Informació general

Visita europea de les entitats cambrilenques

Per Èlia Bellmunt, Trinitat Rovira

En grup de cambrilencs davant la façana d’un dels edificis del Parlament Europeu

Des de la Regidoria de Promoció de la Ciutat de l’Ajuntament de Cambrils es va organitzar un viatge a Brussel·les, capital de Bèlgica, els passats dies 25, 26 i 27 de febrer. En aquest viatge es van convidar representants de diferents entitats culturals i econòmiques de Cambrils, gairebé totes lligades a l’Entitat Firal, de l’Àrea de Promoció de la Ciutat. El motiu d’aquesta visita va ser conèixer algunes de les institucions europees amb seu a Brussel·les les resolucions de les quals poden ser d’interès o afectar les activitats d’aquestes associacions cambrilenques.

Les entitats participants van ser: l’Associació de Dones “Amunt”, l’Escola de Puntaires, la Unió de Botiguers, el Pla de Dinamització Comercial, la Federació d’Empresaris de Cambrils, la Fira del Cavall de Cambrils, l’Estació Nàutica, l’Associació Professional Empresaris d’Hoteleria, la Confraria de Pescadors i a Comunitat de Propietaris de Vilafortuny. Com a mitjans de comunicació hi van acudir Revista Cambrils i Ràdio Cambrils, a més de diversos membres de l’Ajuntament, i com a responsable del grup, Oliver Klein, regidor de Promoció de la Ciutat.

De Cambrils a Brussel·les

L’arribada a Brussel·les va ser el migdia del dimecres 25 de febrer, procedents d’un vol des de l’aeroport de Barcelona. Aquest primer dia va servir als visitants per fer una primera presa de contacte amb la capital belga. Per ser el primer dia, es va programar un dinar conjunt en què es va poder degustar l’especialitat gastronòmica de la ciutat, els musclos amb patates fregides. Més cap al vespre, el grup va gaudir d’una visita guiada per la ciutat. El guia eventual, Dídac García Carreté, d’arrels cambrilenques, és un dels advocats que formen part del lobby europeu de restauradors a Brussel·les. La funció d’aquest lobby consisteix a assessorar la comissió sobre els temes relacionats amb la restauració, així com assessorar i recollir les peticions dels diferents establiments de restauració, sobretot pel que fa al tema de l’aplicació de la legislació europea en aquests establiments.

§ Visita al Parlament Europeu§

L’endemà, es va portar a terme una de les activitats principals d’aquest viatge. De bon matí, ens esperaven al Parlament Europeu per mostrar-nos el funcionament intern d’aquesta institució europea. Cal destacar que aquesta visita va ser facilitada per l’eurodiputada Ana Miranda, membre del grup socialista i resident a Cambrils. L’Ana Miranda és membre de la Comissó d’Indústria. Aquesta Comissió fa un seguiment de les negociacions de l’Organització Mundial del Comerç i tracta temes com la globalització o la investigació. Entre els objectius d’aquesta comissió destaca la creació d’un Espai Europeu per a la Investigació, per al 2010. En aquesta visita, l’Ana Miranda ens va rebre i ens va presentar diversos diputats del seu grup, entre ells molts catalans, que ens van explicar les diferents tasques que duen a terme en les diferents comisions en les quals treballen. Abans de presentar-nos als diferents eurodiputats, ens van fer una petita introducció al funcionament del Parlament Europeu.

El primer que vam conèixer va ser l’eurodiputat valencià Luis Berenguer. Una altra eurodiputada que ens va explicar la seva funció dins el parlament va ser Paca Sauquillo, membre de la Comissió per la Cooperació al Desenvolupament i Ajuda Humanitària. L’Anna Terrón és una altra eurodiputada que va acudir a la nostra reunió. Aquesta és membre de la Comissió de Política Interior i Drets Ciutadans, que es dedica bàsicament, a l’eliminació de les fronteres de la UE i a temes relacionats amb la immigració, l’asil polític i el terrorisme. Anna Terrón és, des de principis del mes de febrer, la nova secretària general del Patronat Català Pro Europa, en substitució de l’eurodiputat Carles Gasòliba.

La Maruja Sornosa és una eurodiputada valenciana membre de la Comissió de Medi Ambient, sobretot en l’àmbit de les peticions o les denúncies que els ciutadans fan al Parlament per incompliment de les directives.
Per últim, ens va acompanyar el coordinador del gup socialista, Jannis Sakellariou. El grup socialista integra 19 partits amb 175 eurodiputats dels 15 estats membres. Cal assenyalar que al Parlament Europeu els eurodiputats s’asseuen a l’hemicicle i treballen segons la seva pertinença a un grup polític, sense tenir en compte la seva nacionalitat. Aquest eurodiputat treballa en la Comissió de Política Exterior i Seguretat de la Comunitat, en què es tracten temes com el terrorisme o el nou paper dels Països de l’Est i s’intenta resoldre conflictes mitjançant el diàleg, abans que esdevingui un conflicte armat. També va fer acte de presència l’eurodiputat Raimon Obiols. La visita al Parlament es va complementar amb l’assistència a una sessió palamentària a l’hemicicle en què en aquells moments es tractaven les resolucions de l’Informe Gahton, sobre la situació de tres països del Caucas Meridional, de cara a la seva adhesió a la UE. La resta del dia es va dedicar a conèixer millor alguns racons de la ciutat.

Els eurodiputats Ana Miranda i Luis Berenguer

Comenta aquest article