Camp

Salut

La Regió Sanitària del Camp de Tarragona estima que 910 homes i 507 dones moriran de càncer enguany

Els casos de colorectal, mama, pulmó i pròstata han estat els més freqüents durant el 2015 i el 2017

Per ACN

Imatge d'arxiu d'un crespó rosa penjat a la façana de la Casa de la Vila
Imatge d'arxiu d'un crespó rosa penjat a la façana de la Casa de la Vila | Cedida

La Regió Sanitària del Camp de Tarragona estima que 1.417 persones –910 homes i 507 dones– moriran de càncer aquest 2024 i que es detectaran 3.836 nous casos. El director del Servei d’Epidemiologia i Prevenció del Càncer de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, Jaume Galceran, ho va exposar tenint en compte la tendència recollida en el Registre de Càncer per al període 2015-2017 presentat aquest passat dimecres. L’informe detalla que durant aquest trienni es van registrar 3.190 casos anuals, sent el colorectal el més freqüent (507 casos), seguit del de mama (372), el de pulmó (362) i el de pròstata (305). Tot i que la taxa d’incidència ha anat a la baixa, sobretot entre els homes, es calcula que el risc de patir un càncer és del 39%.

Tot i això, el director del Servei d’Epidemiologia i Prevenció del Càncer de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus ha afirmat que un 40% dels casos són evitables. "Si evitéssim l’exposició a factors de risc que coneixem com el tabac o l’alcohol, arribaríem a disminuir molt la incidència", va assegurar Galceran, qui reconeix que "canviar els hàbits de vida de la gent és complicat".

Tot i això, ha celebrat que la major conscienciació de la gent i el diagnòstic precoç del càncer, sobretot en els casos de mama i colorectal, “s’està aconseguint disminuir la mortalitat per càncer”. Segons les dades recollides al Registre de Càncer 2015-2017, el risc de morir de càncer al llarg de la vida és d’un 20%, és a dir, un de cada quatre homes i una de cada sis dones. De fet, l’estudi constata que durant aquest trienni, una mitjana de 1.299 persones van morir de càncer, dels quals tres quartes parts tenien 65 anys o més.

Comenta aquest article