Informació general

Hisenda

Es liquida el pressupost municipal de 2023 amb un romanent de tresoreria d'uns 6,7 milions d'euros

Al ple extraordinari celebrat ahir es va donar compte d'una sèrie de punts de caire econòmic amb la liquidació del pressupost de l'Ajuntament i també els organismes autònoms

Per Berta Ruiz

Un moment de la sessió plenària extraordinària celebrada ahir al matí
Un moment de la sessió plenària extraordinària celebrada ahir al matí | Andreu Dalmau

El ple extraordinari celebrat, ahir al matí a la sala de plens, va aprovar una sèrie de punts de caire econòmic. L'extraordinarietat va venir donada per la modificació de dia de la sessió plenària ja que el divendres anterior –29 de març– era festiu al ser Divendres Sant. Així doncs, un dels principals punts econòmics del qual es va donar compte va ser la liquidació del pressupost de l'exercici de 2023. El regidor d'Hisenda de l'Ajuntament, Aleix Rom, va ser l'encarregat de fer una pinzellada de les xifres d'aquest informe.

Va iniciar la seva intervenció explicant que, "avui fem una fotografia de com han anat els comptes de l'any 2023. En aquests comptes hi ha dos governs que són corresponsables d'aquestes xifres i m'agradaria que ho fos tant pels punts positius com pels negatius. A nivell d'ingressos, destacaria que s'ha ingressat un 71% dels impostos indirectes previstos, és a dir, per construccions i obres; per tant, no s'ha complert amb la previsió inicial. Per altra banda sí s'ha ingressat més del previst en ingressos patrimonials, un 135% més; així com en transferències de capital en més d'un 300%. A nivell de despeses, en el capítol 1 (Personal) s'han executat el 92% dels recusos disponibles; en el capítol 2, (béns i serveis) s'han executat 19,5 milions d'euros dels 23 que hi havia disponibles mentre que en el capítol 6 s'han executat 2,8 milions d'euros".

Aleix Rom, regidor d'Hisenda: "Les xifres confirmen la solvència de l'Ajuntament"

Pel que fa al romanent de tresoreria aquest ascendeix a 6,7 milions d'euros. "Aquesta quantitat és la que podríem fer servir si les regles fiscals de la despesa es tornessin a suspendre. Amb aquesta incertesa esperem notícies de la Unió Europea que podrien derivar en uns decrets per part de l'Estat que ens permetrien donar sortida o no a aquests diners" va dir Rom. Per altra banda, a nivell de romanent de crèdit –despesa que no es va dur a terme l'any 2023–, la xifra es va situar en 8,6 milions d'euros. L'estalvi net es va situar en gairebé 6 milions d'euros. El regidor d'Hisenda va remarcar que aquestes xifres confirmen la solvència de l'Ajuntament.

El regidor d'Hisenda, Aleix Rom, durant la seva intervenció al ple (Foto: Andreu Dalmau)

David Chatelain (PP): "Ni tocava pujar impostos ni era necessari"

En el torn de l'oposició, el portaveu del PP, David Chatelain, va agrair "la coparticipació dels dos governs" i va incidir en que "al govern actual els ha tocat gestionar el que quedava del pressupost. No puc estar del tot satisfet perquè emmascara el nivell d'execució del mateix. No es pot exercir acció de govern d'esquenes al pressupost". El portaveu popular també va lamentar que, donades les xifres de la liquidació pressupostària de 2023, no hauria calgut una pujada d'impostos per a l'any 2024. "Estic molt en desacord amb la pujada d'impostos ja que era innecessari tenint en compte la situació de la casa. Ni tocava pujar impostos ni era necessari" va dir.

Oliver Klein (NMC): "Quan les coses van bé el recomanable és mantenir-les i quan hi ha canvis traumàtics fan que la maquinària municipal i la incompetència dels que governen en cas alternatiu propicia que les coses s'aturin"

Per la seva part, el portaveu de l'NMC, Oliver Klein, també va acceptar "la corresponsabilitat" però també va voler donar un to crític al document. "Vostès han hagut d'administrar un pressupost heretat fins al passat desembre i creiem que no s'ha executat suficientment. Hi ha unes conclusions positives quant a estalvi net i romanent final, però no pel que fa a la seva executabilitat. Aquest pressupost s'ha lastrat per un canvi de govern i per una paràlisi de la maquinària municipal que és la seva i que no ha estat al ritme ni a l'alçada de les circumstàncies. D'altra banda, encara avui estan treballant amb un pressupost prorrogat per la seva pròpia manca d'iniciativa. No han estat capaços de tirar endavant el seu pressupost. Quan les coses van bé el recomanable és mantenir-les i quan hi ha canvis traumàtics fan que la maquinària municipal i la incompetència dels que governen en cas alternatiu propicia que les coses s'aturin".

L’Apunt

Liquidacions dels organismes autònoms
D'altra banda, en la sessió plenària d'ahir també es van passar les liquidacions del pressupost de 2023 dels organismes autònoms. El regidor d'Hisenda va donar algunes xifres. Pel que fa al Museu d'Història es va obtenir un estalvi net de 89.000 euros; a l'Escola de Música, l'estalvi net es va situar en 46.000 euros; al Patronat de Turisme, les despeses van superar als ingressos i es va registrar un estalvi net en negatiu de -44.000 euros. Rom va incidir en que es tractava d'un fet puntual que s'havia solucionat amb recursos ordinaris. Finalment, les xifres d'Aparcam van donar un balanç de guanys de 387.000 euros.

Comenta aquest article