Societat

La Trobada de Vela Llatina es consolida com a referent del patrimoni mariner a les nostres comarques

Per Ignasi Martí

Algunes de les embarcacions que van participar a la trobada fent-se a la mar
Entre els dies 24 i 29 de juny va tenir lloc la II Trobada de Vela Llatina de Cambrils, que es va celebrar al port. La trobada, organitzada per l’Arjau, ha ampliat les seves activitats i ha presentat nombroses novetats respecte a la primera edició, ara fa dos anys. Enguany a la trobada hi van participar una dotzena d’embarcacions entre les quals n’hi havia de Xàvia, l’Albufera, l’Ametlla, Sitges i l’Escala, entre d’altres.

Benedicció de bastiments

El divendres 24 a la tarda es va fer la benedicció dels nous bastiments cambrilencs que s’han restaurat com a embarcacions de vela llatina: Patòia, Marta i Irene. L’acte va comptar amb la presència del filòleg cambrilenc Josep Lluís Savall, autor del llibre sobre la parla dels pescadors de Cambrils i que actualment treballa al Museu Marítim de Barcelona. Savall va fer referència a l’actual context de recuperació de la vela llatina que s’està donant a diferents indrets del Mediterrani. També va animar els cambrilencs que s’han implicat en l’organització d’actes com aquest per tal de reviure formes de vida que van ser habituals al nostre municipi.

Entrada al port del “Rafael” arrossegat per dos llaguts
El “Rafael” al port de Cambrils

Dissabte 25 a la tarda, la “golondrina” San Telmo va ser utilitzada perquè nombrosos curiosos s’apropesssin a les barques de vela llatina en plena navegació. Aquesta peculiar visita va anar acompanyada de les explicacions de pescadors jubilats que recordaven quan aquest tipus de barques eren molt habituals al port de Cambrils. Però l’autèntica estrella de la trobada va ser la presència de la barca de vela llatina Rafael vinguda expressament des de Palamós. A bord d’aquesta embarcació de vela llatina s’hi van fer diverses visites guiades i sortides didàctiques que van ser seguides amb enorme expectació. Jordi Piqué, membre de l’Arjau, destaca que les visites guiades al Rafael i la sortida amb el San Telmo formaven part de l’objectiu “que no només fos una festa per als aficionats a la vela llatina, sinó que a través de la vela es desperti la consciència del patrimoni mariner”. Es dóna el cas que uns dies abans de la trobada hi va haver l’enderrocament del Pòsit “tant la gent jove com els pescadors grans tenen assumit que això, com el port, com la fàbrica de gel, com altres coses ja estan perdudes; ho lamenten, però només això” afirma Jordi Piqué. A part de les activitats pròpies de la trobada, dissabte l’Agrupament Escolta Gent de Mar va organitzar cucanyes per als xiquets i xiquetes, i la torre del Port ha ofert una mostra de nombroses fotografies d’embarcacions de pesca locals.

Arts i oficis mariners

Una de les novetats respecte a la primera edició de la trobada va ser la demostració d’arts i oficis relacionats amb el mar, que es va poder veure diversos dies al Mollet del Rec. Dones remendant sàrcies, un calafat treballant en una barca de fusta i una demostració de reproduccions en miniatura d’embarcacions, van ser algunes de les activitats que es va poder trobar el nombrós públic que es va apropar al Mollet.

Comenta aquest article