tràmits oportuns.

1. Zona compresa entre l’autopista i el camí de Reus que es convertirà en residencial.

2. N-340 al seu pas per Vinyols. En aquesta zona hi haurà una rotonda.

3. Terrenys de la Fontcoberta, al costat de la Zona Direccional de Cambrils

Comenta aquest article