Camp

Patrimoni

Nou edificis de la demarcació de Tarragona, inclosos en una «Llista Vermella» pel seu estat d'abandó i deteriorament

L'entitat Hispania Nostra recull en un document aquells elements patrimonials que estan en risc de desaparició i vetlla per la seva conservació, consolidació i restauració

Per Redacció

Imatge de la torre del Mas del Cusidó de Tarragona
Imatge de la torre del Mas del Cusidó de Tarragona | Cedida (hispanianostra.org)

Nou edificis patrimonials de la demarcació de Tarragona estan inclosos a la "Llista Vermella" de l'entitat Hispania Nostra. Aquesta Llista recull aquells elements del patrimoni cultural de tot l'Estat que estan en risc de desaparició, destrucció o alteració dels seus valors. L'objectiu de l'entitat és donar-los a conèixer, vetllar per la seva conservació i assolir-ne la consolidació o la restauració. La llista recull prop de 1.400 monuments de l'Estat.

En aquesta llista hi ha els següents edificis:

- La torre del Mas del Cusidó (Tarragona): Es tracta d'una masia documentada des de l'any 1568. Posteriorment es va construir una torre amb finalitats defensives. La torre amb prou feines se sosté dreta gràcies a uns tirants metàl·lics i el sostre i algunes de les parets del mas ja han caigut; mentre que les restes ja han estat cobertes per vegetació i malesa. A més, han alertat que la torre té esquerdes a la part superior de les cares oest i nord.

- Mas dels Arcs (Tarragona): Masia típica dedicada a la vinya (XVII), amb un celler annex a l'edifici principal, el qual tenia importants elements d'estil gòtic. Va ser un edifici de gran riquesa. Al segle XX es reforma i s'hi afegeixen els nous cups i es procedeix al tractament dels jardins, destacant l'obelisc coronat amb un àngel, d'aquí que es conegui també com a Mas de l'Àngel. La columna es va construir en record als morts a Tarragona durant la Guerra del Francès. L'immoble es troba actualment en un estat molt dolent de conservació, totalment abandonat; així doncs, els sostres estan esfondrats, alguna de les finestres està tapiada i altres amb els maons esquerdats. Ha estat vandalitzat amb pintades i hi ha escombraries, males herbes i runes per tot l'espai. També es conserven restes del que va ser una escala i un arc, ara enfonsats; queda encara un arc a peu.

- Mas de la Tallada (Tarragona): La Tallada és un edifici amb una història documentada de més de 800 anys que comença el 1182 a les terres del noble Guillem de Claramunt. La casa està fortificada amb una muralla perimetral del segle XVI. La forma actual consta de dos pisos, unes golfes i una galeria d'arcs ogivals del segle XIX. El Mas de la Tallada és propietat d'un empresari vitivinícola. Tot i que just al costat hi viuen masovers que s'encarreguen de les terres del voltant, l'abandó de la finca és total. Trossos caiguts del mur perimetral i portes de fusta fetes malbé permeten l'accés a l'interior. Actualment s'ha esfondrat bona part dels pisos de l'ala de ponent i més de tres quartes parts de la teulada.
 
- Església de Santa Maria de Santa Perpètua de Gaià (Pontils): Església d'origen romànic, es fa esment per primera vegada el 1172 com a capella del castell de Santa Perpètua de Gaià. D'aquesta antiga construcció només se'n conserva la porta encastada a l'actual presbiteri. L'edifici que ha arribat fins als nostres dies va ser construït el 1806 amb una orientació diferent de la de la primera església. Finalment, va deixar de tenir culte als anys 30 del segle XX. Actualment està en ruïna i estat d'abandó.
 
- Guixera del Tòfol (Vilaverd): La Guixera del Tòfol, també coneguda com Guixera El Motor o Guixera Robusté, es va construir el 1917 segons informació trobada a internet en els diversos articles que s'hi han escrit. Es dóna la circumstància que és l'única de tot Catalunya que es conserva amb la maquinària a dins. Va ser l'última a tancar al poble de Vilaverd i és l'única que es manté dreta. Presenta un estat de conservació molt dolent. Fa un parell d'anys es va ensorrar part de la teulada, caient just a sobre d'una part de la maquinària que es conserva. Recentment s'ha declarat BCIL, però això no ha comportat cap acció concreta per aconseguir-ne la salvació.
 
- Mas Barber (Constantí): El Mas del Barber de Constantí (XIX) és una masia que es troba protegida com a Bé Cultural d'Interès Local, consta de planta baixa quadrada, primer pis i terrat. Als costats de l'edifici principal s'aixequen dos murs que comuniquen amb dues dependències que farien la funció de magatzems. L'estat actual és molt dolent, en ruïnes. Ja no es pot accedir a la planta superior per esfondrament de l'escala.
 
- Preventori de la Savinosa (Tarragona): El Preventori de La Savinosa (1929) és un complex d'edificis ubicat entre les platges l'Arrabassada i la Savinosa al terme municipal de Tarragona. La parcel·la sobre la qual s'assenta el complex té un total de 77.000 m2, en què s'incloïen diversos pavellons amb dormitoris, infermeries, guarderia, llocs d'esbarjo, capella i un dipòsit de cadàvers. Actualment està en un estat d'abandó i deteriorat per l'absència d'intervencions de protecció. També pateix accions de vandalisme.

- La Tabacalera (Tarragona): La Tabacalera de Tarragona és un conjunt industrial de la ciutat que va ser molt rellevant per al seu creixement urbà al segle XX. L'arquitecte Roberto Navarro i l'enginyer Miguel Quesada la van construir entre el 1922 i el 1931. Es troba en un estat d'abandó i deteriorament per vandalisme. Els mòduls de l'Av. de Vidal i Barraquer han estat condicionats com a equipaments municipals, però només representa una part del conjunt.

- Castell de Sant Cristòfor de Selma (Aiguamúrcia): El castell de Selma és esmentat per primera vegada l'any 977, sent utilitzat durant les batalles de la Reconquesta. El castell es troba en ruïnes, i la seva capella ha desaparegut. També hi ha en ruïnes l'església parroquial de Sant Critòbal (Sant Cristòfol). Actualment està bandonat i en ruïna progressiva amb acumulació vegetació.

Comenta aquest article