Tema del mes

La situació de volum disconforme quedarà recollida en una disposició transitòria del POUM

Per Lluís Rovira i Barenys

Veïns de la Llosa assistents a la reunió del 16 de juliol a la sala d’actes del Casal Municipal de la Gent Gran
Els veïns del barri de la Llosa han continuat mostrant la seva preocupació per la situació urbanística que es viu al barri. La situació de volum disconforme en què es troben molts dels habitatges des de la revisió del Pla General de l’any 1993 n’és la causa. Recordem que en aquesta revisió es va deixar fora de normativa els grups de quatre apartaments, dos en planta baixa i dos en primer pis, i que estan construïts en solars de 400 metres quadrats. Aquesta qüestió ja va ser debatuda en el període d’al·legacions corresponent a l’aprovació inicial del POUM. L’Ajuntament, a part d’insistir que en aquesta revisió del Pla General no s’ha tocat ni una coma respecte a la planificació del barri, ha posat una disposició transitòria que recull el compromís de l’Ajuntament perquè els propietaris dels habitatges afectats puguin fer obres de rehabilitació, consolidació i reforma, i que puguin reconstruir de nou l’habitatge en cas d’accident o sinistre. Els veïns, però, han presentat les al·legacions per tal que “tot això quedi clar al POUM”, segons va dir Francesc Papió en l’assemblea veïnal multitudinària celebrada el passat 16 de juliol a la sala d’actes del Casal Municipal de la Gent Gran.

Missatges tranquil·litzadors

En aquesta assemblea també hi va ser present l’alcalde, Robert Benaiges, i el regidor d’Hisenda, Dani Pallejà, com a representants municipals. El tema dels volums disconformes que afecten una part important d’habitatges del barri va acaparar tot el protagonisme. L’alcalde va repetir un cop més l’argument bàsic que en aquesta revisió no es canvia res i va llançar missatges tranquil·litzadors als veïns, “volum disconforme no vol dir il·legal. Volum disconforme vol dir que la normativa urbanística no s’ajusta a aquest edifici”. L’alcalde entèn que cadascú té el legítim dret de defensar els seus interessos, “cadascú té la seva propietat i ha de defensar-la. Les expropiacions, quan s’han fet, sempre han estat amb l’acord dels veïns. Nosaltres no estem ni per expropiar, ni per tirar cases a terra, aquesta no és la nostra voluntat”.

Els veïns de la Llosa, assessorats pel seus advocats, reclamaven un canvi de clau urbanística per tal de no quedar fora de normativa. Finalment s’ha quedat amb la disposició transitòria proposada per l’Ajuntament, ja que un canvi urbanístic seria gairebé irrealitzable si no es fessin les cessions oportunes, tal com dicta l’actual Llei d’urbanisme. Per la seva part, el regidor d’Urbanisme de Cambrils, Joan Recasens, manifesta que tots els volums disconformes que hi ha a la població estan millor ara que el 1993, “perquè el que hem fet ara és patrimonialitzar una altra vegada els volums disconformes. Si un d’aquests habitatges té un sinistre, es pot tornar a refer tot. Tal i com havia quedat a la revisió del 1993, si hi havia un sinistre no es podia refer”. El fet que s’accepti aquesta disposició transitòria es troba en mans de la Comissió Territorial d’Urbanisme de Tarragona, però com diu el regidor, “jo crec que ens ho acceptarà”.

§ Recollida de signatures i pancartes reivindicatives a la Llosa§

La recollida de signatures es va fer al passeig litoral
Un grup de veïns del barri de la Llosa van engegar un seguit d’accions reivindicatives contra el POUM durant el primer cap de setmana del mes de juliol. Per una banda, es va fer una recollida de signatures en dos punts del passeig litoral de la zona de la Llosa. A banda es van col·locar pancartes reivindicatives a diferents habitatges del barri. En una pancarta, instal·lada al mateix passeig litoral, es podia llegir “No invierta en Cambrils. Peligro!!! Tiburones políticos al acecho”. En alguna de les pancartes dels edificis hi havia afirmacions com “Ser propietario en la Llosa = a delincuente”. Aquesta actuació, però, es va fer al marge de l’associació de veïns del barri de la Llosa. Pocs dies abans d’aquesta acció reivindicativa la junta de veïns havia tingut reunió i en cap moment s’havia parlat de res d’això, tal i com manifesta Anna Serena, secretària de la junta de l’associació de veïns. “Jo, personalment, me’n vaig assebentar perquè em van trucar a casa. Em vaig quedar molt sorpresa. Algunes de les declaracions que es van fer trobo que eren una vergonya”, diu Anna Serena.

Comenta aquest article