Informació general

Successos

Desarticulada una organització criminal especialitzada en el contraban de tabac, tràfic de drogues i robatori d'embarcacions

Una de les cinc detencions que es van fer aquest passat dimarts es va fer en un domicili de Cambrils

Per Redacció

La operació policial es va fer conjuntament, entre Mossos d'Esquadra i Guàrdia Civil
La operació policial es va fer conjuntament, entre Mossos d'Esquadra i Guàrdia Civil | Cedida

Agents dels Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) al Camp de Tarragona i agents de la Unidad Orgànica de Policía Judicial de la Guàrdia Civil van detenir el passat dimarts 16 de gener, cinc homes d’edats compreses entre els 35 i els 59 anys, com a presumptes autors dels delictes de pertinença a organització criminal, tràfic de drogues, contraban i robatoris amb força d’embarcacions. Una de les detencions es va fer a Cambrils.

Inici de la investigació, el setembre de l’any 2022

La investigació va començar el mes de setembre de l’any 2022 arran d’informacions que apuntaven a l’existència d’una organització criminal establerta a Tarragona i les Terres de l’Ebre.

Ja durant les primeres gestions, els Mossos van coincidir en alguns punts amb una investigació portada a terme per agents de la Guàrdia Civil. Mitjançant la coordinació a CITCO, el Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat, es va acordar una investigació conjunta.

Des del 2022 fins a les darreres detencions efectuades dimarts passat, s’havien produït dues actuacions policials rellevants contra aquesta organització criminal.

La primera va ser el 15 de maig de 2023. Els membres de l’equip conjunt de Mossos i Guàrdia Civil van organitzar un dispositiu policial per tal d’interceptar un transport de substàncies estupefaents des d’Almeria fins a Tarragona. L’organització criminal utilitzava majoritàriament vehicles de lloguer per efectuar aquests trasllats clandestins.

L’operatiu policial va concloure a la via AP-7, a l’alçada de l’Ampolla, quan membres de la Àrea Regional de Recursos Operatius de Terres de l’Ebre van detenir el conductor del vehicle qui transportava cinc fardells de droga amb gairebé 230 Kg d’haixix.

En una segona actuació, el 20 de juny de 2023, novament els membres de l’equip conjunt de Mossos i Guàrdia Civil van organitzar un dispositiu policial per interceptar un transport de droga des de Tarragona fins a les Illes Balears, concretament a Menorca. Segons van poder saber els investigadors, l’organització criminal havia establert una ruta d’entrada de droga a les illes mitjançant vehicles de lloguer que viatjaven amb ferris des del Port de Barcelona.

En aquesta actuació policial es va aconseguir neutralitzar el transport de droga interceptant el vehicle just a l’entrada del Port de Barcelona a on es van intervenir més de 23Kg de haixix amagats a les portes posteriors del vehicle de lloguer.

En aquest cas, es van detenir un total de 5 persones i es va poder desarticular part de l’organització criminal.

250 kg d’haixix

En total, en les dues actuacions es van poder intervenir prop de 250 kg d’haixix i es van detenir 6 homes, d’edats compreses entre els 20 i els 63, membres de l’organització que, en l’estructura criminal, feien funcions de transport, emmagatzematge i distribució a l’engròs i al detall de substàncies estupefaents (haixix i cocaïna).

Després de mesos d’indagacions i amb la investigació en fase d’explotació, els Mossos d’Esquadra i la Guardia Civil van establir aquest dimarts un dispositiu amb set entrades i escorcolls simultanis. Concretament, tres domicilis a Amposta, un a Cambrils, un a Salou i un domicili i un complex de naus a Reus.

Per fer les entrades es va comptar amb el suport d’agents de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO), de la Unitat Canina i, en el cas del complex de naus a Reus, també amb la participació d’agents de la Guàrdia Urbana de Reus.

El resultat d’aquestes entrades va ser de cinc homes detinguts, dos a Amposta i la els altres tres a Reus, Salou i Cambrils. A més, els investigadors van intervenir 22.220 euros en efectiu, 49.170 paquets de tabac de dues marques comercials falsificades, 13 telèfons mòbils i material informàtic divers utilitzat per l’organització criminal.

Entre els detinguts està la cúpula de l’organització formada per un líder qui donava instruccions i dues persones de confiança que reclutaven col·laboradors i executaven accions per l’organització.

En el complex de naus, els investigadors amb coordinació amb la Guàrdia Urbana de Reus i tècnics de l’Ajuntament de Reus van fer una inspecció administrativa i van aixecar diferents actes per infraccions urbanístiques i de llicències d’activitats. A més, amb la col·laboració de tècnics de l’empresa de subministrament elèctric es va detectar la defraudació de fluid elèctric en una de les finques.

La investigació, tutelada pel Jutjat d’Instrucció número 3 de Reus, continua oberta tot i que amb les darreres detencions es dona per desarticulada l’organització criminal investigada.

Els cinc detinguts van passar ahir a disposició judicial.


 

Comenta aquest article