Informació general

Ple

L'Escola d'Adults torna a aixecar polseguera entre govern i oposició

El regidor d'Educació explica al ple que s'ha hagut de canviar les bonificacions per qüestió legal, deixant sense ajuda a les famílies monoparentals i les persones amb discapacitat

Per Cristina Sierra

Un moment de la sessió plenària celebrada a finals de gener
Un moment de la sessió plenària celebrada a finals de gener | Andreu Dalmau

L'Escola d'Adults Rosa dels Vents va tornar a generar tensió entre govern i oposició en el darrer ple extraordinari de gener. Un dels punts de l'ordre del dia era el d'estimar i denegar les al·legacions presentades contra l'aprovació de la modificació de l'ordenança fiscal 17, reguladora de la taxa per la prestació de serveis corresponents al centre pel curs 2023-24.

El regidor d'Educació, Jordi Barberà, va explicar que el grup municipal del PP havia presentat unes al·legacions a les bonificacions a les taxes del centre i que s'havien desestimat perquè en l'escrit, el partit apuntava que l'Ajuntament "només cobreix un 6 i pico per cent" del cost del servei i que això posava en risc l'equilibri i finances municipals. Una afirmació que el portaveu de la formació, David Chatelain, ja havia manifestat en el ple del passat setembre.

"Considerem que és un tema reiteratiu. És veritat que s’ha de millorar la gestió i el finançament de les entitats supramunicipals. En tot cas, s’hauria de fer més partícips aquestes administracions supramunicipals. I aquí estem, és un dels objectius del mandat. També és veritat que l'Escola d'Adults fa un paper imprescindible en la societat cambrilenca. És un servei que s’ha de continuar donant, sempre evidentment serà deficitari perquè es tracta que aquelles persones que no estan alfabetitzades ho puguin estar i que aquelles persones que encara no coneguin el català i castellà puguin aprendre'n. Creiem que no només no posem en risc les finances, sinó que creiem que estalviem molts diners a les finances municipals pensant en el futur i les persones que passen per l’escola", va expressar Barberà.

Canvis en les bonificacions de les famílies

El regidor també va exposar que el govern havia hagut de canviar les bonificacions a les famílies monoparentals i les persones amb discapacitat perquè no hi ha cobertura legal per poder-les tirar endavant. "Lamentem que el PP faci de tècnic en lloc de fer de polític i que obligui a complir la llei de manera escrupolosa en algunes coses i no en d'altres", va dir el portaveu d'En Comú Podem, que va afegir que, per altra banda, les famílies nombroses passaran a tenir descomptes del 15% al 50 i 100%.

Tant els portaveus de Vox com del Nou Moviment Ciutadà van celebrar que s'hagués modificat aquesta ordenança que no complia amb la llei. També el portaveu del PP, que va dir que fer política des de l'oposició "implica fer fiscalització del govern". Com va argumentar Chatelain, "els recursos públics són de la ciutadania i s'han de tramitar de la forma correcta. Les al·legacions anaven en el sentit que les taxes no respecten el principi d'equivalència i posen en risc les finances" va afirmar el polític.

"El quid de la qüestió és que es posa de manifest que es volien aprovar un paquet de mesures que eren clarament il·legals de forma reiterada perquè aquestes ja les vaig retirar jo com a president de la Comissió Informativa d'Hisenda, advertint que aquestes bonificacions eren irregulars. Posteriorment, amb el canvi de govern, es van tornar a portar a comissió i només un recurs del nostre grup amenaçant d'un delicte de prevaricació ha frenat aquest flagrant incompliment normatiu (...) Celebrem que, encara que hagi estat per força, s’hagi rectificat", va manifestar. Chatelain va acabar la seva intervenció recomanant al govern que si no estan d'acord amb aquesta llei d'aplicar bonificacions que ho "demanin on pertoca", és a dir, al Congrés dels Diputats.

Una afirmació que va tenir la rèplica de Barberà, que va afirmar: "És veritat que la llei s’ha de complir, i per això acceptem al·legacions i canviant les bonificacions de l'Escola d'Adults, però la llei no està feta per complir-se, la finalitat d'una llei no és que es compleixi, és una conseqüència natural. La llei serveix per acabar amb un conflicte, millorar la convivència entre les persones, per fer que es resolguin de manera pacífica els conflictes. Sembla que el PP entén que les lleis serveixen com per enfonsar-se en una mena de fangar i deixar la gent allí immobilitzada, quan en teoria la llei serveix perquè la gent puguem gaudir millor de la nostra llibertat respectant la llibertat dels altres". 

El regidor d'En Comú Podem va tancar la seva intervenció amb un retret cap al PP. "Com a polític, a mi no em molesta que hi hagués unes bonificacions per famílies o persones amb discapacitat. I com no em molesta no tinc necessitat d'anar a complir escrupolosament la llei i negar aquestes subvencions (...) Les lleis és important que hi siguin, és important complir-les i és important que quan algú no se sent còmode amb alguna cosa que li passa en la seva vida habitual, recorri a les lleis per intentar solucionar aquell conflicte o contradicció que té o problema que té. Vostès sembla que utilitzin la llei per crear problemes i no per solucionar-los", va expressar.

El punt es va aprovar amb els vots a favor del govern, NMC i PP i les abstencions de Vox.

Comenta aquest article