Informació general

S'aproven les primeres ordenances fiscals del mandat amb un increment mitjà del 6%

Per Judit Pinazo

Les ordenances fiscals es van aprovar en el ple extraordinari celebrat ahir al migdia, amb els vots a favor de l'equip de govern i els vots en contra dels partits de l'oposició

Ahir al migdia es va celebrar el ple extraordinari per aprovar les ordenances fiscals del 2008. Com ja se sabia, després que els tres equips de l'oposició celebressin una roda de premsa el passat dilluns per anunciar la seva intenció de vot, les ordenances es van aprovar amb els vots a favor de l'equip de govern i els vots en contra dels tres partits de l'oposició: la Plataforma Independent Cambrilenca (PLIC), Convergència i Unió (CiU) i el Partit Popular (PP).



En el seu conjunt la mitjana d'increment de totes les ordenances fiscals és d'un 6%, tot i que en alguns impostos les pujades són superiors, és el cas de l'impost de les zones blaves o d'ocupació de la via pública. En la roda de premsa prèvia al ple, l'alcalde –Robert Benaiges— explicava que per tal de mantenir els serveis que s'ofereixen al municipi i finançar aquells que s'han de posar en marxa durant el present mandat, s'ha hagut de fer un augment planificat dels impostos durant aquest primer any i està previst que per als anys posteriors els increments se situïn al voltant de l'IPC.

Benaiges apuntava que a banda que cal mantenir el nivell dels serveis, aquest augment del nivell impositiu respon també a la necessitat d'ajustar-se als nous criteris de l'economia global, marcats sobretot, per un alentiment del sector de la construcció i del mercat immobiliari en general.

Per la seva banda, la regidora d'Hisenda i Gestió Estratègica –Anna Peláez– va voler destacar que, tot i l'augment dels impostos durant aquest primer any de mandat, Cambrils continua sent un municipi molt atractiu fiscalment "tant per viure-hi com per invertir-hi o per tenir-hi l'activitat econòmica". Segons Peláez, si es compara Cambrils amb altres municipis amb característiques similars, el municipi té una fiscalitat molt favorable. És el cas de l'impost de béns immobles, fixa't a Cambrils en un 0,65%, un dels tipus de gravamen més baixos de la demarcació.



Afectació a les famílies

Per tal d'entendre en quina mesura afectarà l'augment dels impostos a les famílies, l'Ajuntament ha elaborat un càlcul de l'augment en els rebuts de l'IBI, les escombraries i l'impost de circulació, tenint en compte dos tipus de famílies diferents. Per exemple, en una família amb un habitatge amb valor cadastral inferior als 65.000 euros i un vehicle amb cavalls fiscals de 8 a 11,99, l'increment dels tres rebuts conjunts serà de 27,48 euros i per una família amb un xalet o edificació aparellada, en una urbanització amb un valor cadastral de 90.000 euros i un vehicle amb cavalls fiscals de 12 a 15,99 l'augment serà de 58,94 euros.

Facilitats de pagament

Una de les novetats referents al pagaments dels impostos és la possibilitat a partir del 2008 de fraccionar sense interessos els impostos i les taxes. Segons Benaiges, tothom qui ho vulgui, sempre que no estigui endeutat amb l'administració pública, podrà acollir-s'hi. Fins ara només s'oferia la possibilitat de fraccionar el pagament en el rebut de l'IBI.

Targeta resident

Un dels augments important de les ordenances fiscals per al 2008 és la zona blava. Aquest augment ha estat molt criticat pels grups de l'oposició que consideren que l'augment està fora de lloc. En resposta a aquestes crítiques, l'alcalde explicava ahir que aquest augment no afectarà els cambrilencs. Segons Benaiges, actualment el preu de l'hora en la zona blava és de 0,80 euros i si se li suma un augment del 33% el preu a l'hora queda en 1,06 euros; però al preu final cal fer-hi el descompte que es podrà efectuar amb la targeta resident, i el preu a l'hora per als cambrilencs quedarà en 0,53 euros, un 35% menys que el que es pagava fins ara.

Debat amb l'oposició

En el decurs del ple, no hi va haver gaire polèmica entre l'equip de govern i l'oposició, ja que l'oposició ja havia manifestat la seva intenció de vot en la roda de premsa. Els tres partits van coincidir a justificar el seu vot en contra perquè els augments estan per sobre de l'IPC.

En aquest sentit, Benaiges va retreure als partits de l'oposició que l'augment dels impostos proposat per a l'any vinent és justificat i que en anteriors legislatures s'havien arribat a augments del 20%.

Comenta aquest article