Informació general

Serveis

Comaigua exposa els primers resultats del projecte LIFE REMAR per la recàrrega de l'aqüífer del Baix Camp

Més d'una quarantena d'agents del sector coneixen com evoluciona aquesta prova pilot

Per Redacció

L'alcalde Alfredo Clúa va explicar el funcionament de la tecnologia
L'alcalde Alfredo Clúa va explicar el funcionament de la tecnologia | Cedida

Comaigua, companyia referent en la gestió del cicle integral de l'aigua al Baix Camp, va presentar, ahir al matí, els primers resultats del projecte LIFE REMAR per a la recàrrega de l'aqüífer del Baix Camp, en una jornada que va reunir a més d'una quarantena d'agents del sector, com l'Agència Catalana de l'Aigua i l'Agència de Salut Pública de Catalunya.

Durant la jornada, encapçalada pel president del Consell d'Administració de Comaigua i alcalde de Cambrils, Alfredo Clúa, es va exposar per part dels socis que intervenen en el seu desenvolupament, el funcionament de la tecnologia a prova a l’estació depuradora d’aigües residuals de Cambrils, com a solució innovadora i sostenible que permet millorar la qualitat de l’aigua tractada, augmentar la disponibilitat d’aigua dolça i afavorir l’estat dels ecosistemes.

Els resultats preliminars presentats obtinguts de l’estudi de la geologia que, conjuntament amb altres mesures, formen la base del coneixement del comportament de l'aqüífer durant el funcionament del sistema de recàrrega i la caracterització inicial de contaminants emergents, microplàstics, comunitats bacterianes i gens resistents als antibiòtics.

En concret, es van explicar els resultats aconseguits dels mostrejos realitzats previs a la infiltració per determinar les concentracions dels compostos, tant a l’aqüífer, com als diferents processos de l’EDAR. Finalment, també es van presentar els resultats previs i evolucions dels compostos del cicle del nitrogen durant els períodes de recàrrega.

Cofinançat amb fons del programa LIFE de la Unió Europea, i liderat per Comaigua, amb la col·laboració dels socis del projecte, CSIC, UPC, CNRS i Mejoras Energéticas, el projecte LIFE REMAR està infiltrant actualment entre 200 i 400 metres cúbics al dia de l'efluent de l'EDAR de Cambrils, amb la previsió d'assolir els 146.000 metres cúbics a l'any.

Participants en la presentació que es va fer ahir al matí. (Cedida)

 

Comenta aquest article