Informació general

Educació

Debat al ple municipal pel tancament de les línies d'I3 a les escoles Mas Clariana i La Bòbila

El Partit Popular presenta una moció perquè l'Ajuntament insti a la Generalitat a fer marxa enrere, però el govern hi vota en contra perquè aquesta inclou una crítica al model lingüístic de les escoles

Per Andreu Dalmau

Imatge del ple celebrat el passat 5 d'abril
Imatge del ple celebrat el passat 5 d'abril | Andreu Dalmau

El Partit Popular va presentar una moció en el passat ple extraordinari del 5 d'abril per demanar al govern municipal que insti a la Generalitat a mantenir les dues línies d'I3 a les escoles Mas Clariana i La Bòbila. David Chatelain, portaveu del PP, va argumentar que “l'educació és un intangible que s'ha de cuidar, especialment en el cas dels més petits” i que el manteniment de les línies actuals ajudaria a reduir les ràtios, un aspecte molt demandat per sindicats i professors.

Cal recordar que aquesta reducció de línies es produirà el curs vinent si es manté la previsió que s'ha calculat en funció de la reserva de places i el padró municipal. Jordi Barberà, regidor d'Educació, va explicar al ple que ajustar al màxim l'oferta de places a la demanda de la zona és una manera d'impedir que es disparin les sol·licituds en determinats centres per part d'alumnes d'altres zones. També va recordar que s'ha evitat tancar una tercera línia, fent que la ràtio per classe d'I3 a Cambrils es redueixi fins als 19 alumnes.

Curiosament, els regidors de PP i En Comú Podem van coincidir en la necessitat que hi ha en que la Generalitat redueixi les ràtios i contracti més professors. De fet, Barberà va tirar d'ironia: “em sorprèn que ara facin una defensa aferrissada de l'educació pública. Ara que venen les eleccions catalanes podran proposar mesures com aquesta rebaixa de la ràtio que veuen tan important”. El regidor d'Educació va dir que el lloc per debatre la política educativa del país és el Parlament i no el plenari municipal.

El que va fer votar al govern en contra, però, va ser el fet que Partit Popular aprofités el text de la moció per criticar “l'expulsió de facto del castellà de les escoles” que, segons ell, “té un efecte en la baixada de les notes” que s'ha vist reflectit en els darrers informes PISA. Precisament, per haver inclòs aquest tema dins de la moció, el regidor d'Educació, Jordi Barberà, va acusar el portaveu popular de “barrejar coses molt diverses” i va justificar el vot en contra del govern. Chatelain va acusar el govern de votar en contra “només per motius ideològics”.

VOX s'absté i l'NMC a favor

Per la seva part, els dos regidors de VOX van abstenir-se en la votació, ja que, tal com va explicar la seva portaveu, Isabel Segarra, tot i que estaven “totalment d'acord en les peticions”, no els semblava “encertat” incloure-ho tot dins de la sol·licitud de manteniment de línies.

El Nou Moviment Ciutadà sí que va votar a favor de la moció. “No es pot anar enrere perdent línies, com a partit municipalista no podem callar”, va criticar el seu portaveu, Oliver Klein, “la servilitat amb Barcelona no ens servirà de res i el ple municipal és el lloc per defensar els interessos de Cambrils”. A més, el cap de l'oposició també va acusar alguns membres del govern de, en el passat, haver-se “manifestat en contra de la pèrdua d'una línia” i, ara, en canvi, no oposar-se al tancament de dues.

Comenta aquest article