Informació general

El pàrquing de la plaça de la Concòrdia no estarà llest fins al proper mes d’octubre

Per Lluís Rovira i Barenys

A finals d’aquest mes de juliol es va aplicar el tractament d’impermeabilització de la part exterior del pàrquing de la plaça de la Concòrdia
El pàrquing de la plaça de la Concòrdia no estarà enllestit, almenys, fins a finals del proper mes d’octubre. Aquest és el termini que té l’empresa per a la finalització d’aquest pàrquing i és el que es va establir quan es va fer la concessió administrativa, segons explica el regidor d’Obres Públiques, Joan Mas. El regidor, però, reconeix que l’empresa concessionària del pàrquing havia manifestat la voluntat d’alliberar l’obra, en la part de superfície, a principis del mes de juliol. A banda, mesos enrere, responsables de l’empresa també havien manifestat la seva confiança que a finals del mes de juliol el pàrquing podia estar en funcionament.

Aqüífer més alt

Durant els mesos de desembre i gener, les obres del pàrquing van estar aturades durant unes quantes setmanes. Segons el regidor, “l’aturada es va deure al fet que al fer el forat del pàrquing van trobar que l’aqüífer era més alt del que s’havia previst. Llavors van optar per canviar el sistema de construcció i, per tant, van haver de refer tot el projecte. Això, a més, va suposar que es canviessin els encàrrecs a les empreses de formigó. Aquesta aturada, doncs, ha fet impossible que el juliol els carrers quedessin en perfectes condicions per a la seva circulació”.

El retard en l’enllestiment de les obres ha provocat la queixa dels comerciants i veïns de l’entorn. El regidor d’Obres Públiques entén que hi hagi gent que pugui estar molesta, però insiteix que el retard és fruit d’unes circumstàncies imprevistes, “a hores d’ara l’obra externa del projecte ja està molt acabada. Tot el pàrquing té les entrades i les rampes fetes. Ara es posaran a treballar a la part interior i les molèsties disminuïran”.

Urbanització de la plaça

Els serveis tècnics dels Ajuntaments de Cambrils i de Vinyols treballen conjuntament en el projecte d’urbanització de la superfície de la plaça. Segons Joan Mas, aquest projecte ja està força enllestit, “d’aquí a poques setmanes farem l’aprovació inicial per part dels dos Ajuntaments. Un cop tinguem l’aprovació inicial i la fase d’exposició pública, estarem en disposició de fer el procés de licitació. No ens posarem a fer la plaça fins que el pàrquing no estigui gairebé acabat. Tenim la intenció que a finals d’octubre o a principis de novembre podríem començar les obres de superfície. Per l’envergadura de la plaça, hem de comptar entre 6 i 8 mesos d’obres. Ara bé, quan tinguem el projecte podrem fer-ne la temporalització definitiva”.

§ Pàrquing de la plaça de l’Ajuntament§

La plaça de l’Ajuntament podria acollir un pàrquing subterrani de tres plantes que es podria concretar en la propera legislatura. Això permetria, a més, urbanitzar la plaça de manera adequada. De moment, s’està enllestint l’aparcament en superfície de darrere l’edifici consistorial que disposarà d’una capacitat per a 92 places per a cotxes –la meitat per a vehicles de serveis de l’Ajuntament i l’altra meitat per a ús dels treballadors dels col·legis, del CAP o del mateix Ajuntament–. Quan entri en funcionament aquest pàrquing es pintarà com a zona blava una part de l’aparcament de davant de la Casa de la Vila. Segons el regidor d’Obres Públiques, “la plaça tindrà dos àrees de zona blava. Es fa perquè la gent que ve a fer gestions a l’Ajuntament disposi d’un lloc. Ara ens trobem que aquest pàrquing, a partir de dos quarts de nou del matí, ja queda col·lapsat”.

§ Es preveu la construcció d’un pàrquing subterrani a l’avinguda del Baix Camp, un cop es desviï l’N-340§

L’Ajuntament preveu la construcció d’altres pàrquings a curt i mitjà termini. El regidor d’Obres Públiques, Joan Mas, comenta els detalls d’algunes d’aquestes futures infraestructures, concretament del pàrquing de l’N-340, el de la plaça de l’Ajuntament i el de la Cooperativa. En aquests moments els tècnics municipals treballen en aquest ambiciós projecte que, segons comenta Joan Mas, es podrà tirar endavant d’aquí a dos anys, quan la nova N-340 quedi desplaçada pel nord de la població, “volem fer un pàrquing subterrani que vagi des de la riera d’Alforja fins al barranc de la Verge del Camí, per sota d’on actualment passa l’N-340. A més, preveiem la urbanització d’aquesta zona com si fos una gran rambla que disposarà d’una vida social i comercial que no som capaços d’imaginar. D’altra banda, aquest aparcament podrà donar resposta a l’àrea comercial que es crei a l’avinguda del Baix Camp i, també, podrà donar resposta a totes les necessitats d’aparcament que tingui tant l’Eixample com el barri de la Pallissa. La seva ubicació és ideal, ja que estarà al mig del poble. La gent entrarà per una avinguda, podrà deixar el cotxe en aquest pàrquing i desplaçar-se cap a dalt al poble o cap a baix a mar”.

§ Pàrquing de la Cooperativa§

Una de les tres plantes subterrànies que hi haurà al solar de la Cooperativa Agrícola de Cambrils es transferirà a l’Ajuntament com a pàrquing d’ús públic a canvi del 10% d’aprofitament de la superfície del solar, segons les gestions que ha portat a terme el regidor d’Urbanisme, Joan Recasens. Es tracta de 135 places per planta. Una altra de les plantes subterrànies acollirà el pàrquing per als veïns d’aquests futurs edificis i en una altra hi haurà un centre comercial que es complementarà amb unes galeries comercials a la planta baixa. Es preveu que d’aquí a un parell d’anys estiguin enllestides les obres d’aquesta zona.

§ Pàrquing provisional a la plaça del Pòsit §

La plaça del Pòsit ha estat habilitada provisionalment com a pàrquing
Des de finals del mes de juny la plaça del Pòsit funciona com a aparcament provisional. Aquesta provisionalitat durarà mentre no es tiri endavant el projecte que s’hi hagi de fer. Respecte al nou edifici, el regidor d’Obres Públiques recorda que l’Ajuntament sempre s’ha manifestat de la mateixa manera, “segons acord de ple, hi ha el compromís que va assumir l’Ajuntament de tornar a implantar el Mercat del Pòsit. Ara bé, la solució està amb el diàleg amb la Confraria de Pescadors, ja que el solar de la plaça del Pòsit és d’ells. Les converses també passen perquè no es desaprofiti l’ocasió històrica que hi ha de fer un pàrquing subterrani a tot el solar de la plaça”.

Comenta aquest article