Cultura

Estampes cambrilenques

Disponibles digitalment totes les «Estampes cambrilenques» escrites per Josep Salceda coincidint amb l'any del centenari del seu naixement

Són un total de 438 articles que parlen de la història i la vida social de Cambrils i que es van publicar a Revista Cambrils entre el setembre de 1953 i fins el maig de 2005

Per Redacció

Josep Salceda signant un exemplar del primer volum del recull d'«Estampes Cambrilenques» editat l'abril de 1998
Josep Salceda signant un exemplar del primer volum del recull d'«Estampes Cambrilenques» editat l'abril de 1998

Aquesta darrera setmana de l'any 2023 s'han acabat de publicar digitalment totes les Estampes Cambrilenques escrites per Josep Salceda des de la primera edició de Revista Cambrils, el mes de setembre de 1953. Aquest fet coincideix amb el final d'any de celebració del 70è aniversari de la primera edició de Revista Cambrils el mes de setembre de 1953 i també el centenari del naixement de Josep Salceda, el 14 de març de 1923.

La primera estampa portava el títol de La Mare de Déu del Camí i el seu santuari i la darrera, publicada el mes de maig de 2005, És l'hora dels adéus. Josep Salceda va publicar un recull de les Estampes en dos volums, el primer el mes d'abril de 1998 i el segon a finals del mateix any. Revista Cambrils va voler completar l'edició de les Estampes cambrilenques i va publicar un tercer volum amb la resta d'articles l'any 2017.

Són un total de 438 estampes publicades a les pàgines de Revista Cambrils i que Salceda va agrupar en els volums recopilatoris en onze apartats diferents: biografies, commemoracions i centenaris, costums, el camp i la mar, el fet religiós, el fet social, estralls, història, natura i habitatge, vies urbanes i camins i la Mare de Déu del Camí, aquest darrer apartat un del més sentimentals de l'autor, persona religiosa i amb una gran estima i advocació per la patrona de Cambrils.

Podeu consultar tots els articles en aquest mateix diari digital a través de la secció que porta el nom Estampes cambrilenques al menú principal. Ha estat una feina continuada durant els darrers 3 anys on s'ha intensificat la digitalització i publicació al diari digital de les estampes, fins a tenir-les totes publicades i disponibles. Ara es pot disposar d'aquest valuós arxiu de la història i la vida social del Cambrils descrit per una persona que va estimar profundament aquesta vila, Josep Salceda i Castells.

 

Comenta aquest article