Societat

Madrid Fusión

El futur de la pesca, el ceviche de gamba blanca i el cava; a Madrid Fusión

Cambrils va tancar la seva participació a la fira gastronòmica amb la participació en una taula rodona sobre la pesca a la Mediterrània, la presentació d'un nou producte i d'un cava i l'elaboració d'un dels entrants del menú gastronòmic

Per Lluís Rovira i Barenys

La delegació cambrilenca, ahir, a Madrid Fusión
La delegació cambrilenca, ahir, a Madrid Fusión | Lluís Rovira i Barenys

La pesca i els productes culinaris que se'n deriven van ser els protagonistes de la gastronomia cambrilenca, ahir, tercer i darrer dia del certamen Madrid Fusión i dins l'espai de Saborea España. El primer acte d'ahir en el que hi va haver participació cambrilenca va ser la taula rodona que es va centrar en el moment actual de la pesca a la Mediterrània davant l'amenaça de la nova normativa europea. En aquesta taula rodona hi va participar la secretària de la Confraria de Pescadors de Cambrils, així com representants de Vinaròs, Cullera i Dènia, a més d'una representant del Ministeri i va estar moderada pel periodista Alfredo Urdaci. La primera intervenció va ser la de la representant de l'administració que va manifestar que s'havia de millorar la sostenibilitat i que la nova normativa europea s'havia pensat per tal que no es vegés afectada la continuïtat de la pesca. Els representants de les diferents poblacions costaneres que van participar en el debat van defensar la pesca com un tret identitatri i amb un fort lligam amb les respectives destinacions turístiques. També es van rebatre les dades que s'havien fet servir a Brussel·les per no estar actualitzades. Clàudia Masdeu, va fer una defensa aferrissada del sector pesquer i va criticar que estiguem a començaments de l'any 2025 "sense saber exactament les mesures a aplicar de manera que no es poden fer previsions de futur com fa tothom que té un negoci". Masdéu també va fer palès que el sector de la pesca ja fa temps que s'autoregula a través d'un munt de mesures i va reconèixer que actualment, "els pescadors estan desmoralitzats. Ara és el moment de donar-los-hi el reconeixements que es mereixen, reconèixer tota la feina que han fet i acompanyar-los de cara al futur".

Taula rodona sobre la pesca amb la participació de Clàudia Masdeu, secretària de la Confraria de Pescadors de Cambrils (Foto: Lluís Rovira i Barenys)

Elaboracions cambrilenques i vi del territori

Tot seguit, a l'espai de presentacions de Saborea España, es va fer la presentació d'un nou producte elaborat per Peixos Savall. Xavi Savall juntament amb el seu fill Roger van presentar un ceviche de gamba blanca, amb un toc especial provinent de Colòmbia on fa pocs dies Xavi Savall va poder conèixer uns tocs particulars d'aquesta recepta arran d'una trobada amb un cuiner colombià.

Presentació del ceviche de gamba blanca, de Peixos Savall (Foto: Lluís Rovira i Barenys)

També a càrrec de la delegació cambrilenca, es va fer un tast de caves del celler Rosa Maria Torres, de Sarral (Conca de Barberà), que enguany ha estat el celler convidat per Turisme de Cambrils. Enric Vidri, propietari del celler, va fer un tast dels dos caves que elabora al seu celler. Finalment i com a darrer acte on hi va participar la delegació cambrilenca, es va servir un menú degustació en el que hi va participar Cambrils juntament amb altres set destinacions associades a Saborea España: Ciudad Real, La Palma, León, Sevilla, Tenerife, Valladolid i Vinaròs. Els xefs cambrilencs Damià Capafons (restaurant Cal Tendre) i George Urquizu (restaurant La Palmera de la Llosa) van elaborar un dels tres entrants del menú que va consistir en un carpaccio de gamba blanca de Cambrils amb carxofa i cítrics que es va acompanyar amb cava Diumenge, del celler Rosa Maria Torres.

Enric Vidri, del celler Rosa Maria Torres, en un moment del tast de cava (Foto: Lluís Rovira i Barenys)
Un moment del menú gastronòmic que es va servir a l'espai de Saborea España, amb participació de la gastronomia cambrilenca (Foto: Lluís Rovira i Barenys)

 

Comenta aquest article