Informació general

Educació

La construcció del nou edifici de l'institut escola Joan Ardèvol segueix endavant: així serà l'ampliació

La pròrroga dels pressupostos de la Generalitat no afecta al projecte i, si es compleixen els terminis, l'obra estarà enllestida per l'inici del curs 2025-2026

Per Andreu Dalmau

Imatge del pati de l'institut escola Joan Ardèvol
Imatge del pati de l'institut escola Joan Ardèvol | Andreu Dalmau

La construcció del nou edifici de l'institut escola Joan Ardèvol “està garantida”. Així ho va assegurar el regidor d'Educació, Jordi Barberà, en el ple del passat 5 d'abril i ho ha confirmat a revistacambrils.cat el director del centre, Enric Masdeu: “la setmana passada ens van presentar el projecte bàsic i al juliol s'hauria de presentar el projecte executiu”. Segons la planificació prevista, l'edifici hauria d'estar disponible a inici del curs 2025-2026.

“Just avui m'he reunit amb el delegat territorial i no hi ha cap problema pel fet que no s'hagin aprovat els pressupostos o s'hagin convocat eleccions anticipades. Ja està tot en marxa”, explicava Barberà a la sala de plens. Cal recordar que, a principis d'any es va conèixer que l'ampliació de l'edifici de l'institut escola Joan Ardèvol estaria inclosa en els pressupostos de la Generalitat d'aquest 2024 amb una partida de 2,7 milions d'euros.

Tanmateix, la caiguda d'aquests comptes no perjudicarà el projecte del Joan Ardèvol. “La gent es va preocupar, però la partida d'inversions és la mateixa i, com que els pressupostos es prorroguen, els diners ja hi són”, apunta Masdeu, “a més, gran part d'aquests diners provenen de fons Next Generation”. El director del Joan Ardèvol afirma que, la no aprovació dels comptes sí que impedeix, per exemple, l'increment de plantilles als centres escolars de tot Catalunya tal com havia anunciat el govern de la Generalitat.

L'ampliació es construirà en forma de L al voltant de la pista esportiva (Foto: Andreu Dalmau)

 

Ampliació d'instal·lacions

Aquest nou edifici ha d'albergar els alumnes d'ESO que, recordem, ja van començar a estudiar a l'Ardèvol des del curs 2020-2021. Aquest curs 23-24, ja hi ha hagut dues línies des de primer fins a quart de l'ESO (uns 220 alumnes) i això ha provocat que s'hagin desplaçat alguns estudiants de primària als mòduls prefabricats que van instalar-s'hi al 2021. Si es compleixen les previsions amb les obres, només hi haurà dues promocions que hauran completat tota la ESO sense haver vist el nou edifici. “Vist com va l'obra pública, no ens podrem queixar si es compleixen les previsions”, celebra Masdeu.

Aquesta ampliació, que es construirà en forma de L al voltant de la pista esportiva, millorarà el centre sobretot pel que fa a instal·lacions. A la planta baixa es construirà un nou gimnàs, amb els seus respectius magatzems, vestidors i un escenari per fer actes de l'escola. També hi haurà un nou menjador quatre vegades més gran que l'actual, cosa que permetrà fer menys torns a l'hora de dinar. La nova cuina també facilitarà que es torni a cuinar el dinar al centre, ja que, des que es va obrir l'institut, es contracta un servei de càtering. “L'ampliació a institut escola es va sumar a l'augment de beques menjador i la cuina se'ns va quedar petita”, explica Enric Masdeu. De retruc, el nou menjador alliberarà la sala que actualment dona aquest servei i permetrà que s'utilitzi com a nova sala de professors, que també s'havia quedat petita amb l'augment de plantilla de fa tres anys.

S'han desplaçat alguns estudiants de primària als mòduls prefabricats (Foto: Andreu Dalmau)

 

Gairebé un any d'obres

Al segon pis del nou edifici –el gimnàs comptarà amb doble alçada– s'ubicaran les deu aules noves del Joan Ardèvol. N'hi haurà algunes de petites pels grups de suport i també es construiran magatzems de material, lavabos i sales de reunions pels departaments de professors. L'edifici comptarà amb un ascensor i dues escales, una d'elles d'emergència.

“Ens hagués agradat que aquesta ampliació hagués estat enllestida el curs passat, però hi ha hagut una pandèmia de per mig”, lamenta Enric Masdeu, “des que ha sortit la licitació, el procés ha seguit el seu curs escrupolosament”. El pròxim mes de juliol s'hauria de presentar el projecte executiu i les obres començaran l'octubre o el novembre de 2024. La construcció estaria llesta el setembre de 2025, per l'inici del curs 25-26.

L’Apunt

La inversió de La Mar de la Frau també segueix endavant
D'altra banda, el regidor d'Educació també va confirmar que la tirada enrere dels pressupostos no ha frenat la inversió que farà la Generalitat a l'institut Mar de la Frau. El centre ubicat a Vilafortuny també s'ha de sotmetre a unes obres d'ampliació i de manteniment que han de solucionar un problema de goteres que ja fa temps que arrosseguen.

Comenta aquest article