Vandellòs i Hospitalet de l'Infant, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

8M

El programa d'actes del 8M de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant posarà l'accent en l'urbanisme amb perspectiva de gènere

Entre les activitats que ha organitzat l’Ajuntament pel Dia internacional de les Dones destaquen les marxes exploratòries i la formació en aquesta matèria

Per Redacció

Cartell de la Setmana Lila de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Cartell de la Setmana Lila de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant | Cedida

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, que se celebrarà el divendres 8 de març, la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha organitzat un programa d’actes, amb la col·laboració de les regidories de Cultura i de Joventut, de la Policia Local, del Grup de Dones Blanca d’Anjou i de l’Associació de Joves de Vandellòs. Totes les activitats seran gratuïtes i tindran lloc entre el 4 i el 20 de març.

“El programa d’actes posarà enguany el focus en l’urbanisme amb perspectiva de gènere, aquell que posa en el centre la vida quotidiana de les persones. L’anàlisi de la vida quotidiana en l’urbanisme serveix per prendre consciència de la complexitat de la realitat i de les múltiples activitats que fan les persones en el dia a dia, el que permet entendre la diversitat de necessitats que coexisteixen als nostres pobles”, segons ha explicat la regidora d’Igualtat, Esmeralda Saladié.

Per sensibilitzar sobre la importància de reconèixer i incorporar el coneixement de les dones en la planificació urbana, la Regidoria d’Igualtat ha previst dues marxes exploratòries: una per al dilluns 4 de març, a les 18 h, a Vandellòs (amb sortida i arribada al Casal de Joves) i una altra per al dimecres 13 de març a les 18 h a l’Hospitalet de l’Infant (amb sortida i arribada a la Casa de Cultura Blanca d’Anjou).

Aquestes rutes a peu pels dos pobles, adreçades exclusivament a les dones, serviran perquè les assistents puguin detectar i analitzar quins elements físics i socials condicionen la seva percepció de seguretat. Aniran a càrrec del Col·lectiu Punt 6, una entitat formada per arquitectes, sociòlogues i urbanistes que treballen per repensar els espais domèstics, comunitaris i públics promovent la diversitat social i sense discriminacions.

L’objectiu és que en aquestes marxes exploratòries hi participin dones en la seva diversitat (edat, origen, identitat sexual i de gènere, diversitat funcional, etc.) i que no sigui un espai mixt, ja que les dones i els homes viuen de manera diferent les violències i és important crear un ambient de confiança amb les dones participants.

En acabar les marxes, s’oferirà a les participants un tast de formatges de Làctics La Portella i de vins del Celler La Placeta.

En el marc del 8M, el Col·lectiu Punt 6 també impartirà una formació titulada «Introducció en urbanisme amb perspectiva de gènere», dirigida al personal tècnic de l’Ajuntament i d’altres entitats públiques i privades i també a persones interessades en aquesta matèria. Aquesta formació tindrà com a objectiu reflexionar i debatre sobre la incidència del disseny arquitectònic, urbanístic i la planificació urbana en la vida quotidiana de les persones i proporcionar les eines necessàries per impulsar accions per integrar la perspectiva de gènere en les diferents escales i projectes. Constarà de dues sessions: una prevista per al 13 de març i un altra per al 20 de març, de 10 a 15 hores, a la Casa de Cultura Blanca d’Anjou (Sala Ferrer Malet) i per participar-hi caldrà inscripció a igualtat@vandellos-hospitalet.cat.

Tant les marxes exploratòries com la formació estan subvencionades pel Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, com a accions destinades a la prevenció de les violències masclistes.

Els altres actes programats

El programa d’actes pel 8M també inclou una xerrada sobre el sol pelvià(el dimecres 6 de març, a les 18 h, a la Sala Ferrer Malet de la Casa de Cultura Blanca d’Anjou de l’Hospitalet de l’Infant), la projecció de la pel·lícula “Barbie” en català (el dijous 7 de març, a les 19 h, al Teatre-Auditori de l’Hospitalet de l’Infant), la lectura del manifest i acte reivindicatiu comarcal #unpasendavant amb xocolatada posterior (el 8 de març, a les 17 h davant de la Casa de la Vila de l’Hospitalet de l’Infant; i a les 18 h, davant de l’Ajuntament de Vandellòs), dues sessions de contacontes a càrrec de Loli Beltrán amb el títol “Volaré alt”(el divendres 8 de març a les 18 h al Teatre Auditori de l’Hospitalet; i el divendres 15 de març a les 18 h a l’Auditori de Vandellòs); un vermut musical (el dissabte 9 de març a les 12 h a Ca la Torre de Vandellòs); i dues classes de ioga per a dones (el dilluns 11 de març: a les 17:30 h, a la Sala Ferrer Malet de la Casa de Cultura Blanca d’Anjou; i a les 19 h, al Casal de Joves de Vandellòs.

Estrena de “El Casalet viatger”

Per facilitar i promoure la participació en els actes del 8M, la Regidoria d’Igualtat oferirà, com a novetat, un servei de canguratge gratuït als infants de les dones que vulguin prendre part en les marxes exploratòries, en la xerrada sobre el sòl pelvià i en les classes de ioga (en el cas de Vandellòs, al Casal de Joves; i en el cas de l’Hospitalet de l’Infant, a l’Espai Jove).

La mateixa regidoria també posarà a l’abast de les famílies aquest servei, anomenat “El Casalet viatger”, perquè puguin assistir a determinats espectacles/actes per al públic adult programats per l’Ajuntament (per saber-ne en quins actes ho té previst fer, consulteu-ne l’agenda cultural de primavera.

Qui vulgui utilitzar aquest servei per a nens i nenes de 3 a 12 anys, que costarà 1 € per infant, haurà d’acreditar l’entrada a l’espectacle. Mentre duri aquest, els infants faran activitats i tallers en un espai annex de manera simultània amb l’equip de monitors/es.

Comenta aquest article