Societat

Crònica

«A l'art tothom hi té part»

L’Arjau Vela Llatina va organitzar una taula rodona on es va explicar la pesca de l’artet a partir de sis fotografies inèdites de l’any 1925 i el testimoni del públic

Per Andreu Dalmau

La sala del Centre Cultural Les Basses es va omplir
La sala del Centre Cultural Les Basses es va omplir | Andreu Dalmau

La cultura popular ens ha portat fins els nostres dies una frase que diu “a l’art tothom i té part”. A aquells que no tenim vincle directe amb la tradició pesquera no ens diu res, però aquells que han viscut tota la vida de la mar saben perfectament què vol dir. La calada de l’artet és una tècnica de pesca que s’utilitzava antigament i a la qual hi podia participar tothom. Dones i homes. Petits i grans.

L’Arjau Vela Llatina va organitzar una taula rodona, ahir al vespre al Centre Cívic Les Basses, titulada “Calar l’artet a Cambrils”. En aquest acte es va explicar aquesta pràctica que consisteix a llançar una sàrcia des de la sorra i estirar de dues malletes (cordes) a la vegada per xorrar-la i capturar el peix. Una tècnica molt arrelada en poblacions marineres com la nostra que molts feien servir per guanyar un petit jornal extra. “Sense les famílies de pescadors no s’entendria el que és Cambrils”, apuntava Gerard Martí, membre de l’Arjau i director del Museu d’Història de Cambrils, “la pesca, per a nosaltres, va més enllà de l’ofici. És patrimoni cultural”.

Martí va fer una exposició on va explicar els detalls de l’art que, aquest divendres 28 de maig, serà un dels tres tipus de pesca tradicional que es podran veure durant la Festa de l’Ormeig, a la platja del Regueral. Per fer aquesta demostració, es calarà un art que es va elaborar entre l’expertesa de Quima Font, Jaume Matamoros, Albert Piqué i Joan Font, i va ser utilitzat per primera vegada a la Festa de l’Ormeig de 2007.

Gerard Martí durant l'exposició (Foto: Andreu Dalmau)

 

Sis fotografies històriques

Després de la introducció il·lustrativa, es van poder veure sis fotografies de l’any 1925 —és a dir, de gairebé un segle enrere— que l’Arxiu Municipal de Cambrils ha obtingut del fons Vidal i Barraquer en les quals s’aprecia una família practicant la pesca de l’art. Aquesta família no era de pescadors cambrilencs, sinó de persones de classe social benestant que devien pescar per entreteniment.

La intervenció de diversos persones d’avançada edat –entre ells, Siscu Gil i Joan Maria Fortuny– va ajudar a suggerir que aquesta família podria ser la dels Dolsa. El seu testimoni també va servir per ubicar geogràficament la situació de les fotografies, que es van prendre a la platja de la Llosa.

Siscu Gil aportant el seu testimoni (Foto: Andreu Dalmau)

 

L’acte es va tancar amb la invitació de Jordi Piqué, president de l’Arjau, a la Festa de l’Ormeig que se celebrarà divendres a partir de les 18h amb la col·laboració dels Vogadors Vent d’Estrop, el Club de Rem Cambrils i el Ball Parlat de Vileros i Mariners.

Comenta aquest article