Informació general

La Cooperativa Agrícola comença la campanya de l'oli a l'espera d'una collita rècord

Per Anna Fargas

Imatge de les instal·lacions de la Cooperativa Agrícola de Cambrils, ahir a la tarda

La Cooperativa Agrícola va iniciar ahir la campanya de l'oliva d'enguany. En el primer dia es calcula que van entrar uns 15.000 quilos portats per uns 25 socis. La campanya d'enguany s'avança uns quants dies ja que les olives començaven a madurar i, en alguns casos, començaven a caure a terra

Collita rècord

Enguany es preveu una collita rècord d'olives i es confia recollir més de 4 milions de quilos d'olives, quantitat força superior als 3,2 milions d'olives entrats ara fa dos anys. Cal tenir en compte que la collita d'olives alterna un any fort amb un de fluix. L'any passat van entrar uns 2 milions de quilos. Enguany, a més de tocar collita forta cal dir que la Cooperativa Agrícola de Cambrils ha incorporat nous socis. En total hi ha 500 socis per a l'oliva provinents tant de Cambrils com de Vinyols, Montbrió, Vila-seca i Reus.

Posada en marxa del molí

De moment el molí encara no s'ha posat en marxa. Segons explicava ahir el gerent de la Cooperativa, Josep Lluís Abella, a Revista Cambrils Diari Digital "el molí s'engegarà de seguida que hi hagin uns 25.000 quilos d'olives. S'engegarà, primer, una de les tres línies que hi ha. Enguany hi haurà dates com és a finals del mes de novembre o el pont de la Puríssima que preveiem puntes d'entrada. En aquests dies és molt probable que s'utilitzin les tres línies del molí i que s'hagi de treballar nit i dia."
L'entrada d'olives a la Cooperativa està prevista fins a finals d'any tot i que la gran producció d'aquesta temporada podria allargar-la fins al mes de gener

Control de la qualitat

Aquest any es vol incrementar el control de la qualitat de les olives que entren al molí. Segons explica Abella, "normalment ja es fan controls al camp per veure com treballen els pagesos, però aquest any incorporem la figura d'una persona que faci un control ocular de les olives que entren. Volem obligar a la gent que les olives es portin de l'arbre cap aquí, sense emmagatzemar ja que això fa pujar l'acidesa i ho volem evitar. Es treuran mostres de l'acidesa per controlar l'oli i, així, augmentar la seva qualitat".
A meitats de novembre es comença a envasar l'oli nou i de seguida les ampolles es posen a la venda

Promoció

Josep Lluís Abella considera que la promoció de l'oli es fa sola gràcies a les virtuts de la dieta Mediterrania. De totes maneres, la Cooperativa fa promocions durant l'any a través de la Festa de l'Oli a Cambrils, que enguany se celebrarà el proper 9 desembre. La cooperativa també participa a la Fira de l'Oli Nou que organitza el Consell Regulador de Siurana, que el faran el 16 i 17  novembre a Reus i 23 i 24 novembre a Tarragona, "tot el que sigui fer soroll amb l'oli és important", afirma el gerent de la Cooperativa.

D'altra banda, la dinàmica de presentar-se a premis continuarà. Recordema que l'any  passat l'oli de la Cooperativa va guanyar un premi a París i que ara fa 2 anys es va posar el llistó molt alt a l'aconseguir-se cinc premis. Segons Abella, "fins que no estàs reconegut amb premis, per molt que el teu producte sigui de qualitat, no et vé gent de fora a comprar".
L'oli de la Cooperativa es va començar a vendre a països com ara França, Itàlia i Anglaterra. Ara l'oli ja es ven al Japó, als Estats Units, Alemanya i Holanda, i es vol arribar als països escandinaus, "un any com aquest que hi haurà molt d'oli s'ha de fer funcionar com sigui", manifesta Abella.

Comenta aquest article