Informació general

Política

Oliver Klein, cap de l'oposició: «Aquest primer any ha estat una crisi permanent amagada sota fotos i rialles»

El portaveu del Nou Moviment Ciutadà valora els primers mesos de govern en aquesta entrevista a 'revistacambrils.cat' i adverteixen que «en el moment en que hi hagi una alternativa sobre la taula» prendrà decisions

Per Andreu Dalmau

Oliver Klein al seu despatx
Oliver Klein al seu despatx | Andreu Dalmau

Després d'un any al capdavant de l'oposició, Oliver Klein (Nou Moviment Ciutadà) continua mantenint el to crític que, segons ell, es mereix un pacte quadripartit que una part de la població va batejar com a “anti-Klein”. Unes setmanes després de la crisi més important viscuda per l'executiu d'Alfredo Clúa, arran de les declaracions del regidor Jordi Barberà, el portaveu de l'NMC analitza els primers dotze mesos de mandat de l'actual govern en aquesta entrevista concedida a revistacambrils.cat.

 

Fa un any em va dir que guanyar les eleccions i quedar fora del govern havia estat “una decepció molt gran”. S'han recuperat, tant vostè com el partit?

Sí, tenim l'experiència d'estar al govern i a l'oposició. Qui ens valora espera i desitja que no ens conformem. No vam estar contents amb el resultat, però sabem on ens toca estar i estem fent una oposició com cal. Dura, decisiva, però necessària pel municipi. Fem aquesta feina perquè som la veu de la majoria dels ciutadans de Cambrils, la força més votada amb diferència.

També li vaig preguntar si farien una crítica constructiva des de l'oposició.

Un govern antinatura, que la gent va anomenar “pacte anti-Klein”, es mereix ser avaluat al minut en qualsevol de les decisions que es puguin prendre. No hi ha un programa conjunt, no hi ha una voluntat legitimada per la ciutadania. És un govern que neix fluix i nosaltres hem estat i serem crítics.

El passat mes de març el govern va aprovar un pressupost de més de 53 M€, un augment de 5 M€.

És un pressupost continuista que no porta cap novetat. A més, va arribar molt tard. Un govern que es fica a treballar des del primer minut ho ha de tenir avançat molt abans. De seguida ens van prometre que això havia d'anar lligat amb un Pla d'Acció Municipal [PAM] que no hi és. D'altra banda, es van augmentar els impostos quan no calia.

 

«Nosaltres vam dir que no apujaríem els impostos. Alguns d'aquests partits del govern també ho van dir i després no ho van acomplir»

 

Ara que parla d'aquest augment del 9% de l'IBI i d'altres impostos... Era un increment necessari? Si vostè hagués estat al govern, hagués apujat les taxes?

Alguns veïns ja ens van preguntar, abans de les eleccions, si els pujaríem o no. Nosaltres vam dir que no els apujaríem. Alguns d'aquests partits del govern també ho van dir i després no van acomplir amb la seva paraula.

Des del govern afirmen que aquest augment del pressupost s'ha notat en la neteja. L'alcalde va apuntar a l'entrevista a revistacambrils.cat que s'han reduït les queixes per la brutícia i la recollida d'escombraries un 75%. Ho ha notat vostè?

Jo crec que s'ha equivocat de signe, no crec que s'hagin reduït un 75%, sinó que s'han augmentat un 75%. És una mentida més i ells dient que tot va bé.

Ja que parlem de neteja. Aquest mes de juliol s'ha de començar a aplicar el sistema de recollida porta a porta a Vilafortuny i el Molí de la Torre. El considera un mètode efectiu?

El que és efectiu és governar bé. I això significa governar comunicant bé amb els ciutadans, fent-los partícips i informant-los. Tot el contrari del que ha fet aquest govern. Han emprés aquesta campanya a corre-cuita. Jo crec que si s'explica el com, el perquè, el quan, i es plantegen terminis... Els veïns hi podrien estar hipotèticament d'acord. A més, tot plegat es fa a l'inici de l'estiu, que potser no és la millor època. Un zero a l'estratègia del govern.

El govern diu que tenen dos anys de pròrroga amb Secomsa i després estudiaran opcions.

Nosaltres som molt crítics amb Secomsa. Creiem que el sistema d'empresa pública depenent del Consell Comarcal ha arribat a un nivell d'esgotament. És inèdit i impresentable que els que representem la majoria de votants de Cambrils no estiguem als òrgans de decisió d'una empresa que fa la seva major rendibilitat a Cambrils. Hi ha una crisi en la gestió. Allò que va funcionar fa molts anys ja no dona resposta al creixement del municipi. Potser el porta a porta era una opció per revertir tot això, però tot al contrari. Ho ha complicat encara més. El tema de Secomsa s'haurà de replantejar en els properes mesos.

Klein qualifica els primers 12 mesos de mandat de l'actual govern «d'any perdut» (Foto: Andreu Dalmau)

 

Pel que fa a projectes del govern. Un d'ells és ampliar les places d'aparcament amb l'ampliació de la Fontcoberta i l'arranjament del pàrquing a la rotonda del Rotary.

Són projectes que existien des de fa molt temps. Hem reclamat als plens que es puguin dur a terme. Ens van prometre que tindríem 1.000 places i, a dia d'avui, només s'han confirmat 70. Que jo a l'hora de contar-les no en veig 70! Als altres llocs, ja ho vam deixar en negociacions i ho està gestionant el govern actual. Ens alegrarem quan hi hagi més pàrquings dissuasius. És més, nosaltres al programa electoral defensàvem la construcció directa d'aparcament.

Una altra iniciativa del govern ha estat recuperar i canviar el model del Festival Internacional de Música de Cambrils. Confia que tindrà èxit?

Ho hem estat criticant des d'un primer moment. Hi va haver una mala negociació amb l'empresa que l'organitzava. D'altra banda, sembla que s'ha construït amb un format que no és equivalent al que era fins ara el FIMC. Jo crec que no tindrà el retorn econòmic positiu que s'havia aconseguit en els darrers anys i dècades.

Dos projectes més a llarg termini que s'han mencionat són la remodelació del carrer de les Orquídies i desencallar el Teatre Auditori.

Fum! D'aquests temes ja se'n parlava fa uns anys i estan igual. Amb una característica afegida: que no han volgut acceptar les coses com les vam deixar i les ha volgut retocar. Jo només veig partides molt petites que no donen per fer aquestes obres. Amb el Teatre Auditori nosaltres vam optar per una gestió publicoprivada.

 

«Quan diuen que es reuneixen per refundar l'àrea metropolitana em sembla més una foto entre companys socialistes»

 

Com veu la posició de Cambrils actualment en projectes de territori com el tramvia, la via verda o l'Àrea Metropolitana del Camp de Tarragona?

Aquesta setmana s'ha tornat a parlar del futur del Tramcamp [en una notícia a TV3]. Ha intervingut l'alcalde de Vila-seca molt a favor, un criteri que compartim. El tramvia és un mitjà de transport no contaminant, que amb certa freqüència pot unir diversos nuclis dispersos de la zona central de la Costa Daurada a nivell universitari, hospitalari... D'altra banda, també ha intervingut l'alcalde de Salou que ha posat sobre la taula una contradicció: que la Generalitat va prometre que intentaria no posar catenàries i, finalment, sembla que n'hi haurà. A tot això, l'alcalde de Cambrils no ha dit res. Manca de lideratge. I quan diuen que es reuneixen per refundar l'àrea metropolitana em sembla més una foto entre companys socialistes que no pas un àrea metropolitana que pensi en el territori. La feina real és ficar-se d'acord pel Tramcamp, perquè pel desentès entre els agents més importants –entre els quals, la inoperància del nostre alcalde– podem estar uns quants anys sense veure el Trampcamp.

Aquestes setmanes hi ha hagut polèmica arran de les declaracions del regidor de Cultura Jordi Barberà al Diari de Tarragona on es queixava, entre altres coses, de les “contínues deslleialtats” dels caps de llista del govern. Què va pensar quan ho va llegir?

Què la història ja estava escrita. Ja havíem avisat. Aquest primer any ha estat una crisi permanent que estava amagada sota fotos, rialles, xarxes socials... Però, al final, hi ha hagut una persona que ha volgut ser sincera, ha mirat els cambrilencs als ulls i els hi ha dit la veritat. Cada cap de llista va a la seva. Estan interposant l'interès de cada partit polític al de Cambrils.

 

«Si alguns ho creuen convenient, i amb l'ànim de fer el millor favor a la població, han de prendre decisions»

 

A partir d'aquesta entrevista es va plantejar impulsar una moció de censura?

Nosaltres sabem el lloc que tenim. No hem fet cap pas en aquest temps perquè la població està paint i interpretant el que està passant. Aquesta inoperància que el regidor Barberà comentava. És una any perdut. Les coses cauen pel seu propi pes. Un govern amb aquesta tara d'origen, no podia funcionar. No hauria de seguir funcionant. Que cadascú pregui les seves pròpies decisions i no aquelles de cara a l'interès propi. Si alguns ho creuen convenient, i amb l'ànim de fer el millor favor a la població, han de prendre decisions. Nosaltres sabem el que ens toca fer i, en el moment en que hi hagi una alternativa sobre la taula, ens expressarem.

Existeix la possibilitat de que hi hagi una alternativa?

A Cambrils existeixen totes les possibilitats. Ara el mal govern l'està fent aquest quadripartit. Que acabin de malgovernar o que algú tingui la capacitat de donar-li un tomb a una cosa que no funciona i que només perjudica els cambrilencs. Jo estic fent l'oposició que es mereix aquest govern per deslleial.

Segons el pacte del govern, d'aquí dos anys Camí Mendoza serà alcaldessa. Ho veurem?

Bona pregunta. A mi, des de fa mesos, em diuen que si no ho han signat han d'anar amb compte. Aquí algú s'hauria de començar a preocupar.

La darrera que li faig, un clàssic. Quina nota li ficaria al primer any del govern?

Jo fico notes a la universitat i normalment soc bastant comprensiu amb els alumnes que s'esforcen. Però aquí tenim un govern amb un resultat dolentíssim i que no s'esforça. Li fico un 2,5.

Comenta aquest article