Informació general

Ple

Rebutjada una moció de VOX que exigia la publicació de tota la informació municipal en castellà i català

La moció presentada pel partit d'extrema dreta va ser votada en contra pel govern, l'NMC es va abstenir i el PP hi va votar a favor

Per Andreu Dalmau

Imatge del ple municipal que es va celebrar el passat 23 de febrer
Imatge del ple municipal que es va celebrar el passat 23 de febrer | Andreu Dalmau

En el ple ordinari del passat divendres, el grup municipal de VOX va presentar una moció per exigir la publicació de tots els documents oficials de l'Ajuntament en castellà a més de fer-ho en català. Segons Isabel Segarra, portaveu del partit, tot i que la pàgina web i les atencions presencials tenen les dues opcions lingüístiques, tots els documents informatius o publicitaris d'activitats culturals, esportives o festives estan únicament escrits en català; una situació que voldria canviar.

Segarra va enumerar tot un seguit de legislació que exigeix l'ús del castellà com a llengua emprada per l'administració i va argumentar que s'hauria de tenir en compte que, en ser un municipi turístic, Cambrils rep moltes persones que desconeixen el català. “Hem de poder atendre tots aquells que no coneixen el català per fer realitat allò de què som una terra d'acollida”, va apuntar la portaveu del partit d'extrema dreta.

Tal com va recordar David Chatelain, portaveu del Partit Popular, aquest debat ja havia aparegut amb anterioritat al ple municipal impulsat, precisament, pel seu grup. Per aquest motiu, Chatelain va anunciar que, “per coherència”, el seu grup votaria a favor de la moció. També va apuntar que a Cambrils, en matèria lingüística, “estem millor que, per exemple, a Barcelona on es publiquen les informacions en urdú, hindú o àrab abans que en castellà”.

Per la seva part, Oliver Klein, portaveu del Nou Moviment Ciutadà, va mostrar-se a favor de garantir una comunicació en els dos idiomes i creu que ja s'està fent. Tanmateix, Klein creu que es pot millorar el sistema de traducció de la pàgina web i que “el més important és respondre al ciutadà com demana i fer útil el servei públic”. Els sis regidors de l'NMC van abstenir-se.

Isabel Segarra, de VOX, llegint la moció (Foto: Andreu Dalmau)

 

Rom: «Les llengües no haurien de ser banderes ideològiques»

El debat lingüístic va portar al debat identitari, per molt que uns volguessin evitar-ho i d'altres neguessin estar-lo duent a terme. Aleix Rom, regidor d'Esquerra Republicana, va ser l'encarregat de respondre a la moció i va apuntar que la normativa municipal especifica que la llengua catalana ha de ser l'emprada en les informacions de l'Ajuntament. “La voluntat política d'aquest govern és la de protegir l'ús de la llengua catalana”, afirmava Rom, que va afegir què “les llengües no haurien de ser bandera d'ideologies”.

El regidor d'Hisenda també va recordar que tot aquell que demani informació a l'Ajuntament té dret a demanar-la en castellà i a què l'administració li proveeixi. Respecte a la gent que ve a viure a Cambrils i només parla castellà, Rom va recomanar-los-hi que s'animin a aprendre català: “comportarà més oportunitats i la llibertat de poder triar entre les dues llengües”. Pel que fa al turisme, Rom també va apuntar que la cartelleria i els documents turístics estan tant en català com castellà, així com altra documentació important com el calendari del contribuent.

La moció va ser rebutjada amb els vots en contra del Govern, l'abstenció de l'NMC i els vots a favor de PP i VOX.

Comenta aquest article