Esports

La Festa de la Bicicleta se supera a si mateixa

Per Jordi Blasi

La popular marxeta cicloturista de l’Eixample va comptar en aquesta edició amb més de 500 participants
Va començar fa 24 anys com un acte més de les festes del barri de l’Eixample, però des de fa quatre anys ja és una gran celebració. La Festa de la Bicicleta va aplegar el passat 19 de juny a Cambrils 530 participants, 30 més del màxim inicialment fixat per l’organització (la Penya Cicloturista) per no veure’s saturats, però cada any aquesta concentració festiva, en la qual el que importa és anar acompanyat d’aquest vehicle de dues rodes arrossegat per pedals, se supera a si mateixa. L’objectiu no és altre que prendre el carrer cívicament, en família, donant cabuda a gent del poble i a estrangers. Perquè tothom té cabuda a l’hora de gaudir de la bicicleta.

La Festa de la Bicicleta va arrencar del passeig de Vidal i Barraquer a les 9.30 hores, amb les inscripcions. Ja llavors es van començar a formar llargues cues. Tant petits com gran volien prendre part en un recorregut de 14 quilòmetres pel municipi de Cambrils, amb la bicicleta que fos: de muntanya, de carretera, de passeig, plegable, amb cadireta o remolc per a nens… Després de rebre el dorsal, els ciclistes es van dirigir a un carrer adjacent, on la Comissió de Festes els va oferir un desdejuni consistent en sardines a la brasa o bé coca amb xocolata.

A les 10.30 hores es va donar la sortida. Tant la Policia Local (alguns dels seus integrants amb bicicleta, ja que així ho requeria l’ocasió) com membres de la Penya Cicloturista van obrir pas a la comitiva i van vigilar les cruïlles. Era un dia en què la bicicleta gaudia de preferència. A més, una ambulància de la Creu Roja va acompanyar el pilot, però sense que en cap moment hagués d’actuar.

El tret de sortida de la bicicletada va tenir lloc a l’estació, per després seguir per la torre del Port, el Pi Rodó, la torre del Telègraf, el castell de Vilafortuny i arribar, pel nou vial, fins a l’Ermita i enfilar novament el passeig de Vidal i Barraquer. Allà, a l’arribada, esperaven als ciclistes no només begudes fresques i gelats, sinó també agradables sorpreses. Per exemple, un bidó de bicicleta regalat per l’Ajuntament amb el distintiu “Festa de la Bicicleta” i, aleatòriament, pilotes de futbol, tovalloles, samarretes i entrades a Port Aventura. Aquí, depenia de la sort de cadascú.

També es van sortejar quatre cascos de bicicleta (que, d’altra banda, són d’ús obligatori) i una bicicleta. El premi a la bicicleta més original va recaure en una parella que va participar amb un tàndem antic equipat amb una ombrel·la per protegir-se del sol, que apretava de debò. En realitat, aquesta parella va resultar doblement agraciada, ja que el seu dorsal, el 185, també va ser el que va guanyar la bicicleta. Val a dir que, a partir de les 12, el passeig de Vidal i Barraquer es va convertir en un autèntic formiguer, ja que a l’arribada dels nombrosos participants cal sumar-hi la dels acompanyants que van anar a rebre’ls. Vaja, que entre la beguda per apagar la set i els sortejos hi va haver gresca fins gairebé la una. L’any que ve, amb el 25è aniversari, la bicicletada promet molt més. Qui avisa no és traïdor.

Premi per a Jesús Esponey

Jesús Esponey, de la Penya Cicloturista de Cambrils, va guanyar el passat 29 de maig el trofeu al participant més veterà en la Marxa Ruta del Mestral, organitzada per la penya de l’Hospitalet de l’Infant. A més, la de Cambrils va ser la penya que més participants va aportar a la citada marxa: 20. La Ruta del Mestral, de 105 quilòmetres, ha arribat aquest any a la 21a edició. A més, quatre penyistes van prendre part el 19 de juny en la Ruta Pirinenca de les Tres Nacions. Aquesta marxa cicloturista, que tanca el calendari de llarga distància de la Federació Catalana de Ciclisme, va reunir 506 participants. La Marxa de les Tres Nacions fa un recorregut pirenaic de 140 quilòmetres per Andorra, França i Catalunya.

Les sortides ecoturístiques acaben a l’ermita de la Roca

El passat 22 de maig va tenir lloc l’última de les sis sortides ecoturístiques organitzades per l’Ajuntament de Cambrils amb la col·laboració de la Penya Cicloturista. En aquesta darrera excursió l’objectiu era arribar fins a l’ermita de la Roca, a Mont-roig del Camp. Per a això, els més de 80 participants –molts d’ells nens– van sortir de la plaça de l’Ajuntament a les 9.30 hores. Després d’arribar al veí municipi i escalar les dures rampes que condueixen a l’ermita, on van esmorzar, els ciclistes van tornar a Cambrils. En total, 30 quilòmetres.

Les marxes ecoturístiques van començar el passat mes d’octubre i s’han fet l’últim diumenge de cada mes, tret del desembre (per la coincidència del Nadal) i març (per la Setmana Santa). Els ciclistes que van participar en almenys tres de les sortides van ser obsequiats amb el llibre En bicicleta pel camí de Santiago, escrit per Enric Sánchez Cid. Igualment, l’Ajuntament va regalar als participants un mocador commemoratiu amb el lema “Mou-te amb bici”.

Comenta aquest article