Informació general

Salut pública

El gas radó, un perill invisible que es concentra al subsòl

Al mapa de municipis amb més afectació s'estableixen dues zones: la zona 1 –on hi ha Cambrils– i la zona 2, que és on se situen els municipis amb una major concentració

Per Redacció

Vista aèria de Cambrils
Vista aèria de Cambrils | Francesc Vidal-Barraquer

El gas radó és present a bona part del territori català i és la principal font de radioactivitat natural. Aproximadament un 50% del territori català en té presència, amb major o menor mesura. El gas radó es desprèn del subsòl. En les zones on hi ha granit –material que conté urani– és on hi ha una major concentració. Si es dispersa a l'aire lliure no suposa cap problema per a la salut, però si queda contingut en espais tancats, pot ser cancerigen. De fet, és la segona causa de càncer de pulmó, per darrere, a molta distància, del tabac. Es calcula que entre el 3 i el 14% dels casos tenen l'origen en la inhalació de radó i que provoca unes 140 morts anuals a Catalunya.

El Consell de Seguretat Nuclear disposa de mapes on marca quines són les zones on és més probable que hi hagi gas radó. A Catalunya, el Maresme, la Selva i part del Pirineu són les àrees més afectades. En un mapa per a la protecció contra l'exposició al gas radó (Font: Ministeri de Foment) s'estableixen dues categories de risc de gas radó: la zona 1 i la zona 2. La zona 2 és on hi ha més probabilitat que es pugui concentrar el gas als edificis. Cambrils està inclòs dins de la zona 1, així com d'altres municipis propers com per exemple Salou, Vila-seca, Tarragona, Riudoms, Vinyols i els Arcs, Mont-roig o Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant. Englobats en la zona 2 hi ha poblacions com Vilanova d'Escornalbou, Riudecanyes, Botarell, Riudecols, les Borges del Camp, Almoster, Castellvell del Camp, Alforja o Maspujols, entre d'altres. 

Aïllant als edificis i mesures als llocs de treball situats en soterranis o plantes baixes

Actualment, la normativa obliga a mesurar les concentracions de radó només a soterranis i llocs on es tracta aigua. I, des del 2020, també afecta la construcció d'edificis. Tots els edificis nous s'han de fer aïllant el terra de manera que el radó no es concentri als espais interiors. També s'ha de prendre aquesta mesura si es fa una reforma integral que afecti el terra de la construcció. A partir del juny, la llei anirà molt més enllà als municipis on la probabilitat que els nivells de radó superin els nivells de referència sigui més  alta. És a dir, als municipis de la zona 2. En aquests, serà obligatori fer mesures a tots els llocs de treball situats en soterranis o plantes baixes. Això suposarà un nombre de mesuraments molt alt perquè el nombre de municipis és d'uns 175.

A Catalunya, recentment s'ha constituït l'associació catalana contra el radó que ja ha començat a fer mesures en algunes cases particulars.

Comenta aquest article