Vandellòs i Hospitalet de l'Infant

Centrals nuclears

L'Hospitalet de l'Infant acull la 5a reunió de l'òrgan de govern del Fons de Transició Nuclear

En aquesta trobada celebrada a la Casa de Cultura Blanca d’Anjou, es va acordar incrementar la dotació total de les subvencions a inversions d’alt impacte de 2024 i s’ha ratificat la composició de la Secretaria Tècnica

Per Redacció

Imatge de la reunió
Imatge de la reunió | Cedida

La Casa de Cultura de l’Hospitalet de l’Infant va acollir, ahir al matí, la 5a reunió de l’òrgan de govern del Fons de Transició Nuclear, presidida pel secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya, Albert Castellanos. En aquesta reunió a la qual hi ha assistit l’alcaldessa, Assumpció Castellví, com a vicepresidenta de l’òrgan, s’ha aprovat incrementar la dotació de la convocatòria de subvencions a inversions d’alt impacte de 2024 amb 3,8 milions d’euros més.

Així doncs, a aquesta convocatòria es destinaran un total de 23,7 milions d’euros, que permetran finançar 43 projectes d’inversió industrial del territori beneficiari del Fons de Transició Nuclear (el doble del que estava previst). Aquests projectes, bona part dels quals són de la indústria agroalimentària, suposaran una inversió empresarial de 69 milions d’euros i faran possible la creació de 216 llocs de treball, segons ha explicat Castellanos.

Un altre dels acords adoptats en aquesta reunió és que al reglament que regularà el Fons quedarà reflectit que el territori beneficiari sigui exactament el mateix fins que es tanqui l’últim reactor nuclear, “per un principi de solidaritat”, tal com ha explicat el Secretari d’Empresa i Competitivitat. Cal tenir en compte que, segons és previst, els dos reactors d’Ascó tancaran més aviat que el reactor de Vandellòs.

Composició de la Secretaria Tècnica del Fons de Transició Nuclear

La trobada també va servir per ratificar la composició de la Secretaria Tècnica del Fons de Transició Nuclear, que decidirà els projectes empresarials que optaran al fons. La Secretaria Tècnica estarà formada per tècnics del Departament d’Empresa i Competitivitat, un tècnic de cada consell comarcal afectat (Baix Camp, Baix Ebre, Priorat, Ribera d’Ebre, Terra Alta, Segrià i Garrigues), finançats amb càrrec als recursos del Fons; i dos tècnics com a màxim dels municipis de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i d’Ascó, finançats pels dos municipis.

L’equip territorial i de proximitat assumirà, en coordinació amb l’equip central del Departament d’Empresa i Competitivitat, les funcions d’assessorament, orientació i acompanyament a les empreses i als municipis beneficiaris.

L’alcaldessa de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Assumpció Castellví, va fer una valoració positiva d’aquesta reunió, perquè s’ha confirmat la incorporació del municipi a la Secretaria Tècnica, a través dels tècnics de l’empresa municipal de promoció econòmica (IDETSA); i perquè un dels projectes beneficiaris de la convocatòria d’inversions d’alt impacte serà del municipi (els altres projectes locals que s’han presentat a aquesta convocatòria i no han estat seleccionats podran optar als ajuts a inversions d’alt impacte de l’Ajuntament).

Castellví també ha manifestat la seva conformitat amb la decisió presa sobre el manteniment de l’àmbit territorial beneficiari del Fons fins a la data de tancament de l’últim dels tres reactors nuclears (el de Vandellòs).

L’òrgan de govern del Fons està integrat per representants del municipi, agents socials i el presideix la Secretaria d’Empresa i Competitivitat del departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya. L’alcalde d’Ascó, Miquel Àngel Ribes, i l’alcaldessa de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Assumpció Castellví, ocupen les vicepresidències.

 

 

Comenta aquest article