Societat

Rem

De la recuperació de les curses de bots per Sant Pere de 2004 al naixement del club Vent d'Estrop Vogadors de Cambrils

Per Sant Pere de 2004 es va organitzar una cursa de bots de llagut català al Port; arrel d'aquella iniciativa, uns mesos després, va néixer el club de rem Vogadors Vent d'Estrop de Cambrils

Per Berta Ruiz

Imatge de la primera edició de les curses de bots per la Festa Major de Sant Pere, el juny de 2004
Imatge de la primera edició de les curses de bots per la Festa Major de Sant Pere, el juny de 2004 | Lluís Rovira i Barenys

Les regates populars de Sant Pere han complert, enguany, 20 anys. L'any 2004, una de les novetats del programa d'actes de Sant Pere va ser la recuperació de les curses de bots de llagut català. Aleshores, aquesta activitat va ser organitzada per l'Arjau vela llatina de Cambrils i la Confraria de Pescadors. Les curses es van dividir en dos dies, els dies 27 i 28 de juny i es van fer en la modalitat de 6 més timoner, al Port. Cal destacar l'elevat nombre d'equips participants que es van apuntar a les exhibicions: fins a 13 equips de diferents edats i sexe. Les tripulacions locals van poder entrenar, dies abans, gràcies a la cessió d'embarcacions procedents de Sant Carles de la Ràpita.

En la primera jornada es van fer sis emparellaments i els quatre equips més ràpids es van disputar els tres primers llocs. El podi va ser per a la Creu Roja, l'Arjau i els Comas. A destacar també l'exhibició d'una embarcació de pescadors jubilats que van guanyar amb soltura als seus contricants. La resta d'equips van ser els següents: la Policia Local, Farem el que Podrem, Los Fantasmas, els Vileros, Esports Ajuntament, Pares d'Infantils, Xiques al Poder, les Patrones del Patronat i Mariné d'Aigua Dolça (composta per membres de la família mariné).

Moment de l'exhibició d'una embarcació de pescadors jubilats que van guanyar amb soltura als seus contricants (foto: Lluís Rovira i Barenys)

La segona jornada, disputada el 28 de juny de 2004, va comptar amb equips formats per la Confraria de Pescadors. D'altra banda, l'atractiu de les curses el va donar la presència de dues barques de l'Associació de Vogadors de Baix a Mar de Torredembarra que havia estat la revelació de la Copa d'Espanya de rem del Mediterrani de 2003. Es va poder veure un duel entre els equips torrencs i el guanyador de la regata de la primera jornada, l'equip mixt de la Creu Roja que, tot i que no va guanyar, va rebre els aplaudiments i l'escalf del nombrós públic reunit.

Neix el club Vent d'Estrop Vogadors de Cambrils, el novembre de 2004

Arrel de l'èxit i la bona acollida que va tenir aquesta nova activitat celebrada per la Festa Major de Sant de Pere de 2004 va néixer la idea de crear una nova entitat de rem amb l'objectiu de recuperar aquesta pràctica i aquesta tradició que havia caigut en l'oblit. El 16 de novembre de 2004, a la sala d'actes de la Confraria de Pescadors, es constituïa el club Vent d'Estrop Vogadors de Cambrils. L'entitat escollia Josep Pijuan González "Pitu Bomba Petit" com a president.

Inicialment, el nou club va comptar amb un llagut cedit pel club de Sant Carles de la Ràpita amb el qual iniciar els entrenaments. El 22 de desembre de 2004, en una reunió entre la nova entitat i l'Ajuntament, es posava de manifest el suport del consistori al nou club i s'acordava finançar la compra d'un nou llagut per als Vent d'Estrop Vogadors de Cambrils.

Vent d'Estrop organitza, per primera vegada, les regates populars de Sant Pere de 2005

Un any després de la recuperació de les curses de bots al Port, el juny de 2005, es tornaven a disputar les regates populars de Sant Pere, en aquesta ocasió, organitzades per primera vegada per la nova entitat: el club de rem Vent d'Estrop Vogadors de Cambrils. En aquesta edició van tornar a ser un dels grans atractius de la Festa Major de Sant Pere. Hi van prende part una quinzena d'equips i el podi va ser per a Els Llumaires, seguits de La Xitxarra que t'Aguanta i el Club Esportiu Sant Pau de Barcelona. A banda de les regates de caire popular també hi va haver un espai per a les regates de clubs professionals. Hi van acudir el Club de Rem de Tarragona, l'A.R. Vogadors de Baix a Mar de Torredembarra i els Vogadors Vent d'Estrop de Cambrils, encara sense federar.

20 anys després d'aquella iniciativa, aquest passat dissabte es disputava una nova edició de les regates populars de Sant Pere de 2024 al moll.

Es bateja el primer llagut del club amb el nom de "Cop de mar"

En el marc de la Festa Major de Sant Pere de 2005, es va batejar el nou llagut del club cambrilenc que l'Àrea d'Esports de l'Ajuntament de Cambrils va adquirir per al club local. Aquesta embarcació va rebre el nom de "Cop de mar".

Comenta aquest article