Informació general

Recursos humans

Nova protesta en suport als sis interins de l'Ajuntament que es van quedar fora de l'equiparació salarial

Una trentena de persones s'han manifestat durant el ple ordinari en el qual Gemma Balanyà ha confirmat que s'està treballant en una solució i que es tornarà a reunir amb els afectats i els sindicats el 15 de febrer

Per Andreu Dalmau

Una trentena de persones van entrar a la Sala de Plens amb cartells de protesta
Una trentena de persones van entrar a la Sala de Plens amb cartells de protesta | Andreu Dalmau

Una trentena de treballadors de l'Ajuntament s'han manifestat aquest matí a la Sala de Plens durant el transcurs del ple ordinari del mes de gener. La protesta silenciosa, que ha durat uns trenta minuts, era en suport dels sis empleats que es van quedar fora de l'equiparació salarial que es va aprovar en el ple del passat 22 de desembre. Els sindicats CSIF i CCOO, convocants de la protesta, creuen que és important que els treballadors adquireixin consciència col·lectiva i denunciïn el problema “generalitzat i estructural” en matèria de recursos humans a l'Ajuntament.

La regidora d'Organització, Gemma Balanyà, va explicar durant la sessió que s'ha reunit amb aquests sis treballadors per explicar-los el motiu pel qual no se'ls va incloure en l'equiparació. “Entenem que estiguin enfadades i que vulguin una solució, però no podem tenir solucions per a tots els casos de la mateixa manera”, apuntava. Cal recordar que, aquestes sis persones, no tenen un model amb qui ser comparades i per això no se'ls hi podia equiparar el salari. La regidora també va confirmar que el 15 de febrer es tornarà a reunir amb els afectats i la representació sindical per traslladar una fórmula que ja s'està treballant des dels departaments tècnics.

Respecte als problemes generalitzats en matèria de recursos humans, Balanyà mostra comprensió amb els treballadors. “La situació s'ha anat sostenint fins que ha estat insostenible”, reflexionava, “soluciones un problema per un cantó i te'n surten deu per un altre”. Aquesta situació, segons la regidora, requereix un “pla a llarg termini que excedirà aquesta legislatura”, però que és “inviable” solucionar tots els problemes a la vegada. “Les protestes són una manera de pressionar, però és una dinàmica que tenim assumida”, apunta, “nosaltres treballarem per arreglar totes les situacions possibles”.

Gemma Balanyà durant el ple (Foto: Andreu Dalmau)

 

Discrepàncies entre els sindicats

D'altra banda, la representativitat sindical a l'Ajuntament també està aixecant polèmica. En la constitució de la Mesa General de Negociació que es va dur a terme el passat 23 de gener i en la qual van participar els tres sindicats amb representació a l'Ajuntament–UGT, CCOO i CSIF– escollits en les eleccions del passat mes de desembre, es va posar sobre la taula el conflicte que existeix entre CCOO i CSIF en altres Ajuntaments del territori com el de Reus o Salou. “En alguns casos, CCOO ha presentat denúncies demanant que CSIF estigués fora de la mesa de negociació”, explicava Balanyà durant el ple, “només es va preguntar per aquesta situació per evitar conflictes en el futur, perquè si s'impugna la composició de la taula es poden frenar tots els acords”.

Des de CSIF acusen en un comunicat a Balanyà de “qüestionar obertament” la seva legitimitat per formar part de la Mesa donada la “bona entesa amb CCOO”, una sintonia que, segons el sindicat, no agrada a la regidora d'Organització.

Per la seva part, UGT també va emetre el passat dijous un comunicat en el qual mostrava la seva preocupació per la direcció que està agafant la nova política sindical: “ens preocupa que la nova directriu sigui la d'anar constantment buscant bronca amb el motiu que sigui i menyspreant el nostre sindicat i, especialment, a la regidora d'Organització”. En aquest comunicat, UGT destaca que, en els darrers set mesos, “s'ha treballat a bon ritme”, tot i que també afirmen que “hi ha molta feina a fer, acumulada de fa més de deu anys”. El sindicat, que no ha format part de les protestes convocades durant el mes de desembre i gener, diu que no participarà “de l'escarni públic que s'està fent”, tot i que sempre “secundarà protestes, però sense saltar-se passos”. “Ens agrada fer un sindicalisme útil, des de la bona fe i sense abocar als treballadors a un clima laboral insostenible”, conclou el comunicat d'UGT.

Gemma Balanyà creu que l'Ajuntament “no ha d'entrar en pugnes ni en valorar comunicats sindicals” i que sempre intenta “atendre totes les peticions, independentment del sindicat que les demana”.

L’Apunt

Problemàtiques laborals prioritàries
En la primera Mesa General de Negociació (MGN) del 2024, es van tractar diversos temes, entre els quals l'establiment d'un cronograma de prioritats per tractar de solucionar aquests famosos “problemes generalitzats”. La regidora d'Organització ja ha explicat que, en primer lloc, es mirarà de solucionar les problemàtiques col·lectives per solucionar les individuals a posteriori.

En la següent edició de la MGN es traslladarà una proposta de cronograma que establirà el calendari de treball dels següents objectius: finalitzar els processos d'estabilització, començar a treballar les fitxes RLT, finalitzar les problemàtiques al Patronat de Turisme i al Museu d'Història, finalitzar el nou conveni de la Policia Local i començar un nou conveni de funcionaris i personal laboral de l'Ajuntament. Aquest darrer serà un tema que la regidoria ha demanat començar a treballar a partir del segon semestre de 2024 o a principis de 2025.

Comenta aquest article