Informació general

La prevenció i la investigació han estat els objectius principals que la Junta Local de Seguretat s'ha fixat per als propers mesos

Per Anna Fargas

Imatge de l'inici de la Junta Local de Seguretat celebrada ahir

La Junta Local de Seguretat es va reunir ahir a l'Ajuntament per tal de fer balanç de l'any i planificar els objectius i línies d'actuació a seguir en els propers mesos. A la reunió hi van assistir el subdelegat del govern central a Tarragona –Joan Maria Abelló–, el subdelegat de la Generalitat a Tarragona –Xavier Sabaté–, l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges–, la regidora de Protecció Ciutadana i Mobilitat de Cambrils –Laura Forcadell–, el cap de la Policia Local de Cambrils –Joan Berguedà– i representants de la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra.

Valoració positiva pel que fa a coordinació i col·laboració

Pel que fa als resultats obtinguts en aquest darrer any, Abelló es va mostrar satisfet pel grau de col·laboració i coordinació entre les tres forces i cossos de seguretat (Guàrdia Civil, Policia Local i Mossos d'Esquadra) i va afegir que "tot i que a Cambrils sempre hi ha hagut una molt bona col·laboració i coordinació, es podria dir que fins i tot el llistó ha pujat una mica". Com a exemple d'aquesta bona organització el subdelegat del govern central va recordar el cas recent de la desarticulació d'una banda de delinqüència organitzada que tenia bases operatives a Cambrils, Pontevedra i Cantàbria "aquesta va ser una gran operació, com també ho va ser la del juliol en què es van detenir a Cambrils majoritàriament, la Pineda i Camp Clar persones que no només feien fets delictius en cases sinó també en un seguit d'empreses de la província de Tarragona, Barcelona, Lleida i d'altres zones de l'Estat". En aquesta valoració de resultats, Abelló va afegir que les xifres del nombre de robatoris eren molt semblants a les de d'any anterior "fins i tot en els robatoris en domicilis hi ha hagut entre un 2 o 3% de descens".

Per la seva banda Robert Benaiges també va valorar molt positivament la coordinació i la presència de forces i cossos de seguretat al carrer "crec que hi ha una gran feina de coordinació i que es veu al carrer, i que els mateixos veïns de les urbanitzacions poden constatar que hi ha una presència important de les forces de seguretat de l'Estat i també de la Policia Local, i també puntualment dels Mossos".

Dues línies d'actuació: prevenció i investigació

Joan Maria Abelló va explicar que continuaran amb les mateixes línies de treball que fins ara però reforçant-ne especialment dues. Per una banda Abelló va destacar que "el treball de prevenció és important i prioritari i consisteix en presència als carrers", i per l'altra, va parlar de les unitats d'investigació "que corresponen sobretot a la Guàrdia Civil". El subdelegat del govern central va voler destacar la importància dels treballs d'investigació, ja que "són aquests els que ens permeten anar a l'arrel i a la detenció de les bandes i posar-les a disposició judicial, que és l'objectiu prioritari que tenim en aquests moments" i va afegir que "sense investigació només el treball de prevenció no té resultats, a causa de la gran mobilitat de les bandes, que estan en molts llocs". Fent referència a aquesta importància dels treballs d'investigació, Abelló va posar com a exemple el cas del robatori de dilluns, del qual va comentar que "s'ha de deixar treballar als cossos i forces de seguretat, que, com s'ha demostrat anteriorment, ho han fet amb molta eficàcia i professionalitat", i va afegir que està convençut que "d'aquest cas en tindrem resultats, tot i que potser no tan ràpid com tots voldríem".

Durant la Junta, Robert Benaiges va demanar que es mantingui el nivell de coordinació existent i "que la feina que s'està fent en investigació incrementi i que hi hagi la màxima presència de cossos al carrer, tot i que dintre dels límits que es pugui". Pel que fa a la presència policial al carrer, Benaiges, va explicar que era important per tal de crear una major sensació de seguretat i també "una major eficàcia en el tractament d'aquests problemes", i va comentar que en aquesta tasca també és important "la feina de col·laboració amb els veïns i que apliquin les normatives d'autoprotecció". Tot i això, l'alcalde de Cambrils va comentar que, tot i que aquests tipus de robatoris no són un problema únic del nostre poble, sinó que són un problema d'arreu, "ens trobem en un lloc que té un potencial problemàtic respecte aquest tema evident i estic segur que, malauradament, és un problema que puntualment el patirem per moltes forces de seguretat, molt de desplegament i molta coordinació que preparem".

Venda il·legal, violència de gènere i desplegament dels Mossos d'Esquadra

Els altres aspectes dels quals es va parlar durant la Junta Local de Seguretat van ser la venda il·legal, l'increment de les denúncies per violència de gènere i el desplegament dels Mossos d'Esquadra a Cambrils. Pel que fa a la venda il·legal, Robert Benaiges va explicar que "sobretot ens preocupa a l'estiu, crec que s'ha millorat però continuarem treballant en conjunt per arribar a l'arrel del problema". En l'increment de denúncies per violència de gènere, Benaiges va comentar que "s'ha parlat per treballar conjuntament i tenir un protocol clar respecte a l'atenció a les víctimes". Finalment l'alcalde va comentar que també s'havia parlat de la coordinació de tasques en el desplegament dels Mossos d'Esquadra a la zona.

Dues Juntes Locals de Seguretat a l'any

Encara no hi ha data per a la propera Junta, però el subdelegat del govern central va expressar la intenció de realitzar dues juntes a l'any, "una a la primavera per planificar l'estiu i una altra en aquestes dates per valorar els mecanismes que s'han fet servir".

Comenta aquest article