Guardons
Dues enòlogues cambrilenques guardonades en els premis de la Guia de Vins de Catalunya
Anna Rovira va rebre el premi Innovació i Aina Mariné va ser distingida amb el premi Futur, en l'acte que es va celebrar el 14 d'octubre a la sala Razzmatazz de Barcelona
Dues enòlogues cambrilenques, Anna Rovira i Aina Mariné, han estat guardonades en els premis de la Guia de Vins de Catalunya 2024, el passat dilluns 14 d'octubre, en un acte que es va realitzar a la sala Razzmatazz de Barcelona. Anna Rovira, enòloga i directora tècnica del Celler de Capçanes, va ser distingida amb el premi Innovació mentre que Aina Mariné, enòloga del celler Can Lleó de Vilanoveta, ho va ser amb el premi Futur. Aquests dos premis, juntament amb altres dos, van ser els únics que es van atorgar a títol personal en aquest acte. La resta de guardons van ser per a 43 registres de vins repartits en diferents categories. La Guia de Vins de Catalunya d'enguany conté 1.258 referències que han estat tastades a cegues. La festa de la Guia dels Vins de Catalunya va aplegar 112 cellers, durant la jornada del 14 d'octubre, i això va permetre poder tastar 400 vins, que són els que han obtingut una puntuació entre 9,50 i 9,89 punts.
Anna Rovira, guardonada amb el Premi Innovació
Anna Rovira treballa al Celler de Capçanes des del mes de juny de 2012, ara fa 12 anys, tot just haver-se acabat de graduar en Enologia a la URV. Actualment n'és la directora tècnica i l'enòloga del celler. El premi Innovació li ha estat concedit per l'evolució que ha realitzat al celler de Capçanes. Tal com explica Anna Rovira a revistacambrils.cat, "s'ha valorat el cas d'un celler cooperatiu com el nostre, que controla al voltant d'un milió de kg de raïm, i haver fet un producte de molta qualitat. Fer-ho en un celler d'una Cooperativa és més complicat que fer-ho en un celler privat. El premi, doncs, és un reconeixement a la feina feta aquests darrers anys". Aquest premi, a més, se suma a una llarga llista de reconeixements que ja ha obtingut Anna Rovira que ja va ser distingida amb el premi Jaume Ciurana d'enologia, l'any 2012, i al llarg d'aquest anys ha obtingut el reconeixement com a millor dona enòloga per diverses publicacions europees, el premi "Elaboració impecable" dels premis de la D.O. Montsant i, també, el d'enòloga de l'any per la revista alemanya Selection, entre d'altres. Anna Rovira comenta que "és molt bonic que et reconeguin les coses que fas i encara més quan hi estàs posant moltes ganes, com hem fet nosaltres. Les coses van bé perquè coneixem molt bé la terra que portem. L'èxit ve d'aquí, de treballar".
El Celler de Capçanes ofereix una àmplia gamma de registres; elabora vi convencional, producció ecològica, vi kosher, ...Aquesta darrera collita com ha passat a tota la comarca del Priorat i altres zones vinícoles, s'ha vist afectada per la sequera, "hem collit un 60% respecte a un any normal i la qualitat és una mica més heterogènea. El repte d'enguany ha estat haver de fer tots els vins que hem de fer sense marge d'error". De cara al futur immediat, Rovira explica que "tenim projectes coent-se, hi haurà referències noves. A banda, al territori s'està produint un relleu generacional i el celler està arrendant terres dels socis que ja no les poden treballar per tal que el raïm es quedi aquí i no es perdi o bé vagi a mans d'altre gent. A banda, vull destacar que tenim uns vins que han nascut fa pocs anys i que han sorgit de la necessitat de mantenir un patrimoni de vinyes velles. Hi ha gent que les arrencaria per ser poc productives i el Celler de Capçanes està apostant molt pel naixement de referències amb la intenció de mantenir aquestes vinyes". A banda, segons explica Anna Rovira, "estem provant coses noves. Hem fet una prova amb malles per ombrejar el raïm en el cep i poder controlar el grau alcohòlic en moments de molta calor i de forta insolació".
Aina Mariné, guardonada amb el Premi Futur
Aina Mariné, graduada en Enologia per la URV, va treballar com a segona enòloga al celler de Capçanes durant cinc anys i des del juliol de l'any 2022 és l'enòloga del Celler Can Lleó de Vilanoveta, de Sant Martí Sarroca, a l'Alt Penedès. El premi Futur li ha estat concedit per estar al capdavant d'un projecte nou amb el que s'ha recuperat la producció de vi d'un celler que havia tancat portes l'any 1986. Aina Mariné explica a revistacambrils.cat que li havia fet molta il·lusió rebre el premi i encara més fer-ho de mans de qui l'havia guanyat l'any anterior, que era una companya seva d'estudis, "me'l va entregar la Carlota Tena, que havíem estat companyes a la Facultat d'Enologia i que havia guanyat el premi l'any passat. Fa dos anys també el va guanyar un altre company de curs, el Martí Torrellardona".
La recuperació actual del Celler Can Lleó de Vilanoveta va començar a principis de l'any 2022. L'Aina s'hi va incorporar unes mesos després, el juliol, com a enòloga. Els primers passos que es van fer van consisitir en la reforma i restauració del celler, "el celler ja estava fet però queia a trossos. Es va haver de refer i posar la maquinària nova, restaurar la teulada i el sostre, deixant els elements originals del celler antic". Can Lleó és un celler dels més antics del Penedès ja que consta, segons la documentació de la família propietària, que va començar a elaborar vi l'any 1751. Es troba annex a una casa senyorial del segle XVIII i d'una capella. La família propietària elaborava vi a partir de vinyes pròpies que abasten una superfície de 140 hectàrees, "tot i que pel projecte actual n'utilitzem 10" tal i com puntualitza Mariné.
El projecte de recuperació s'inicia després d'haver estat tancat el celler des de l'any 1986. En aquest període les vinyes s'han arrendat i el raïm s'ha venut a altres cellers, bàsicament per a l'elaboració de vi escumós. Aina Mariné explica que "hem començat a elaborar vi amb una filosofia completament diferent com s'havia elaborat anteriorment. La primera collita, la del 2022, es va haver de fer a corre-cuita. El primer vi embotellat el vam treure el gener de 2023 que va ser un ancestral. Després ja vam treure el negre jove i el blanc jove. Ara mateix ja estem fent sis referències, dos són escumosos ancestrals, tres blancs brisats i un negre jove. Tots els vins són monovarietals i treballem amb varietats autòctones del Penedès: parellada, macabeu, garnatxa negra,.. Fa dos anys vam plantar sumoll i moneu, dues varietats negres que s'estaven perdent i l'any vinent ja podrem elaborar-ne vins".