Informació general

Medi ambient

La Policia Local va recollir un total de 232 gossos perduts o abandonats durant l'any 2023

El Departament de Medi Ambient de l'Ajuntament han fet públiques algunes de les novetats sobre la tinença responsable d'animals de companyia com per exemple l'obligatorietat de dur una ampolla amb aigua o aigua i vinagre per netejar els orins al carrer

Per Redacció

Imatge d'uns gossos recollits per la Policia Local
Imatge d'uns gossos recollits per la Policia Local | Cedida

Durant el passat any 2023, la Policia Local de Cambrils va recollir un total de 232 gossos perduts/abandonats, 120 dels quals 120 van ser lliurats al seu propietari i 112 no disposaven de xip. Segons dades del Ministeri de Drets Socials, s'abandonen al voltant de 300.000 animals cada any. D'aquests, uns 170.000 són gossos, segons l'estudi que fa anualment la Fundació Affinity. Els gats també s'abandonen i, tot i ser més vulnerables que els gossos, els fèlids són els animals amb menys xips d'identificació. L'any passat es van deixar més de 118.000 gats al carrer, que segons la fundació, molts no portaven xip. A diferència, es calcula que el 90% dels gossos tenen un xip identificable, segons dades de la Fundació Affinity.

El passat 29 de setembre de 2023 va entrar en vigor la nova llei 7/2023 de Protecció de Drets i Benestar dels Animals. Un dels grans punts que preveu el nou reglament és que els animals de companyia no poden estar sense supervisió més de tres dies consecutius, menys en el cas dels gossos, on el termini es redueix a un dia. A més, tampoc es permet que els gossos o els gats estiguin de manera sostinguda en patis tancats, terrasses o balcons. Un altre punt a tenir en compte és que tampoc es poden deixar dins de vehicles tancats ni lligats a les portes d'un comerç.

Tinença responsable d'animals de companyia

Els propietaris d'animals domèstics també han de tenir una major cura a l'hora de treure la mascota a l'exterior. La llei contempla que s'ha d'evitar que "els animals dipositin els excrements i l'orina en zones de pas com façanes, portes o entrades a establiments". També hauran de "retirar-los" o "netejar-los amb productes biodegradables". A nivell local, el Departament de Medi Ambient de l'Ajuntament ha fet públiques algunes d'aquestes novetats sobre la tinença responsable d'animals de companyia. Els principals punts són els següents:

- A les vies públiques, edificis, parcs i jardins, els animals han d'anar lligats

- Els gossos potencialment perillosos han de dur el morrió posat sempre

- Orins: És obligatori dur una ampolla per netejar-los amb aigua o aigua amb vinagre comú

- Defecacions: és obligatori recollir-les i dipositar-les al contenidor de rebuig o paperera més propera

- S'han identificar gats, gossos i fures amb microxip. les aus amb anelles des del seu naixement. (Els animals s'han de censar al registre de l'Ajuntament)

- S'han d'esterilitzar els gats abans dels 6 mesos d'edat. Amb la resta d'animals s'han d'adoptar les mesures necessàries per evitar la reproducció incontrolada

- Se'ls hi ha de prestar les cures necessàries per a garantir-ne la salut i reconeixements veterinaris periòdics

D'altra banda, els titulars de gossos hauran de disposar d'assegurança de responsabilitat civil pels danys que puguin causar els seus gossos a tercers (vigent durant tota la vida dels animals). També es preveuen cursos de formació per a la tinença de gossos, serà gratuït i tindrà una validesa indefinida; aquesta mesura però, està pendent de desenvolupament del seu reglament específic.

L’Apunt

Botigues d'animals sense gossos, gats ni fures

Un altre dels grans canvis és que ja no es permet vendre gats, gossos ni fures a les botigues d’animals; ni tampoc la seva exhibició i exposició al públic amb finalitats comercials. A més, només podren criar aquests animals domèstics els professionals registrats, i és obligatori que els venguin amb el xip identificatiu incorporat. En el cas dels gats també han d’estar sempre esterilitzats. 

Un màxim de 5 animals domèstics

També es limita a cinc el nombre d'animals domèstics que un pot tenir, llevat que disposi d'una autorització dels serveis municipals.

Comenta aquest article