Informació general

Mobilització

L'acampada a l'autopista culmina la jornada de mobilitzacions a favor de la pagesia i contra els macroprojectes al territori (conté galeria fotogràfica)

El tall s'ha aixecat aquest matí i part de les persones concentrades tenen previst anar fins a Mont-roig del Camp, on es fa el ple municipal per modificar el POUM a favor de la instal·lació de Lotte

Per Cristina Sierra

Uns quants manifestants han acampat, aquesta nit, a l'autopista Ap-7
Uns quants manifestants han acampat, aquesta nit, a l'autopista Ap-7 | Cedida

El tall de l'autopista Ap-7 a Cambrils s'ha mantingut durant tota la nit fins a aquest matí. Així es va decidir en l'assemblea celebrada ahir a la tarda, de manera que una trentena de persones han acampat a peu d'autopista. La intenció d'una part dels concentrats és anar avui fins a l'Ajuntament de Mont-roig del Camp, on s'ha de celebrar un ple per aprovar inicialment la modificació puntual del POUM al sector dels Comerallets, on s’hi ha d’instal·lar la fàbrica de bateries elèctriques de l’empresa coreana Lotte Energy Materials

Ahir al matí, més d’un centenar de persones i una dotzena de tractors van tallar els dos carrils de circulació de l’autopista AP-7, a l’alçada del cementiri de Cambrils. Sota el lema "Defensem el camp, llaurem el futur", una desena d’organitzacions van reclamar que la pagesia i la ramaderia tinguin unes condicions de treball dignes i van mostrar el seu rebuig envers macroprojectes com Hard Rock o l’empresa Lotte Energy Materials.

L’acció reivindicativa, amb el suport d’Unió de Pagesos, Revolta Pagesa, Aturem Hard Rock, Salvem Mont-roig, Esquerra Independentista del Camp de Tarragona, Cel Net, Stop Creuers TGN, Xarxa Sud i Casals i Ateneus dels Països Catalans, s'havia iniciat a les 10 hores al pàrquing de la Cooperativa Agrícola de Cambrils. Una hora abans, un grup de gent va sortir des de l’estació de tren del municipi en direcció a les instal·lacions de la Cooperativa, on ja hi havia tractors i vehicles barrant el pas. Inicialment, es preveia també tallar l’autovia A-7 i la carretera N-340, però finalment aquesta acció es va centrar en l’autopista. 

L’inici d’una lluita que "continuarà durant molts més dies"

La pluja va fer acte de presència en diferents moments d’aquesta mobilització que, com van avançar els organitzadors, era només l’inici d’una sèrie de protestes que es faran en els propers dies per "evitar un trinxament del territori" amb projectes que compten amb el suport de les administracions. "La lluita continuarà durant molts més dies i si el Govern, la classe política i totes aquestes empreses segueixen entestades en la mateixa idea de trossejar la nostra terra i vendre-la mentre la pagesia es va morint cada dia, nosaltres hi plantarem cara i més fort", va anunciar Eloi Redón, portaveu de la plataforma Aturem Hard Rock, que va manifestar que la mobilització havia estat un "èxit" per haver aconseguit aglutinar diverses organitzacions en defensa del territori. "És una demostració de força", assegurava. 

Al migdia, es va fer la lectura del manifest on les entitats exigien retirar el Pla Director Urbanístic del Hard rock i enterrar el projecte per sempre; aturar el projecte de la Lotte a Mont-roig del Camp; protegir el sòl agrícola i l’espai agrari per garantir la sobirania alimentària, i prioritzar les inversions hídriques per a la pagesia i no macroprojectes. Un moment que va acabar amb crits de "Visca la terra" i "Visca Catalunya".

"Nosaltres portem un any i mig sense aigua, ens estem arruïnant, i ara resulta que a aquestes empreses se'ls hi fan unes concessions excepcionals d'aigua del transvasament de l’Ebre (…) No podem permetre que aquestes empreses ens prenguin l’aigua i contaminin els aqüífers", va expressar Ramon Rojo, portaveu de la Revolta Pagesa al Baix Camp.

També van atendre els mitjans Ton Crusells, d’Unió de Pagesos, que va valorar positivament l’assistència tot i reconèixer que haurien pogut ser més, i la diputada de la CUP, Laia Estrada, que va carregar contra el Hard Rock. 

La jornada va comptar amb arrossades i calçotades que, a mig dinar, es van haver de traslladar uns metres a causa de la pluja que va caure cap a les tres del migdia. A la tarda, es van programa una taula rodona i debats sobre diferents temes relacionats amb la mobilització, com l’aigua i recursos hídrics, la pagesia i model agroalimentari, el model energètic i el model econòmic i territorial. Al vespre hi va haver sopar i posteriorment, l’acampada.

L’acte va comptar amb la presència de membres de la plataforma Salvem Mont-roig, que van anunciar que avui protestaran a les portes de l’Ajuntament de Mont-roig per expressar el seu rebuig contra la instal·lació de l'empresa Lotte. "El poble està al nostre costat", va dir Jep Borrull.