Informació general

Commemoració

«Al llarg de la història, les fites aconseguides per les dones han estat relegades a un segon pla o senzillament oblidades» (Conté galeria)

Ahir 8 de març, Dia Internacional de les Dones, l'Ajuntament de Cambrils va organitzar un acte commemoratiu al Casal Municipal de la Gent Gran amb l'obra de teatre "Oblidades" a càrrec de l'Aula de Teatre del Casal

Per Berta Ruiz

Un moment de l'obra de teatre "Oblidades" presentada per l'Aula de Teatre del Casal Municipal de la Gent Gran
Un moment de l'obra de teatre "Oblidades" presentada per l'Aula de Teatre del Casal Municipal de la Gent Gran | Berta Ruiz

Ahir 8 de març, Dia Internacional de les Dones, l'Ajuntament de Cambrils va organitzar un acte commemoratiu al Casal Municipal de la Gent Gran amb l'obra de teatre "Oblidades" a càrrec de l'Aula de Teatre del Casal Municipal. Prèviament, tant l'alcalde Alfredo Clúa com la regidora d'Igualtat, Gemma Balanyà, van adreçar unes paraules als presents –majoritàriament alumnes de segon d'ESO del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer–.

L'alcalde va expressar que, "el 8M es commemora la lluita de les dones per garantir els seus drets socials, sindicals i laborals i també es reivindica la igualtat efectiva entre homes i dones. El 8M té les seves arrels a l'any 1857 quan les treballadores d'una indústria tèxtil de Nova York van organitzar una vaga. Avui en dia, seguim commemorant aquesta data amb moviments feministes i també per denunciar les discriminacions no només del mercat laboral sinó aquelles estructurals que pateixen les dones només pel fet de ser dones. El 8M és una jornada de reivindicació; s'han aconseguit molts avenços però encara queda un llarg camí per recórrer".

Per la seva part, la regidora d'Igualtat, Gemma Balanyà, va manifestar que, "quan parlem de drets de dones parlem de drets com el de poder sortir al carrer ja sigui de dia o de nit sense por; el dret a no patir violència; el dret a poder ocupar llocs de responsabilitat dins de l'àmbit laboral, polític i social; el dret a cobrar les mateixes retribucions per fer la mateixa feina; el dret a tenir un respir dins de les tasques de cura a familiars i a assolir una corresponsabilitat real; el dret a la salut amb perspectiva de gènere i a l'accés de productes menstruals; el dret a deixar de ser invisibles al llarg d'una història on les fites aconseguides per les dones han estat relegades a un segon pla o senzillament oblidades".

Obra de teatre "Oblidades"

Dins d'aquest context, es va donar pas a l'obra "Oblidades", una acció teatral que homenatja totes aquelles dones que han estat pioneres en tots els camps socials, científics i literaris. La directora de l'Aula de Teatre, Jordina Ros, va explicar a revistacambrils.cat que, "aquesta acció teatral ja la vam presentar el darrer trimestre de l'any passat i, donada la seva temàtica, des de l'àrea d'Igualtat ens van proposar presentar-la avui. És una història que parla de dones que, dins del seu àmbit, van ser molt innovadores però també han estat oblidades. És un petit homenatge a totes elles i a totes les dones. Creiem que és interessant que els alumnes vegin que hi ha moltes dones que han fet moltes coses que ni s'imaginen i que han estat pioneres. En aquest cas és una performance molt visual que pretén captar l'atenció a un nivell més dramaturg i d'una forma més divertida". Actualment, l'Aula de Teatre del Casal compta amb un grup de 9 dones actrius.