Esports

Futbol

Dels Emirats Àrabs a Rússia, la trajectòria del cambrilenc Franc Artiga després de Can Barça

Va aterrar al FC Rodina de Moscou fa poc més d'un any; primer com a entrenador del segon equip amb el qual va assolir dos ascensos i, posteriorment, com a entrenador del primer equip

Per Berta Ruiz

El cambrilenc Franc Artiga donant ordres durant un partit
El cambrilenc Franc Artiga donant ordres durant un partit | Cedida

L'entrenador cambrilenc Franc Artiga va aterrar al FC Rodina de Moscou (Rússia) fa poc més d'un any, el gener de 2023. Des de la seva arribada, Artiga va assolir dos ascensos consecutius amb el segon equip del club –situant-lo en la tercera divisió russa– i, el seu bonfer el va catapultar al primer equip del club, l'octubre de l'any passat. El Rodina és un club molt jove. L'any 2015 es va posar en marxa una acadèmia de futbol juvenil i, la temporada 2019-2020 es va crear el primer equip professional que, actualment, milita a la Primera Lliga Russa –la segona màxima categoria–. Artiga va agafar les rendes de l'equip quan estava situat en la catorzena posició –a 14 punts del líder– i, malgrat que va perdre els dos primers partits, després va redreçar el rumb i va sumar vuit victòries en onze partits. Ara, l'equip és quart, en zona de play off d'ascens i, a només tres punts de l'ascens directe a la Premier Leage russa, la màxima categoria.

Dels Emirats Àrabs a Rússia

Sobre la seva arribada a Rússia i al futbol rus, el cambrilenc n'ha parlat amb revistacambrils.cat. Després de sortir del Barça, on hi va passar uns onze anys, Artiga es va fer càrrec de la selecció sub20 dels Emirats Àrabs, a principis de 2021. "Una vegada es va acabar el contracte amb la federació dels Emirats Àrabs, l'exjugador del Reial Madrid –Míchel Salgado–, a qui ja coneixia, em va venir a buscar. En aquell moment, ell treballava per a un grup empresarial –un holding– que té diversos clubs arreu d'Europa i també als Emirats. Em va proposar començar a treballar amb ells i em vaig fer càrrec del Dubai United, a la segona divisió. Allí hi vaig entrenar mitja temporada fins que em van proposar que vingués a un altre dels seus clubs, el que tenen a Rússia: el FC Rodina de Moscou. És un club molt jove que volen situar a la màxima categoria. Primer em vaig fer càrrec del segon equip –que també era de recent creació– i vam ascendir en les dues primeres temporades. Cal dir que aquí les temporades són molt més curtes ja que són de sis mesos. Després d'assolir els ascensos amb el segon equip em van proposar que fos l'entrenador del primer equip. L'objectiu és pujar a la primera divisió russa, la Premier League", diu.

Moltes possibilitats d'ascendir a la Premier League russa

Donada la trajectòria ascendent de l'equip, el FC Rodina té totes les possibilitats obertes per seguir escalant a la classificació i aconseguir pujar de categoria. A la primera divisió es trobaria amb equips mítics i històrics com l'Spartak de Moscou, el Lokomotiv de Moscou o el Zenit de Sant Petersburg. "Seria una fita molt important aconseguir aquest tercer ascens amb el Rodina –després dels dos del segon equip– . Un club que es va crear l'any 2019 i que en cinc anys arribés a la Premier també seria tot un rècord", manifesta.

"El futbolista rus és molt més pragmàtic que el futbolista espanyol. El nostre caràcter llatí ens porta més a la improvisació, a la presa de decisions, mentre que això a la cultura russa és ben diferent, però són jugadors amb talent

Preguntat pel futbol a Rússia, l'entrenador cambrilenc afirma que, "el futbolista rus és molt més pragmàtic que el futbolista espanyol. El nostre caràcter llatí ens porta molt més a la improvisació, a la presa de decisions per nosaltres mateixos, mentre que això a la cultura russa és ben diferent, però són jugadors amb talent. Rússia és un país molt molt gran, amb molta població i on molta gent juga a futbol, per tant, també surten bons futbolistes tot i que són més 'robotitzats'. La qüestió és trobar el talent que ens faci jugar com nosaltres volem. També cal destacar que són molt professionals, molt treballadors i una cosa compensa l'altra. En general és un futbol més pragmàtic".

"L'estil Barça és extrapolable a d'altres llocs, però fer-ho exactament només es pot fer al Barça perquè és un tema estructural del club

Amb un ADN 100% Barça –després de la seva extensa trajectòria a Can Barça–, Franc Artiga explica que "l'estil Barça és extrapolable a d'altres llocs, però fer-ho exactament només es pot fer al Barça perquè és un tema estructural del club ja que fa molts anys que treballa en la mateixa direcció; té jugadors de La Masia que li donen l'estil i això és difícil d'aconseguir. No obstant, si pensem en un estil de futbol col·lectiu, de jugar la pilota, de tenir la possessió de la pilota, de ser un equip ofensiu i voler recuperar aviat la pilota, doncs tot això sí que ho podem transportar a tot arreu; és qüestió de treballar. Mai serà com un equip del Barça però sí es pot reconèixer com un equip que vol jugar al futbol i que pretén acostar-se a l'estil que proposa el Barça".

Franc Artiga donant ordres al seu equip a dins del vestuari (foto: cedida)
"Fa un any i mig que vaig decidir venir a Rússia; no feia massa que havia esclatat la guerra i tenir molts dubtes, però una vegada arribat aquí a Moscou la vida és normal

El febrer de 2022 Rússia va iniciar un atac contra Ucraïna, un conflicte bèl·lic que encara continua avui en dia. De fet, la decisió de marxar cap a Rússia no va ser fàcil per al cambrilenc. "Fa un any i mig que vaig decidir venir a Rússia; no feia massa temps que havia esclatat la guerra i tenia molts dubtes, però una vegada arribat aquí a Moscou la vida és normal. Moscou és una gran ciutat, una ciutat espectacular on hi ha gent de tota manera com a tot arreu. El que més xoca és el clima perquè a l'hivern fa molt molt de fred i per les condicions climàtiques no podem competir. Durant l'època d'hivern estem a d'altres països com Turquia o als Emirats Àrabs. La vida és normal tot i que sí hi ha una sèrie de restriccions per la guerra que fa més difícils les comunicacions, sobretot per a la gent local. No hi ha gaire aeroports que acceptin vols des de Rússia o, per exemple, les targetes de crèdit com VISA o Mastercard no funcionen i hem d'anar amb targetes pròpies de Rússia; o moltes marques també han canviat el nom. Per als extrapatriats no és un canvi molt important però sí ho és més per als russos, per a la classe mitja –que és la que venia a estiuejar a Cambrils o a Salou–. Ells sí ho tenen més complicat i ho estan patint més. No hi ha comunicacions, no hi ha visats per a ells, tenen moltes més restriccions econòmiques... Ho pateixen i ho patiran en un futur; les grans elits ho tenen més fàcil perquè poden marxar i establir-se en d'altres llocs, però el ciutadà mig sí està molt penalitzat", reconeix.

"Enyoro Cambrils, Cambrils segueix sent el millor poble del món"

Després d'uns anys voltant pel món, el cambrilenc confessa que: "enyoro Cambrils; Cambrils segueix sent el millor poble del món i on estem més a gust. A l'obrir-te al món també te n'adones que hi ha moltes maneres de viure i va bé. Personalment és molt positiu viure en cultures tan diferents com pot ser la dels Emirats Àrabs, ara la russa i a veure què vindrà després... És cert que la nostàlgia de Cambrils sempre hi és i després de tombar molt tenim molta sort de tenir el poble que tenim; no és molt gran però és molt bonic".

Diferents imatges de Franc Artiga al FC Rodina de Moscou (fotos: Cedides)

 

Comenta aquest article