Cultura

Exposicions

Les jornades expositives Pinsa uniran l'art emergent de set joves creadores amb el patrimoni històric cambrilenc

Les jornades expositives Pinsa arrencaran aquest proper divendres 5 de juliol amb set exposicions multidisciplinàries d’artistes emergents repartides per cinc espais emblemàtics

Per Berta Ruiz

Un moment de la performance de Biel Sauret Florejachs, ahir, al pati del Molí de les Tres Eres
Un moment de la performance de Biel Sauret Florejachs, ahir, al pati del Molí de les Tres Eres | Berta Ruiz
Ahir al matí, al Museu Molí de les Tres Eres, va tenir lloc la roda de premsa de presentació de les jornades expositives Pinsa, un punt de confluència entre el patrimoni històric de Cambrils i una sèrie de joves creadors i creadores amb ganes d’activar espais emblemàtics. Les jornades expositives Pinsa arrencaran aquest proper divendres 5 de juliol amb set exposicions multidisciplinàries d’artistes emergents repartides per cinc espais emblemàtics de Cambrils i un programa d’activitats paral·leles que cada dimarts complementarà les propostes artístiques. El projecte és una iniciativa del col·lectiu artístic Pinsa Collective  amb el suport del Departament de Cultura i el Museu d’Història de Cambrils.

En el marc d'aquesta presentació, el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils, Jordi Barberà, i les artistes Carla García, Núria Valsells i Marina Carrión. Segons va explicar el regidor de Cultura, "des de l'Ajuntament volem donar espai a la gent jove i combinar diferents tècniques artístiques: performance, instal·lacions, video-art... Mostrar aquelles disciplines que no són tan habituals,  sortir dels espais d'exposicions habituals i també posar en valor el patrimonim local". Barberà també va destacar que el projecte s’estructura al voltant de diferents conceptes per reflexionar i també va comentar que, "el projecte és majoritàriament en femení" ja que les set propostes van a càrrec de set artistes dones, així com bona part de les activitats paral·leles. 

Després, les tres integrants de Pinsa Collective –Marina Carrión Samaniego (Cambrils), Carla García Castelló (Cambrils) i Núria Valsells Niubó (la Garriga) van desgranar el programa d'activitats. Totes tres presentaran les seves propostes artístiques juntament amb quatre artistes seleccionades per a les jornades: Emma Flores (Manresa), Olga Mateu Clotet (Vilafranca del Penedès), Janira Romàn (Riudoms) i Alèxia Trulls (Roses). L’acte de presentació d'ahir va acabar amb una performance de l’artista Biel Sauret Florejachs.

Set propostes expositives en set espais diferents

Les exposicions es podran visitar del 5 al 9 d’agost al Museu Molí de les Tres Eres, el Forn del Tallero, la Torre del Bou, el patí de la Torre del Llimó i les dues sales expositives (la Sala Àmbits i l’Espai el Pati) del Centre Cultural. En aquests espais s’hi podran trobar set propostes expositives multidisciplinàries d’artistes emergents d’arreu de Catalunya, que desenvolupen la seva pràctica en la disciplina de pintura, escultura, gravat, videoart, instal·lació i performance.
 
El programa d’activitats paral·leles es portarà a terme cada dimarts de 18h a 20:30h als diferents espais expositius, que cada setmana es dinamitzaran amb diverses propostes. Aquesta programació inclou activitats, ponències i accions performàtiques que posen en relació fins a 15 artistes més amb les exposicions permanents.
 
La iniciativa s’inaugurarà el divendres 5 de juliol a les 19 hores amb una ruta des del Molí de les Tres Eres que passarà per les diferents exposicions explicades per cada artista i acabarà amb un acte a la Sala Àmbits del Centre Cultural. Les jornades finalitzaran el 9 d’agost amb una cloenda performàtica i una festa posterior amb col·laboració amb la Colla Jove de Cambrils al pati de la Torre del Llimó.

Pinsa Collective

Pinsa és un col·lectiu artístic format l’any 2023 que promou l’art emergent, amb l’objectiu principal d’iniciar una sèrie d’aproximacions entre els joves creadors i la professionalització institucional. Està integrat per una llicenciada en Direcció de cinema, i dues llicenciades en Belles Arts, compromeses amb la gestió cultural, i la descentralització i accessibilitat a la cultura. Mitjançant aquesta proposta expositiva, Pinsa Collective actua com a organització i gestió cultural, equip de comissariat, disseny expositiu i administració de les jornades.
 
Roda de premsa de presentació, ahir al matí al Museu Molí de les Tres Eres. D'esquerra a dreta: Núria Valsells, Jordi Barberà, Carla García i Marina Carrión (foto: Berta Ruiz)

 

Comenta aquest article