Informació general

Política

El PP impugna el pressupost del Consell Comarcal del Baix Camp per al 2024

L'agrupació denuncia la “greu irresponsabilitat” per part del govern que pot suposar una “important pujada” del rebut de la taxa d'escombraries

Per Redacció

Els membres del Consell Comarcal del Baix Camp
Els membres del Consell Comarcal del Baix Camp | Cedida

El Partit Popular ha emès un comunicat per a denunciar la "greu irresponsabilitat" per part del govern del Consell Comarcal del Baix Camp amb el pressupost per aquest 2204. Com anuncia l'agrupació ha decidit impugnar aquest document econòmic perquè el procediment no ha estat el correcte i que, si no es rectifica, podria suposar una "important pujada" del rebut de la taxa d'escombraries.

La formació explica que el passat 21 de desembre es va celebrar el ple ordinari que havia d’aprovar una "Ordenança Reguladora de les prestacions patrimonials de caràcter públic no tributari per a la prestació del servei de tractament i recollida dels residus municipals per l’any 2024", que és l’instrument jurídic per poder aplicar les noves tarifes aprovades en la Junta General de SECOMSA.

Prèviament, els consellers populars ja havien advertit que la normativa fiscal estableix que l’Ordenança hauria d’haver d’estat aprovada definitivament abans del període de meritació, es a dir, en data 1 de gener de 2024, i que el retard en la presentació de la proposta convertia en inviable aquesta aprovació en temps a causa del període d’exposició pública i subsegüent tràmit d’aprovació definitiva, i també al fet d’incomplir el tràmit d’exposició pública prèvia.

Segons els populars, el govern del Consell Comarcal del Baix Camp va decidir retirar aquest punt de l’ordre del dia, però havent aprovat l’increment de més del 30% de les tarifes en una sessió de la Junta General celebrada uns minuts abans del ple. En el moment de justificar la retirada de l’Ordenança, es va anunciar que s’intentaria buscar una forma d’aplicar aquesta pujada. El que sí que es va aprovar va ser el pressupost per al 2024, malgrat que prenia com a base les tarifes aprovades a la Junta General, "a priori inaplicables". Com assegura el PP, "això fa que incorri en un dels supòsits establerts a l’article 170.2 del Text refós de la Llei de les Hisendes Locals, generar insuficiència pressupostària, i a més incompleix el principi d’estabilitat pressupostària, ja que aprova unes despeses que no podran ser finançades amb els ingressos prevists per no tenir suport legal, com reconeix en el propi plenari el president de SECOMSA".

En el comunicat, el portaveu del grup, David Chatelain, demana que no s'apliquin aquests increments i que es procedeixi a la revisió de la proposta de pressupost del Consell Comarcal del Baix Camp per a l’any 2024 aprovada al ple de la mateixa data, atenent a la manifesta insuficiència dels ingressos i a tota l’argumentació jurídica que van presentar ahir dimecres. El govern haurà de respondre a aquestes qüestions en un proper plenari que haurà de decidir si es manté el mateix pressupost o bé es modifica. En el primer cas, els populars estudiaran les accions legals al seu abast per tal d’evitar aquest increment, que acabaria representant una important pujada del rebut de la taxa d’escombraries.

"Tot i que és molt probable que gràcies a aquesta impugnació es pugui evitar aquest increment per a l’exercici 2024, ja ens avisa del que ens espera en exercicis futurs, ja que es donen dues condicions preocupants. Per una banda, la Ley 7/2022 de Residuos, aprovada per part del govern de Pedro Sánchez, obligarà els Ajuntaments a traspassar íntegrament els costos de la recollida i gestió dels residus a les seves taxes. D’una altra, els increments que aplicarà Secomsa quan pugui, que formen part de la taxa. Per tant, no hi ha dubte que hi haurà una gran pujada del rebut de la taxa d’escombraries a Cambrils, i l’únic dubte és de quant serà", avisa Chatelain.

El PP espera la resposta que donarà el govern del Consell en un proper ple amb presència cambrilenca, ja que a banda de David Chatelain, hi formen part els regidors Camí Mendoza (ERC), Oliver Klein (NMC( i Ricard Montero (VOX). De tots ells, només Mendoza va donar suport a l’ increment de les tarifes. 

Comenta aquest article