Informació general

Medi ambient

Alumnes de l'escola Joan Ardèvol dissenyen un biòtop que preservarà la biodiversitat de la platja del Cavet

Aquesta peça de 2.300 quilos, que ja es troba al fons marí, ha estat dissenyada pels estudiants d'Expressió Artística i els de Biologia i Geologia faran un seguiment de la seva funció

Per Andreu Dalmau

Alumnes, professors i autoritats, al costat del biòtop que ja és al fons del mar
Alumnes, professors i autoritats, al costat del biòtop que ja és al fons del mar | Andreu Dalmau

Les aigües de davant de la platja del Cavet amaguen des d'ahir un biotop més sostenible i amable amb l'ecosistema. Aquesta eina submarina, que serveix per subjectar les boies, és un habitual del nostre fons marí, però aquesta en concret també contribueix a preservar la biodiversitat. El projecte ha servit perquè els estudiants de l'institut Joan Ardèvol, que ha impulsat la iniciativa, s'impliquin en aquestes tasques de preservació biològica.

Aquest bloc, format per una base de bio-ciment i amb un pes de més de 2.300 quilos, ha estat decorat de manera artística pels setze alumnes d'Expressió Artística (4t d'ESO) del centre cambrilenc, assignatura impartida per la professora Ana Roca. Els estudiants van dissenyar el biòtop a finals del trimestre passat perquè no sigui un simple bloc de formigó com els altres sis que ja estan enfonsats en la mateixa zona.

L'empresa Sea Land SL s'ha encarregat de transportar el biòtop (Foto: Andreu Dalmau)

 

El poder transformador de l'art

En concret, tots els alumnes van fer uns motlles amb les seves mans i els han integrat a la peça. “Des de l'escola volíem comunicar el poder transformador que té l'art”, reivindicava el cap d'estudis del centre, David Aragonès, “aquests motlles es convertiran ara en les mans que ajudaran a mantindre la posidònia i altres espècies”. El fet de dissenyar artísticament un biòtop d'aquestes característiques és una proposta pionera que, a més, també beneficiarà la fauna autòctona de la nostra costa, ja que propicia que els peixos s'hi amaguin i puguin procrear, augmentant-ne així la població.

El biòtop va ser dut ahir a la zona on hi restarà durant anys i anys. Concretament, es troba a 200 metres de la costa i a uns 4 metres de profunditat. En tan sols 8 mesos estarà completament mimetitzat amb l'entorn marí. A partir d'ara, els alumnes de l'institut Joan Ardèvol –d'aquesta i properes generacions– aniran fent un seguiment de l'estat del biotop, fent immersions amb esnòrquel, que ajudarà, també, a mantindre la posidònia i altres espècies. De fet, els estudiants de Biologia i Geologia del Joan Ardèvol també s'encarregaran d'analitzar l'estat de les praderies de posidònia en el futur.

Moment de l'enfonsament del biòtop (Foto: Andreu Dalmau)

 

Una iniciativa «necessària i pedagògica»

L'alcalde Alfredo Clúa reivindicava la iniciativa pel seu compromís amb la sostenibilitat. “Tenim l'obligació de deixar un planeta millor per aquestes persones”, deia Clúa en referència als estudiants que han participat en el projecte. Per la seva part, la regidora de Platges, Camí Mendoza, també va elogiar “una iniciativa necessària i pedagògica” que contribueixi a protegir “aquesta zona tan estimada”. Mendoza també ha volgut agrair la predisposició del Club Nàutic Cambrils per oferir les instal·lacions, de l'empresa Sea Land SL per encarregar-se de la logística, i al Club Natació Cambrils per fer un seguiment habitualment de l'estat de la posidònia en aquesta zona.

Comenta aquest article