Societat

Drets Humans

Desirée Bela-Lobedde, activista: «L’educació antiracista és fonamental, és un procés constant d’aprenentatge»

La comunicadora ofereix la conferència “Jo no soc racista, però…” en el marc de la commemoració del dia Internacional per l’Eliminació de la Discriminació Racial i el 75è aniversari de la Declaració Universal dels Drets humans

Per Cristina Sierra

Bela-Lobedde durant la seva conferència
Bela-Lobedde durant la seva conferència | Andreu Dalmau

La sala d’actes del Centre Cultural es va omplir ahir al vespre per a escoltar la conferència Jo no soc racista, però…, a càrrec de Desirée Bela-Lobedde. L’activista i comunicadora va abordar el concepte de racisme i les diferents manifestacions d’aquest fenomen en una interessant xerrada emmarcada en la commemoració del dia Internacional per l’Eliminació de la Discriminació Racial i el 75è aniversari de la Declaració Universal dels Drets humans.

Bela-Lobedde va iniciar la seva intervenció afirmant que ella no estava en un espai segur perquè la majoria de gent que l’omplia era de raça blanca. Però la sala tampoc era un espai còmode pels assistents, ja que la ponent era conscient que diria coses que segurament no agradarien, per aquest motiu, proposava transformar l’espai en una zona segura, convidant la gent a tenir "la valentia" de recollir i reflexionar els diferents conceptes que explicaria durant la conferència.

Com va exposar, dins les pràctiques racistes quotidianes una de les frases que més es pronuncia és: "jo no soc racista perquè soc bona persona". Segons l’activista, les persones tendeixen a dir aquesta afirmació perquè creuen que les exclou automàticament de ser racistes. "El racisme no és qüestió de ser bones persones sinó que parlem d’una estructura complexa. Parlar d’antiracisme és parlar de qüestions que van més enllà de la moral. El racisme l’aprenem perquè ens ve de sèrie de la forma que se’ns educa. Des de ben petits aprenem codis discriminatoris. L’educació antiracista és fonamental, és un procés constant d’aprenentatge", va apuntar.

Tres conceptes clau per entendre el racisme

La comunicadora va continuar la seva intervenció remarcant que les persones han de ser antiracistes. "Desmuntar la creença que les bones persones no podem tenir actituds racistes és fonamental per avançar cap a una societat més justa i igualitària", va assenyalar. 

Abans de descriure què és el racisme, Bela-Lobedde va introduir tres conceptes clau: la supremacia blanca, el privilegi blanc i la fragilitat blanca. El primer d’ells descriu perfectament la cultura actual. "Situa a les persones blanques com un ideal, com un sistema que està present en els àmbits de la vida, planteja una suposada superioritat de les persones blanques. És un sistema d’explotació i opressió que està perpetuat institucionalment, és un sistema sociopolític i econòmic basat en jerarquies racials que beneficia a les persones blanques", va detallar.

Per a parlar del privilegi blanc, l’activista va demanar als assistents que s’aixequessin si s’identificaven en fases com: "si vull puc passar la major part del temps en companyia de persones del meu grup racial", "puc anar a comprar amb la seguretat que el personal dels establiments no em considera una persona sospitosa", "puc anar a qualsevol perruqueria i tenir la seguretat que sabran tractar i tallar el meu cabell", "puc comprar fàcilment llibres, joguines i revistes i altres materials que representin persones com jo", "puc triar maquillatge que coincideixi amb el color de la meva pell" o "la majoria de les persones de la meva feina pertanyen al meu grup racial". Pràcticament tot el públic es va aixecar en cada frase pronunciada, tots excepte Bela-Lobedde, ja que no se sentia reflectida amb cap de les afirmacions perquè són de privilegi blanc. "Les persones blanques tenen el poder de la norma, estableixen el llindar de què és normal i legal, tenen la tranquil·litat de poder-se moure amb tranquil·litat perquè saben que les seves necessitats estan cobertes", va exposar.

Per últim, la fragilitat blanca fa referència als comportaments que la gent de raça blanca manifesta quan es parla de racisme. "La fragilitat blanca no és racisme, però contribueix a la seva perpetuació", va comunicar.

Què és el racisme?

Una vegada feta aquesta introducció dels diferents conceptes, l’activista va parlar del racisme llegint la descripció d’Anti-Defamation League, la Lliga d’Antidifamació. "El racisme estructural és una marginació o opressió de les persones no blanques basades en una jerarquia racial construïda socialment que privilegia les persones blanques", diuen des de l’organització.

Existeixen diferents tipus de racisme: individual, interpersonal, institucional i estructural. "Totes les persones tenim pensaments racistes, poden ser conscients o inconscients", va advertir la comunicadora, que també va fer referència a l’antiracisme moral i polític. 

Un cop acabada la conferència, el públic va poder reflexionar sobre els diferents conceptes que va tractar Bela-Lobedde. L’acte estava organitzat per l’Institut de Drets Humans de Catalunya amb la col·laboració del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya; i els departaments d’Educació, Participació Ciutadana, Pla Nova Ciutadania i Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Cambrils.

Comenta aquest article