Societat

Premis

Revista Cambrils guanya el Premi Internacional AMIC Mitjans de Proximitat en la categoria En Català

El jurat ha guardonat la Revista «per tenir una ferma voluntat d'innovació», el «fort arrelament cultural i social a la vila» i per una «aposta informativa ambiciosa, professional i rigorosa»

Per Redacció

El director i la periodista de 'Revista Cambrils', Lluís Rovira i Cristina Sierra, recollint el premi en la categoria En Català
El director i la periodista de 'Revista Cambrils', Lluís Rovira i Cristina Sierra, recollint el premi en la categoria En Català | Andreu Dalmau

L’Associació de Mitjans d'Informació i Comunicació (AMIC) va entregar ahir, per primera vegada, el Premi Internacional de Mitjans de Proximitat en una gala a La Pedrera a la qual van assistir 240 editors de mitjans d'informació de proximitat, periodistes, experts en el món de la comunicació i altres professionals del sector de l'àmbit català, europeu i internacional. Durant la jornada es va entregar el guardó en la categoria En Català a Revista Cambrils.

El jurat va valorar que Revista Cambrils és un model de publicació "que representa amb excel·lència tres característiques que ha de tenir el periodisme de proximitat. En primer lloc, una ferma voluntat d’innovació, amb una aposta clara tant pel format digital i les xarxes socials, com per a l’edició en paper. En segon terme, és una publicació que té un fort arrelament cultural i social a la vila, sota el paraigües de l’entitat editora, l’Associació Cultural Revista Cambrils, motor de moltes entitats cambrilenques".  El jurat també ha valorat que "el mitjà ajuda a preservar la identitat en una població amb una alta ocupació turística durant molts mesos de l’any i, per aquest fet, manté la cohesió social i preserva el sentiment de comunitat".

Finalment, el jurat va voler destacar que Revista Cambrils rep el primer premi "perquè té una aposta informativa ambiciosa, feta amb professionalitat i rigor, centrant-se amb una forta petja informativa local. El contingut informatiu del mitjà combina amb encert la informació més immediata en l’àmbit digital, amb reportatges i entrevistes en profunditat a la publicació que s’edita en paper. És per tot plegat que considerem que la Revista Cambrils és la més digne candidata a obtenir el primer premi de l’edició d’enguany dels premis AMIC en la categoria En Català".

El director de Revista Cambrils i revistacambrils.cat, Lluís Rovira, i la periodista i redactora del mitjà, Cristina Sierra, van recollir el premi i van fer una presentació del que és la Revista Cambrils, repassant les seus orígens i la seva evolució lligada a l'evolució de Cambrils. També es va destacar el pas a internet, des de fa 28 anys amb la primera edició web, i des de fa 18 anys amb la reconversió en diari digital (revistacambrils.cat), es va fer un repàs als actes del 70è aniversari, celebrats l'any passat, així com un esment especial a l'apartat de reportatges històrics editats per Revista Cambrils amb l'impuls que des de l'inici va donar Josep Salceda amb les seves Estampes Cambrilenques. I tot això, complementant-ho amb el vessant de futur i amb els nous projectes que la Revista prepara i que alguns es portaran a terme enguany.

Tres finalistes d'honor i dues mencions especials

Dins de la categoria En Català, el jurat també ha decidit concedir el títol de finalistes d'honor a tres publicacions: la “Xarxa de diaris Som” del Vallès Oriental (Catalunya), el grup de comunicació multicanal de referència al Vallès Oriental que comprèn el diari digital comarcal “Som Vallès”, i nou capçaleres locals ha estat guardonat “per la seva capacitat d’arribar a públics hiperlocals amb un desplegament singular en el territori i amb voluntat de servei”, el qual ha recollit Ramon Torrents, l’editor de la Xarxa de diaris SOM.

La revista “NUA” de Menorca (Illes Balears) també va ser reconeguda com a finalista d'honor com un cas únic a les Illes Balears i, d’acord amb les paraules de la seva directora, la qual no va poder ser present durant l’acte, Itziar Lecea, que és “una publicació que dona visibilitat a les dones (...), creant un espai de reflexió en femení, obert i transversal”

D’altra banda, el mitjà “Sa Veu” de Sóller (Illes Balears) ha estat reconegut com a finalista d’honor per “consolidar-se com el mitjà de referència a la comarca de la Serra de Tramuntana i mantenir-se ferm en la defensa dels valors socials”, recollint el diploma el seu director, Gabriel Mercè.

A més, s’ha aprofitat per fer una Menció Especial al mitjà “El 9 TV” d’Osona i el Lluçanès (Catalunya) per “la qualitat dels seus continguts informatius i ser una de les televisions locals de referència a Catalunya”, recollint el guardó la presidenta del consell d’administració de Prosa, editora d’El 9 Nou, Beth Codina. Durant aquest bloc, el jurat ha volgut fer una menció destacada a la qualitat periodística dels vuit candidats a ser Finalistes d’Honor en aquesta primera edició.

Guanyadors en la categoria Internacional i Unió Europea

En aquesta mateixa gala també es va fer entrega del Premi Internacional AMIC Mitjans de Proximitat en la categoria Internacional el qual ha sigut pel mitjà “Outlier Media” de Detroit (EUA), el qual va recollir la seva directora executiva, Candice Fortman, que ha estat l’encarregada d’explicar aquest cas d’èxit en el periodisme local dels Estats Units.

Pel que fa a la categoria Unió Europea s’ha guardonat al mitjà danès “Der Nordschleswiger”, premi que ha recollit i ha explicat el model del mitjà, el seu cap de redacció, Gwyn Nissen.

Candice Fortman, de Outlier Media de Detroit, recollint el premi internacional (Foto: Andreu Dalmau)
 
Gwyn Nissen de Der Nordschleswiger recollint el premi en categoria europea (Foto: Andreu Dalmau)

 

Reconeixement a la trajectòria i a la publicitat

D'altra banda, també es va lliurar un reconeixement a Mateu Ros i Monrós, director general de Capgròs Comunicació per la seva trajectòria al servei dels mitjans de proximitat i es va atorgar un reconeixement a la qualitat de la publicitat que aposta pels mitjans de proximitat a Ametller Origen.

Ponències d’experts en premsa de proximitat

Per convertir l'acte en una trobada per analitzar les principals novetats del sector es va comptar amb les ponències dels experts en premsa de proximitat, Jason Gibbins, director del projecte “Local News Partnerships” de la BBC (Gran Bretanya); Aurélie Rousseau, presidenta d’Ouest Medialab i del “Festival de l'Info Locale” (França); i Neil Chase, membre de la “Local Independent Online News” (EUA).

 

Comenta aquest article