Cultura

Literatura

Montserrat Loba, escriptora: «He sobreviscut al càncer perquè vull ajudar els altres»

L’autora resident a Cambrils va presentar ‘De la foscor a la llum’, un llibre que narra la seva experiència personal superant una greu malaltia

Per Andreu Dalmau

Montserrat Loba, a l'esquerra, durant la presentació del seu llibre
Montserrat Loba, a l'esquerra, durant la presentació del seu llibre | Andreu Dalmau

Ni una agulla cabia ahir al vespre a la sala d’actes del Centre Cultural. Familiars i amics de Montserrat Loba es van bolcar en el dia de la presentació del que és el primer llibre d’aquesta escriptora. De la foscor a la llum és un exercici de resiliència, un cant a l’alegria i a la força de superació davant un obstacle vital com el fet d’enfrontar-se a una malaltia.

L’autora va escriure el llibre entre el 2017 i el 2022, anys en els quals va aconseguir superar un càncer, i va escollir envoltar-se, en el dia de la presentació, per aquelles persones que la van ajudar a fer-ho. Sobre l’escenari, la Dra. Marta Novillo, el Dr. Francesc Collado i el Dr. Rubén Ventura; tres metges que han estat cabdals en el transcurs de la seva lluita als hospitals. Com a presentadora de l’acte, la seva amiga Fina Mestres, que va exercir de crossa en un acte emocionant tant pel públic com pels ponents.

Montserrat Loba va afrontar el càncer amb un optimisme que va ser clau i, ara, amb De la foscor a la llum, intenta traslladar la seva experiència per ajudar els altres. “He sobreviscut al càncer perquè vull ajudar els altres, vull ser una mà amiga”, deia, “aquest llibre ha de ser útil pels malalts i també pels seus familiars”. Per fer-ho més fàcil, l’escriptora ha facilitat les seves dades de contacte al mateix llibre perquè, qui vulgui, li pugui demanar consell o ajuda. Amb el mateix objectiu, també ha col·laborat amb la Fundació FERO per destinar part dels ingressos per la venda dels llibres a la investigació.

“Admirem la teva força i positivisme”, admetia Mestres dirigint-se a la seva amiga. La presentadora va descriure De la foscor a la llum com un llibre que esborrona, que fa que les pors i els temors t’arribin, però que també denota valentia i que demostra que es pot tenir sentit de l’humor mentre un és malalt. I el cert és que no cal haver llegit el llibre per detectar que Loba reuneix totes aquestes qualitats. Només amb escoltar-la parlar del càncer i de com ha estat la seva experiència saps que llegir el seu llibre t’ajudaria a superar una situació complicada.

Comenta aquest article