Informació general

Mobilitat

Els patinets elèctrics nous han d'estar certificats pel seu ús

D'aquí tres anys, cap patinet sense aquest permís de la DGT podrà estar en circulació. A Cambrils, estan regulats per una ordenança des de 2021

Per Andreu Dalmau

Tres noies en patinet pel Port
Tres noies en patinet pel Port | Lluís Rovira i Barenys

Els patinets elèctrics que es comercialitzen des de la setmana passada han d'estar certificats pel seu ús. Així ho recorda la Direcció General de Trànsit (DGT), que ha plantejat aquestes mesures per motius de seguretat vial i per la protecció del conductor d'aquest tipus de vehicles, així com de la resta d'usuaris de la via pública. A partir del 22 de gener de 2027, d'aquí tres anys, cap patinet que no compti amb aquest certificat podrà estar en circulació.

L'organisme recomana que si un ciutadà té pensat adquirir un patinet elèctric consulti a la seva pàgina web, on trobarà marques i models que ja han estat certificats. El manual de les característiques tècniques que han de complir els Vehicles de Mobilitat Personal (VMP) ja es van publicar al BOE al 2022. Algunes de les característiques que han de complir els VMP són una velocitat màxima de 25 km/h, un sistema de frenada amb una desacceleració mínima de 3,5 m/s2 o la obligatorietat d'estar equipats amb elements senyalitzadors de llum frontals, laterals i posteriors. Es poden consultar totes les característiques completes en aquest enllaç.

En aquesta normativa, la DGT també recorda que no tot el que es ven com a VMP és un VMP, ni tot el que circula per les nostres ciutats són VMP. Segon el Reglament General de Vehicles, s'anomena amb aquestes sigles als vehicles d'una o més rodes dotades d'una sola plaça i propulsats per motors elèctrics que poden proporcionar al vehicle una velocitat màxima per disseny d'entre 6 i 25 km/h i que només poden estar equipats amb un seient si estan dotats de sistemes d'autoeequilibri.

Normativa local per patinets

Des de 2021, a Cambrils els patinets elèctrics estan regulats per una ordenança municipal que va entrar en vigor el mes d'agost. Las multes que s'apliquen per no seguir aquesta normativa van dels 80 als 1.000 euros segons si la infracció és lleu, greu o molt greu. Les més elevades s'apliquen a aquelles empreses que es dediquen a llogar VMP sense l'autorització corresponent.

Segons aquesta normativa, els usuaris de patinets elèctrics ha de fer servir casc obligatòriament. L'edat mínima per dur-lo és de 15 anys, només el pot fer servir una sola persona i no pot superar els 25 km/h. Els VMP només poden circular per calçades i carrils bici, en cap cas poden circular per les voreres ni en espais reservats per vianants. La ordenança també especifica que els usuaris estan obligats a sotmetre's a proves d'alcohol i drogues, a dur llums i elements reflectants de nit i a no fer servir auriculars ni el mòbil mentre condueixen.

Amb aquesta nova ordenança, a Cambrils es van acumular fins a 255 incidències al llarg de 2022 i fins a 164 al 2023 (dades fins a octubre de 2023), unes xifres bastant menors a la de municipis veïns com Salou, que només al 2022 va acumular 836 sancions d'aquest tipus. Les infraccions més repetides són la falta d'assegurança, la conducció temerària o que viatgin dues persones en un sol patinet.

Comenta aquest article