Cultura

Història

Una trentena de persones participen en la visita guiada del Setge de 1640

El director del Museu d’Història de Cambrils explica la història d’aquest episodi sagnant de la Guerra dels Segadors en aquest acte organitzat per Òmnium Baix Camp i el Consorci per a la Normalització Lingüística

Per Cristina Sierra

Foto de grup a l'escultura 'Estela Falç' de la plaça del Setge
Foto de grup a l'escultura 'Estela Falç' de la plaça del Setge | Cristina Sierra

Una trentena de persones van gaudir, ahir al matí, d’una interessant visita guiada sobre el Setge de 1640 de Cambrils. L’activitat, organitzada per Òmnium Baix Camp i el Consorci per a la Normalització Lingüística, va anar a càrrec del director del Museu d’Història de Cambrils, Gerard Martí, que va explicar un dels episodis més sagnants de la Guerra dels Segadors. 

El punt de trobada va ser el Museu Molí de les Tres Eres, on Martí va narrar detalladament els orígens d’aquest conflicte internacional on van morir vuit milions de persones. El director del Museu d’Història va combinar les explicacions amb una ruta per diferents punts que van ser testimonis d’aquest episodi. Els assistents van poder conèixer, per exemple, que el convent dels Agustins (on hi ha que els Blocs la Salle) van ser el primer lloc que van ocupar les tropes de Felip IV quan van arribar a Cambrils. 

La visita va continuar al carrer de Sant Plàcid amb el Passeig la Salle, on començava la muralla que estava feta amb pedres de la riera. Es van fer parades als carrers dels Immolats del Setge, Baró de Rocafort i Major. En aquest recorregut Martí va exposar que l’exèrcit estava format per més de 20.000 homes que van arribar al municipi amb peces d’artilleria molt potents i que gent de diferents punts del Baix Camp van venir fins a Cambrils per defensar la terra, ja que la localitat va demanar ajudar a Barcelona, però els reforços no van arribar mai. "Va ser l’opressió d’un exèrcit cap a uns pagesos", va dir el director.

La visita va finalitzar a la plaça del Setge, on els presents van poder veure els impactes d’artilleria lleugera que hi ha al portal del carrer Major. Martí també va recordar la troballa de la llibreta del pagès cambrilenc Josep Andria, que va deixar per escrit el terrible succés ocorregut el desembre de 1640.

Gerard Martí va mostrar diferents punts de la muralla que va ser testimoni del Setge de 1640.
Un moment de la visita guiada que es va dur a terme ahir al matí.

 

Comenta aquest article