Informació general

L'Àrea d'Educació presenta els projectes per al curs 2007-2008 i fa balanç de la primera reunió del Consell Escolar

Per Berta Ruiz



El regidor d'Educació –Salvador Matas– ahir al matí en roda de premsa
Des de l'Àrea d'Educació i Polítiques Actives d'Ocupació es van presentar ahir en roda de premsa els principals projectes que s'impulsaran per a aquest curs 2007-2008, i alhora es va fer balanç de la primera reunió del Consell Escolar, que es va realitzar aquest passat dilluns.

El regidor d'Educació i Polítiques Actives d'Ocupació –Salvador Matas– va ser l'encarregat d'explicar els diferents temes tractats pel Consell Escolar del municipi. Una de les principals qüestions que es va abordar va ser l'intens creixement demogràfic de la població escolar de Cambrils en els darrers anys. Segons va detallar Matas, la població escolar a Cambrils ha crescut un 12% en només un curs, –en nombres absoluts han estat 415 alumnes més– mentre que la mitjana al Camp de Tarragona se situa prop del 5% i la mitjana de Catalunya és del 2%. Això significa un increment de les matrícules, no només durant el període de matriculació, sinó també un increment del que s'anomena "matrícula viva" –que és la incorporació d'alumnes durant el curs escolar–. Sobre aquesta qüestió, Matas va avançar que properament es posarà en marxa la taula de planificació –sorgida del Pacte Nacional per a l'Educació– que pretén implicar més els ajuntaments en la gestió dels serveis educatius.

Nous centres escolars a Cambrils

Sobre la posada en marxa dels nous centres escolars aquest curs, Salvador Matas va explicar que el CEIP Cambrils 3 mantindrà la seva ubicació provisional a Mas Clariana durant aquest curs i el proper, tot i que ja s'està licitant el projecte definitiu per a la construcció del centre que estarà al costat dels terrenys on hi ha les actuals instal·lacions. En aquesta ubicació també s'instal·laran els servei de l'EAP (Equips d'Assessorament Psicopedagògic). D'altra banda, el CEIP Cambrils 4 ja compta amb un emplaçament definitiu a la zona de La Bòbila, i de cara a l'any vinent s'habilitarà un espai al costat d'on s'ha de construir el nou centre, per tal d'acollir els alumnes que actualment estan en barracons al costat del CEIP Marinada. Pel regidor d'Educació, la construcció d'aquest nou centre tan proper al nucli urbà donarà resposta als problemes de desplaçament que tenen moltes famílies a l'hora de portar els fills a l'escola. A més, des de la regidoria també s'han fet gestions per millorar tot el transport públic municipal, sobretot a la línia de llevant, per acostar els alumnes a l'institut La Mar de la Frau.

Salvador Matas també va avançar en roda de premsa que ja ha passat per comissió informativa el projecte de serveis de la segona escola bressol municipal que s'instal·larà al carrer de Colom. Segons Matas, s'està enllestint aquest projecte i en els propers mesos es preveu iniciar les obres d'aquest nou espai, que tindrà un pressupost d'1,2 milions d'euros i comptarà amb una capacitat d'unes 80 places.

Pla de vigilància a les escoles

Salvador Matas també va explicar alguns detalls del nou Pla de vigilància a les escoles, que la regidora de Protecció Ciutadana i Mobilitat –Laura Forcadell– va presentar en la reunió del Consell Escolar. El nou pla d'actuació té l'objectiu de garantir la màxima seguretat en l'entrada i sortida dels centres escolars, amb la presència d'efectius policials que regularan el trànsit. Per això, es destinaran tots els agents de la Policia Local disponibles per tal que en cada centre n'hi hagi almenys un durant les hores punta.

Programes educatius a les escoles

Salvador Matas també va fer repàs d'alguns programes educatius que es realitzen a les escoles des de l'Ajuntament com el taller de reflexoteràpia, els tallers de plàstica, expressió oral i corporal, els cursos d'educació viària, el programa d'educació ambiental "Encambrila't" i d'altres serveis que s'ofereixen des de l'Àrea de Polítiques Socials i Salut. Enguany, una de les novetats serà un programa de sensibilització sobre els animals de companyia.

El regidor d'Educació també va fer repàs ahir en roda de premsa del programa d'absentisme escolar que es va engegar fa tres anys i que en el darrer curs va atendre un total de 270 casos. Per Salvador Matas, "aquest servei vetlla perquè tot l'alumnat, des dels 3 o 6 anys i fins als 16 anys assisteixi a les escoles". Sobre aquesta mateixa qüestió, i per fer front als problemes que hi ha amb alguns alumnes de secundària, es va crear l'any passat un programa pilot anomenat "Tastet d'oficis" perquè els alumnes que tenen menys interès en continuar els seus estudis puguin conèixer, per exemple, una llar d'infants, la Cooperativa Agrícola, la Confraria de Pescadors, un taller de cotxes o el món de la jardineria.

Altres serveis educatius

Un altre dels temes que també es van comentar va ser el nou emplaçament de l'UEC (Unitat d'Escolarització Compartida) que estarà situat al Molí de la Torre, al costat de l'Escola Taller. Per facilitar l'accés a aquest servei, l'Ajuntament ha adquirit un vehicle per al desplaçament dels alumnes. Un altre dels serveis destacats que es va posar en marxa l'any passat va ser l'OME (Oficina Municipal d'Escolarització), que té l'objectiu de donar servei d'informació i suport a aquelles famílies que arriben al municipi i han d'escolaritzar els seus fills. Aquest servei, ubicat al Centre les Basses facilita la posada en contacte entre els centres i les famílies.

Finalment, Salvador Matas també va destacar que properament es farà la presentació de la diagnosi educativa del municipi dins del Projecte de Ciutat Educadora, en què es donaran a conèixer els quatre mapes sobre el sistema educatiu cambrilenc: el mapa d'escoles, el mapa de cursos educatius, el mapa demogràfic i el mapa de visions educatives.

Comenta aquest article