Informació general

El Centre Cultural es troba gairebé al límit de la seva capacitat d'ocupació

Per Anna Fargas

Curs de tast de vins que s'està duent a terme aquest mes al Centre Cultural

Des de la seva creació l'any 2003, el Centre Cultural i Ocupacional ha anat augmentant la seva activitat i el número d'usuaris que l'utilitzen. Així si el 2003 van passar pel Centre uns 43 mil usuaris, el 2006 en van passar uns 74 mil. Són moltes les activitats que organitza o acull el Centre Cultural, les més nombroses són les que estan relacionades amb la formació (cursos, tallers), en el 2006 es van comptabilitzar uns 200 cursos on hi van assistir unes 59 mil persones, i en aquesta mateixa setmana se n'estan duent a terme uns 40. El Centre depèn de l'àrea de Cultura però no totes les activitats que s'hi organitzen provenen d'ella; l'Oficina Local de Català, l'àrea de Benestar Social, Polítiques d'Igualtat i Salut Pública, l'àrea d'Educació són organismes que també realitzen cursos, xerrades o activitats dintre del Centre Cultural, a més d'altres àrees que organitzen esdeveniments puntuals.

Moltes entitats i associacions utilitzen les instal·lacions del centre per realitzar les seves activitats tant si són reunions com l'ANJUB, el Ball de Diables "Els Cagarrieres", l'ong Punt de Partida o l'ALPIC (associació llatinoamericana), entre d'altres, com si són assajos o cursos com el Ball de Bastons de Cambrils, la Coral Verge del Camí o les Dones Amunt. En total hi ha més de 15 associacions que tenen contacte assíduament amb el Centre.

La quantitat d'activitats que es realitzen en el Centre Cultural fan que comenci a estar saturat i que no pugui donar resposta a totes les peticions que es fan des de les associacions. Joan Pellicer, coordinador del Centre Cultural, ha explicat en declaracions a Revista Cambrils Diari Digital que en la situació d'ocupació en la que es troba actualment el Centre "podem créixer una mica més però no molt". Pellicer comenta que el Centre Cultural rep moltes peticions d'entitats i associacions per fer reunions esporàdiques, però "hem de dir no a moltes coses, perquè ho tenim tot ple". L'hora punta on és més difícil poder trobar un espai per realitzar una activitat són les 7 del vespre. Joan Pellicer afirma que "és difícil donar resposta a tothom" i per aquest motiu es dóna preferència a les associacions de Cambrils sense ànim de lucre perquè puguin realitzar les seves activitats, "tot i que sempre es segueix un ordre temporal". Pellicer també explica que no "acostumem a cedir espais per realitzar xerrades organitzades per empreses privades si no tenen un component social".

Hi ha activitats que coincideixen en espai i temps

El Centre Cultural disposa d'1 sala d'actes, 2 sales d'exposicions, 2 sales de reunions, 9 aules, 4 aules taller, 6 despatxos-oficines i 4 magatzems. Tot i això, Joan Recasens, regidor de Cultura, en declaracions a Revista Cambrils Diari Digital, ha explicat que "moltes vegades una activitat molesta a l'altre i estem mirant que la cosa funcioni" i afegeix que "hi ha entitats que per la seva activitat els hi falta espai o l'espai no és l'adequat", per aquest motiu "mentre no estiguin aquests espais s'està buscant de donar la màxima facilitat a les entitats perquè puguin dur a terme les seves activitats". Altres centres on també es duen a terme activitats relacionades amb entitats i associacions són els centres cívics de les Basses, Nou Cambrils i Vilafortuny.

Un exemple d'aquests problemes d'espai i d'adequació seria la situació del Ball de Bastons de Cambrils, Eduard Pellicer, president de l'entitat, en declaracions a Revista Cambrils Diari Digital, ha explicat  els successius canvis de lloc d'assaig que la colla ha realitzar en els darrers anys, "durant els anys 90 assajàvem a la cripta i a partir del 2003, quan vam tornar a aparèixer, vam començar a l'estiu a la Torre del Bou i a l'hivern al Centre Cultural". Pellicer explica que des del 2004 assagen els divendres al vespre en una sala del Centre que "no és adequada per nosaltres, ja que una pared és tot un mirall i em d'anar en compte de no trencar-lo amb els bastons, i el terra rellisca molt". Eduard Pellicer continua dient que alguns divendres quan arriben per assajar "ens trobem que no podem picar fins que no s'acabi un acte en concret i ens hem d'esperar una mitja hora", i en altres ocasions, "ens demanen que piquem fluix per no fer soroll, perquè fan una inauguració".

Eduard Pellicer, explica que durant els mesos d'estiu, quan es tanca el centre cultural, la colla assaja a la plaça del setge. I aquest any quan el setembre van anar a fer la petició per tornar a reservar la sala "ens vam trobar que la primera mitja hora se solapava amb un curs de ioga en la mateixa aula". Pellicer explica que en l'actualitat són uns 30 bastoners i demana que es busqui un lloc adequat per que la colla pugui assajar així que, durant una reunió que van tenir amb Joan Recasens, entre d'altres temes, "vam parlar de la falta d'un espai per assajar, ens va dir que ens miraria alguna cosa dintre d'un centre cívic, però estem a l'espera".

Nous espais per a les entitats

Aquesta situació fa plantejar a la regidoria de Cultura el fet de buscar nous espais per encabir aquest creixement d'activitats. Joan Pellicer explica que ha vist com des que hi ha el Centre Cultural, que aquest any celebrarà el cinquè aniversari, la gent participa més, "el fet que hi hagi un lloc per desenvolupar activitats ha fet créixer la participació", per això pensa que "estaria bé que hi haguessin més centres polivalents i especialitzats".

Per la seva banda, Joan Recasens, explica que en el Pla de Barris hi ha pensats diferents equipaments "enfocats a encabir entitats i associacions". I, fent referència a l'edifici que fa cantonada entre el carrer de les Creus i el carrer Rovira, ha explicat que s'està en el procés d'expropiació i que en el Pla de Barris es mirarà quin ús es dóna a aquest espai tot i que "des de cultura el reclamem per les associacions, però s'ha d'acabar de parlar".

Comenta aquest article