Cultura

Entrevista

Steven Howard, el Paul McCartney cambrilenc

Entrevista a un dels membres de The Mersey Beatles, una de les millors bandes tribut al grup de Liverpool, que resideix a Cambrils des del 2021

Per Andreu Dalmau

Steven Howard viu a Cambrils des del 2021
Steven Howard viu a Cambrils des del 2021 | Andreu Dalmau

Quantes bandes tribut als Beatles creieu que hi ha en tot el món? Més de 1.000? Més de 2.000? Potser, fins i tot, superen els 5.000. El grup de Liverpool és un dels més estimats de la història i la seva música segueix més viva que mai gràcies a aquells que els imiten amb més o menys èxit. Un dels millors tributs és el que, des de 1999, fan The Mersey Beatles, un grup de la mateixa ciutat que els Beatles que, fins i tot, ha tocat més vegades que ells al mític Cavern Club. Aquest mes fan una gira per Espanya que s'atura al Palau de Congressos de Tarragona el 27 de gener.

L'Steven Howard fa de Paul McCartney a la banda i, des de fa un parell d'anys, resideix a Cambrils. L'amor l'ha portat a viure fora de la seva estimada ciutat per primera vegada en els seus 51 anys de vida. La seva dona Dina, amb qui es va casar el 2021, hi viu des de fa temps i, gràcies a ella, Revista Cambrils ha pogut fer aquesta entrevista.

Com és això de ser de Liverpool i viure a Cambrils? Quines diferències hi ha?

Una de les diferències entre Cambrils i Liverpool és que allí hi ha molta cultura i música per tot arreu. Per alguna raó, de Liverpool han nascut una gran quantitat de bandes... Òbviament, però, la gran diferència és el temps assolellat que teniu aquí. La gent també és molt diferent, aquí té un altre ritme de vida, sembla molt més relaxada. El menjar també m'agrada molt. Gaudeixo de les dues ciutats, totes dues tenen grans qualitats.

Quan vas començar en el món de la música?

A l'escola ja estava interessat en la música i ja era un gran fan dels Beatles. Vaig aprendre a tocar la guitarra perquè dos amics meus ja ho feien i volia estar en una banda amb ells i escriure cançons. Amb el Mark Bloor i Brian Ambrose ens coneixem des dels 11 anys i encara avui toquem junts als Mersey Beatles.

Sempre vau voler fer un tribut als Beatles?

Vam començar amb 18 anys com una banda que volia escriure i gravar cançons pròpies, però no ho vam acabar d'aconseguir. Volíem viure de la música, així que vam decidir fer un tribut a la nostra banda preferida: The Beatles. El 1999 vam fundar The Mersey Beatles, és a dir que, quan toquem a Tarragona serà el 25è aniversari de la banda.

Com es deia la vostra pròpia banda abans dels Mersey Beatles?

Vam tenir diverses bandes. La primera que vam fer amb el Mark i el Brian va ser una que es deia Tube. Després vam fer Rival Assailant, Indigo Stones, Super Sub... Mentre estava a Indigo Stone em vaig adonar que no ho aconseguiríem, això de viure de la nostra pròpia banda. Aleshores va ser quan vam decidir començar a tocar cançons dels Beatles. A la gent de Liverpool li va encantar i vam dir: “això pot tenir èxit!”.

Aquest 2024, The Mersey Beatles celebren el 25è aniversari de la banda tribut

Què té la música dels Beatles que continua agradant avui en dia?

La música dels Beatles és atemporal, per mi. Des que vaig començar a escoltar-los als 9 anys em va enganxar. Feien molt bona música i eren molt humans fent-la, per això continuen sent escoltats. Per mi és molt nostàlgic, però també segueix sonant fresc perquè, si et canses d'un àlbum, pots anar al següent que sona completament diferent. És, simplement, música de gran qualitat.

Deuen haver-hi centenars o milers de tributs als Beatles al món. Segons la crítica i els fans vosaltres sou un dels millors. Què us diu això?

He vist moltes bandes de tribut als Beatles i n'hi ha millors que altres. En la meva opinió, nosaltres estem al top. També n'hi ha d'altres que són excepcionals. Algunes de les millors són The Fab Four o RAIN, als Estats Units, The Bootleg Beatles, a Anglaterra... I nosaltres estem al seu nivell.

I que us fa únics?

Som de Liverpool i som grans fans dels Beatles. Tenim l'accent, els costums... No hem d'actuar. No tenim guió. Les altres bandes actuen com els Beatles. El fet que no siguem una banda prefabricada també és important. Som tres amics que estimem la música des de petits i ara toquem per tot el món.

Us caracteritzeu com els Beatles quan toqueu?

Sí. Jo soc en Paul McCartney. Tinc el meu baix, el vestit blau, perruques amb el cabell llarg, bigotis falsos... Tota la disfressa perquè el públic pensi que està veient als Beatles originals. Tot i que el més important per aconseguir això és la música.

Com vau començar a tocar al mític Cavern Club?

Van escoltar com tocàvem en alguns bars de Liverpool i ens van convidar al Beatleweek Festival. Aleshores, ens van oferir instal·lar la residència al club i hi hem estat 15 anys tocant.

«Més enllà de la caracterització, el més important perquè el públic pensi que està veient als Beatles és la música»

Haver actuat tants anys al mateix local que els Beatles deu tenir alguna cosa a veure en que els imiteu tan bé, no?

Sí, tenir la residència artística al Cavern Club ens ha fet ser una molt bona banda. Hi hem tocat dos cops a la setmana durant deu anys. Això també va servir per construir el nostre repertori. Teníem tres sets de 45 minuts, així que cada setmana portàvem cançons noves de diferents àlbums. Els Beatles hi van tocar més de 600 vegades, però nosaltres ho hem fet més de 800.

Heu rebut grans elogis de Julia Baird, la germana de John Lennon i una de les directores del Cavern Club.

Tenim una gran amistat amb la Julia i és molt bonic comptar amb el suport d'algú de la família Lennon. La primera vegada que ens va veure [tocant al Cavern Club en un concert solidari el 2002] va dir que al John Lennon li hagués encantat la banda i que érem el millor tribut dels Beatles que havia vist mai. És una persona molt interessant i ha escrit un molt bon llibre sobre la seva vida i els Beatles: Imagine this.

Des de quan feu gires per Espanya?

Des de fa molt temps! Vam tocar al Palau de la Música, fa uns 10 anys, però aquesta és la primera vegada a Tarragona.

Diries que hi ha molts fans dels Beatles a Espanya i Catalunya?

I tant! Al Palau de la Música es van vendre totes les entrades. Hi ha un munt de fans dels Beatles arreu del món, però a Espanya és un dels llocs on n'hi ha més.

«Espanya és un dels llocs del món on hi ha més fans dels Beatles»

En aquest tour passareu per Madrid, Barcelona, Tarragona i altres ciutats. Què us semblaria un concert a Cambrils en el futur?

Sí, m'encantaria! Hem preguntat pel Festival Internacional de Cambrils. Ens agradaria oferir-nos per tocar-hi. És un somni per mi tocar algun dia aquí a Cambrils.

Doncs el 2025 seria un gran moment perquè el Festival complirà 50 anys!

Uau! El doble d'anys que The Mersey Beatles! Ens encantaria, seria fantàstic.

Comenta aquest article