Cultura

Dies de Llibres

«El Foc és Paraula», un recital poeticomusical per conèixer l’obra i vida de Joan Salvat-Papasseit

Jaume Calatayud i Vicente Monera reciten i canten alguns dels poemes més reconeguts del poeta, que va morir ara fa cent anys

Per Cristina Sierra

Jaume Calatayud i Vicente Monera durant el recital poeticomusical, ahir al Centre Cultural
Jaume Calatayud i Vicente Monera durant el recital poeticomusical, ahir al Centre Cultural | Cristina Sierra

La sala d’actes del Centre Cultural i Ocupacional va acollir, ahir al vespre, el recital poeticomusical El Foc és Paraula; Presumptes confidències de Joan Salvat-Papasseit, a càrrec de Jaume Calatayud i Vicente Monera. Un acte intimista que va servir per a commemorar el centenari de la mort del poeta barceloní i conèixer amb profunditat la seva obra i vida.

Calatayud va posar veu a la biografia del poeta mentre que Monera va interpretar amb la seva guitarra poemes com Venedor d’amor, Nocturn per a acordió o Tot l’enyor de demà. Uns poemes que guanyaven intensitat a mesura que s’anaven coneixent detalls de la vida de Salvat-Papasseit, com quan va començar la seva història d’amor amb Carmen Eleuterio, amb qui es va casar el 1918, o els naixements de les seves filles Salomé i Núria, que va morir amb només dos anys.

L’autor va col·laborar en publicacions de caràcter anarquista i revolucionari i es va afiliar a les Joventuts Socialistes. També va ser condemnat a dos mesos de presó per un article seu aparegut a la revista Los Miserables, on signava amb el pseudònim Gorkiano, i també va treballar com a encarregat de la llibreria de les Galeries Laietanes. 

Una tuberculosi pulmonar va acabar amb la vida del barceloní quan només tenia trenta anys. Aquesta malaltia va ser protagonista d’un dels darrers poemes que va escriure, És tot fosc i jo al llit…És tot Fosc i jo al llit, i em rosega el pit una bèstia avara. Sorolla la nit i jo en tinc neguit. Bressol d’arzavara diria el meu jaç, suara m’amara, suara em deix las.

El recital s’emmarcava en la programació de Dies de Llibres, que continuarà avui dimecres a les 18 hores amb la presentació del llibre Em dic Arpa, d’Anna Amigó Vilalta i Laura Magrinyà Panadés.

Comenta aquest article