Cultura

Primeres troballes en els camps de treball de la Llosa d’aquest estiu

Per Èlia Bellmunt

El sector 3000, al nord del jaciment, és on s’ha trobat la gerra, a primer terme

Unes pinces de cirurgià i una moneda de bronze van ser les troballes més destacades dels participants al primer torn del camp de treball de la Llosa d’enguany. Aquest estiu s’està treballant al sector 3.000, situat al nord del jaciment. En aquesta àrea s’està delimitant i excavant l’estructura d’un habitatge de quatre habitacions (tot i que es creu que podrien ser cinc), des de les restes de la teulada caiguda fins als fonaments. Les habitacions s’organitzen al voltant d’un pati central, que, seguint la construcció típica romana, hauria estat porxat. En concret, es van trobar algunes restes que es podrien correspondre amb els pilars d’aquest porxo. L’habitatge hauria tingut una vida de 200 anys i hauria deixat de ser utilitzat, aproximadament, al segle iii dC. L’habitatge hauria estat, problament, la segona residència d’una família adinerada: “un patrici que hauria tingut càrrecs polítics, i fins i tot potser religiosos, a Tàrraco”, aventura Gerard Martí –director del Museu d’Història–. Sembla ser que aquest habitatge estaria vinculat amb les altres construccions i usos donats a la vil·la romana de la Llosa: “els bronzes del sector sud i les restes de les teulades enfonsades del sector nord serien coetanis”, explica Montserrat Garcia –directora de l’excavació–.

Recepció


La primera quinzena de juliol, 24 joves catalans d’entre 15 i 17 anys han estat participant en el primer camp de treball a la vil·la romana de la Llosa. Els joves provenien majoritàriament de l’àrea metropolitana de Barcelona i

Aquestes dues peces, una moneda i el que podrien ser unes pinces de cirurgià, totes dues de bronze, són algunes de les troballes d’enguany dels camps de treball de la Llosa
era la primera vegada que participaven en un camp de treball. Durant la seva estada a Cambrils, es van allotjar al CEIP Joan Ardèvol i van estar acompanyats de tres monitors de la Fundació Pere Tarrés. Cada matí van treballar al jaciment de la Llosa guiats per un equip d’arqueòlegs de l’empresa Codex. Robert Benaiges –alcalde de Cambrils–, Neli Queral –regidora de Cultura– i Ferran Benach –coordinador territorial de Joventut de la Generalitat de Catalunya a Tarragona– els van rebre a l’Ajuntament de Cambrils el passat 6 de juliol per donar-los la benvinguda.

Segon torn

La segona quinzena de juliol, 25 joves d’entre 18 i 30 anys van participar en el segon camp de treball a la Llosa, en aquest cas era un camp internacional amb joves d’entre 18 i 25 anys que van continuar treballant a la mateixa zona, el sector 3.000. Allí aquest segon torn hi va localitzar una gerra pràcticament sencera, tot i que es va foradar en les tasques d’excavació.

Comenta aquest article