Cultura

Llibres

L'aire de l'Espinàs, al Polvorí

El Casal Popular El Polvorí va acollir, ahir al vespre, la presentació del llibre L'aire de les coses. L'Espinàs que va néixer el dia que va morir, de Pep Antoni Roig

Per Lluís Rovira i Barenys

Pep Antoni Roig i Lluís Rovira, a la presentació del llibre, ahir, al Polvorí
Pep Antoni Roig i Lluís Rovira, a la presentació del llibre, ahir, al Polvorí | Cedida

La figura del polifacètic escriptor, músic, articulista i comunicador Josep Maria Espinàs va ser el fil conductor de la presentació del llibre de Pep Antoni Roig L'aire de les coses. L'Espinàs que va néixer el dia que va morir. Pep Antoni Roig va explicarcom es va forjar aquest llibre, i que tot plegat comença quan Josep Maria Espinàs va morir el 5 de febrer de 2023. Roig, col·laborador de El Nacional, va rebre l'encàrrec de fer l'obituari pel diari digital. Roig va confessar que no havia llegit res de l'Espinàs i que ben poca cosa en sabia. Però va acceptar l'encàrrec i va fer l'escrit que portava per títol Espinàs, l'avi amb milions de nets. Després d'haver-lo publicat va rebre la trucada d'Isabel Martí, que juntament amb l'Espinàs havien creta l'editorial La Campana, que li va proposar el repte de fer un llibre sobre l'Espinàs. Pep Antoni Roig va acceptar, de nou, aquest repte i el llibre que va sortir publicat fa un parell de mesos n'és el resultat. El llibre està estructurat en vuit capítols en els que l'autor fa un "viatge" a peu per diferents indrets, emulant els llibres de viatges que va fer l'Espinàs.

La presentació del llibre d'ahir, que va anar a càrrec de Lluís Rovira, director de Revista Cambrils i revistacambrils.cat, es va concretar en format de diàleg i amb l'excusa de l'Espinàs, va servir per fer un repàs a l'actualitat política i social. Roig, llicenciat en filologia catalana, també va explicar el seu punt de vista de l'estat social de la llengua catalana i tant en aquest aspecte com en el polític va llençar un crit d'esperança, "mentre hi hagi algú que lluiti per mantenir la llengua i la cultura dels Països Catalans hi haurà esperança". El públic present va poder intervenir i tot plegat es va convertir en un col·loqui que amb la figura de l'Espinàs ben present tota l'estona va servir per donar un "aire" especial a la vetllada.

Comenta aquest article