Cultura

Art

L'Eixample ja té la seva nova obra d'art i espera convertir-se en «el barri dels murals»

Després de dues setmanes, la pintura ja està acabada i ara l’AV del Barri de l’Estació busca finançament per seguir decorant les parets buides del veïnat

Per Andreu Dalmau

Tres de les autores del mural juntament amb Kamal Sultan i les membres de la junta de l'AV del Barri de l'Estació
Tres de les autores del mural juntament amb Kamal Sultan i les membres de la junta de l'AV del Barri de l'Estació | Andreu Dalmau

Després de dues setmanes de feina, el barri de l’Eixample ja compta amb una nova obra d’art decorant les seves parets. La cantonada entre els carrers de Sant Isidre i de General Prim és ara l’espai de memòria històrica i de transmissió dels valors de comunitat que buscava l’Associació de Veïns del Barri de l’estació mitjançant aquest encàrrec. Les autores han estat set alumnes d’entre 18 i 23 anys del cicle d’Arts Aplicades al Mur de l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona.

L’entitat veïnal va arribar a aquest centre escolar a través de la Diputació de Tarragona i van ser els professors de l’escola que, entre d’altres, van proposar aquest projecte a les alumnes. “Vam triar aquest projecte perquè, per transport, era més fàcil venir a Cambrils des de Tarragona”, explicava l’Alba, una de les artistes, “com que era un mural gran vam decidir que havíem de ser un grup de set persones”.

Una experiència «intensa»

L’experiència ha estat “intensa” per les estudiants, sobretot pel que fa a l’organització. “Fora de classe, durant la Setmana Santa, vam pensar la idea del mural a través de fotografies històriques del barri i vam fer els dissenys a l’aula”, explica l’Alba, “el que hem intentat fer és una seqüència en blanc i negre, que tot el mural fos una sola imatge que combinés imatges de gent gran de Cambrils, cases típiques del barri, edificis històrics...”.

Efectivament, al resultat final es pot apreciar clarament com el mural aprofita les tres parets diferenciades per traslladar aquestes tres visions. En una de les parets apareix l’Ermita, en l’altre l’antiga estació de tren i cases antigues del barri, i, en la tercera, gent gran i nens jugant, així com logotips de negocis històrics. Entre aquests logos també hi trobem el de Pots Pintures, l’empresa que ha patrocinat el projecte aportant la pintura.

Les set estudiants d’arts es van dividir les tasques en funció de les seves habilitats i van treballar en equip per adaptar-se als canvis en el disseny i que no es notés la diferència d’estils individual de cadascuna. També han comptat amb els consells de l’artista iraquià establert a Cambrils Kamal Sultan. Aquest no era el primer mural a l’aire lliure que pintaven, però sí el més gran.

La tercera part del mural representa la gent del barri, així com negocis històrics i el logotip del patrocinador: Pots Pintures (Foto: Andreu Dalmau)

 

Més ajudes, més murals

Des de l’Associació de Veïns del Barri de l’Estació celebren l’èxit d’aquesta iniciativa i esperen que aquesta paret, que fins ara estava buida, sigui més respectada per la ciutadania. “L’objectiu és que hi hagi murals per tot el veïnat, volem que l’Eixample sigui el barri dels murals”, apuntava Nuri Nolla, presidenta de l’entitat.

Per aconseguir-ho, l’AV del Barri de l’Estació ha de demanar la cessió de les façanes de propietat privada, la col·laboració dels artistes i, sobretot, finançament per a la compra de material. La resposta dels veïns pel que fa a la cessió de parets ha estat total i ja compten amb dues de noves, a més, de grans dimensions. “D’artistes en tenim un munt que estarien disposats a col·laborar”, explicaven les membres de la junta veïnal, “el que necessitem són fons per pagar la pintura”.

L’Associació de Veïns del Barri de l’Estació vol fer una crida, tant a empreses privades com a les administracions, perquè apadrinin el projecte i puguin contribuir amb els seus diners a fer realitat el lema de l’Eixample i convertir-lo en un veïnat “més net, més verd, més viu i més barri”.

Comenta aquest article