Cultura

Literatura

L'escriptora Glòria Sabaté protagonitza el Club de Lectura Adult del mes de març a la Biblioteca amb l'obra «El Vel de la deessa»

L’activitat es va centrar en aquesta obra, de caire feminista, amb motiu del Dia Internacional de la Dona

Per Redacció

Glòria Sabaté presentant la seva novel·la «El Vel de la deessa»
Glòria Sabaté presentant la seva novel·la «El Vel de la deessa» | Cedida

La Biblioteca Josep Salceda i Castells va acollir, aquest passat dimarts al vespre, una nova trobada del Club de Lectura Adult, protagonitzada per la doctora en filologia Glòria Sabaté amb la seva novel·la "El Vel de la deessa", guanyadora del Premi Néstor Luján de Novel·la Històrica 2020. L’activitat es va centrar en aquesta obra, de caire feminista, amb motiu del Dia Internacional de la Dona i amb el suport de l’Àrea de Salut, Polítiques d’Igualtat i d’Inclusió de l’Ajuntament de Cambrils.

L’obra, està ambientada el 1910, just després de la Setmana Tràgica, amb un modernisme en plena ebullició. Una investigació portarà a un grup de dones francmaçones a la resolució d’un misteri i la troballa d’una relíquia que té a veure amb el passat medieval de la ciutat i amb l’origen del saber: la nissaga de Nahaix i la serp primigènia. Al llarg de la tertúlia amb un to molt entusiasta, l’autora va explicar el seu interès especial per l’època modernista. Un moment crucial a Catalunya que garanteix l’accés a la cultura i la ciència, especialment de les classes obreres i de la dona. Aquestes, com les protagonistes, s’allunyen dels lligams de la moral cristiana i a través de la francmaçoneria, la teosofia i l’espiritisme lluiten amb la cultura i l’educació per aconseguir la llibertat i una societat més justa i igualitària. Gloria Sababé també va explicar la relació que hi ha a la novel·la entre el modernisme i l’edat mitjana i el punt de realisme màgic en el seu final amb un element màgic que a la vegada és versemblant. Actualment està treballant en la seva propera novel·la de caire històric i d’intriga clàssica.

Premi Néstor Luján de Novel·la Històrica

Al Premi Néstor Luján de Novel·la Històrica, el jurat va valorar la relació autèntica creada entre els personatges ficticis com la Mariona i els reals com la francmaçona Ángeles López de Ayala, la periodista Carmen Karr o la pintora Lluïsa Vidal. També, el retrat fidel que en fa de la moral burgesa, puritana i dels codis socials de l’època utilitzant un llenguatge apropiat al moment històric. L’autora, especialitzada en literatura medieval, compta amb d’altres obres publicades ambientades en aquesta època històrica com la seva primera novel·la "La Filla de Lilith". També ha publicat obres divulgatives per a tots els públics sobre remeieres, bruixes i fades, totes amb perspectiva de gènere.

Comenta aquest article