Informació general

La Cooperativa Agrícola de Cambrils preveu que la collita de garrofes d'enguany arribi a les 700 tones

Per Judit Pinazo

De moment s'han collit unes 200 tones de garrofes i s'espera arribar a les 700 tones un cop finalitzi la temporada

A principis de setembre es va iniciar la temporada de la garrofa, que s'allargarà fins al proper mes de març. Enguany, tal i com explicava a Revista Cambrils Diari Digital el gerent de la Cooperativa Agrícola –Lluís Abella–, es preveu una bona collita, prop de les 700 tones, lleugerament superior a la de l'any passat, en què la collita va ser de prop de 500 tones. Malauradament, tot i que es preveu una collita bona, el preu de la garrofa ha anat una mica a la baixa seguint la tendència dels últims anys. Fa dos anys  el preu del quilo era de 40 cèntims d'euro, l'any passat de 36 cèntims d'euro i actualment el preu del quilo està en 27 cèntims d'euro.

El fet que baixi el preu es deu a diferents factors, però enguany no s'esperen gaires canvis. L'única cosa que podria impulsar una mica els preus, segons Abella, és la part de la garrofa que s'utilitza per fer pinso, tenint en compte que han augmentat el preu dels cereals per fer combustible biodièsel.

A finals de mes la collita de la garrofa coincideix amb la temporada de l'oliva, que comença l'última setmana d'octubre; per aquest motiu, segons Abella, l'entrada d'olives disminueix una mica la garrofa.

La Cooperativa Agrícola ofereix dues possibilitats als seus socis, o bé cobrar la garrofa al preu de mercat en el moment en què s'entrega o bé l'opció de fer-ho a resultes, és a dir, donar al pagès entre uns 18 o 20 cèntims d'euro el quilo a compte en el moment de l'entrega i al final de campanya pagar la diferència amb el preu final de mercat. La majoria dels socis que cullen garrofa, prop d'un centenar, segons Abella, opten per la segona opció, a no ser que algun any hi hagi un preu de sortida molt bo.

Comenta aquest article